
Hørsholms ældre får lige pleje efter ældreloven med tæt parløb mellem kommunen og Cura Pleje
Til sommer stiller Danmarks nye ældrelov krav til “helhedspleje” af de ældre i landets kommuner. I Hørsholm modtager en betydelig del af de ældre pleje fra Cura Pleje og derfor har kommunen inviteret sin private kollega med helt ind ved arbejdsbordet, så de i tæt samspil kan sikre ældres sundhed og velfærd i fremtiden

Fra 1. juli udvides ældreplejen i Danmark til en mere samlet pakke med praktisk hjælp og pleje, genoptræning og rehabilitering.
Ældre skal nemlig have mere selvbestemmelse og frit valg i deres pleje, og det betyder blandt andet, at private leverandører får et nyt og udvidet ansvar for at prioritere den enkelte borgers pleje i forhold til tidligere, hvor kommunens stod for at visitere opgaver til offentlige og private plejere.
Helt praktisk betyder den nye “helhedspleje”, at borgerne skal være mere i centrum for, hvordan et samlet hold prioriterer ressourcerne til alt fra rengøring og bad til træning og ergoterapi hos hver enkelt borger.
Og det stiller nye krav til leverandørerne, uanset om det er private eller kommunale ældrepleje-teams, der står for hjælpen.
Fælles ansvar for borgernær løsning
Chef for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Rikke Bundgaard har derfor set det som en helt naturlig manøvre, at invitere Cura Pleje med ind i kommunens arbejdsgrupper, inden den nye virkelighed melder sig:
“Samarbejdet mellem den kommunale og private leverandør skaber et fælles ansvar og en vidensdeling, som styrker den faglige kvalitet. Og det er vi enige om. Vi får forskellige perspektiver og erfaringer med ind i beslutningerne, og det skaber bæredygtige og mere borgernære løsninger,” udtaler Rikke Bundgaard, der er er optaget af, at alle ældre i Hørsholm oplever en ensartet kvalitet i plejen - uanset hvem, de har valgt som leverandør:
“Hvis ikke vi havde Cura Pleje med i fællesskabet, inden denne her lov træder i kraft, så kunne vi risikere at lave nogle aftaler i kommunalt regi, som de ikke kan løse ude i det private. Det er ikke fair. Hvis vi vil skabe en bæredygtig forandring med borgerne i centrum, må vi styrke både den kommunale og private sektor i arbejdet med den nye lov.”
Samme støtte og pleje - uanset leverandør
Rikke Bundgaard og hendes kollega, myndighedsleder Annika Seedorff, har de seneste år arbejdet målrettet med en ensartet samarbejdsmodel for både de private og kommunale leverandører.
"Det vil sige, at alle leverandører – private såvel som kommunale - allerede har god erfaring med faste møder med visitationen, terapeuterne og sygeplejen. Og betyder, at vi har et godt fundament at bygge oven på og derfor har fundet det naturligt, at rykke tættere sammen i forbindelse med at implementere helhedspleje i Hørsholm kommune," fortæller Annika Seedorf:
“Vores opgave er, at ligegyldig hvilken leverandør, borgerne vælger, så skal de kunne forvente den samme gode støtte og pleje”.
Indsigt på tværs af kommunegrænser
Den opgave løfter Hørsholm Kommune blandt andet ved at skrue op for det offentlige og private samspil i forbindelse med den nye ældrelov.
Og foreløbig er Chef for Sundhed og Omsorg i Hørsholm Kommune Rikke Bundgaards erfaring, at Cura Pleje i samspillet bidrager med vigtig viden til kommunens arbejde:
“Cura Pleje har fra starten været nysgerrige på, hvordan vi organiserer helhedsplejen i kommunen. Og de bringer læring og spørgsmål videre til os i arbejdsgrupperne, som er guld værd. For eksempel har de indblik i, hvordan andre kommuner gør, fordi de også leverer pleje her, og det bidrager også konstruktivt til vores udviklingsarbejde.”
Kommunen lytter
Driftsdirektør for Cura Pleje, Jakob Damsgård, der er uddannet sygeplejerske, startede for omkring to årtier siden Cura Pleje med en ambition om at skabe en ældrepleje af højest mulig kvalitet med fokus på omsorg.
I dag er Cura Pleje til stedet i fire kommuner: Gentofte, Hørsholm, Albertslund og Helsingør, og den private leverandør er et alternativ til det offentligt, som stadig flere ældre vælger til.
Derfor er Jakob Damsgård også meget glad for det tætte samarbejde med Hørsholm Kommune:
“For os er det første gang, at vi er i et så tæt samarbejde med kommunen. Det betyder meget for os, at vi oplever, at det, vi har på hjerte, er noget, man gerne vil lytte til i kommune,” forklarer Jakob Damsgård.
Opgør med dem og os
Cura Plejes driftsdirektør er meget enig med Rikke Bundgaards opfattelse af, at samspillet mellem en privat aktør som Cura Pleje og Hørsholm Kommune, gavner den samlede service:
“Når vi får talt om fælles værdier, mål og succes i forhold til borgerens bedste, så styrker det servicen i sidste ende. Jeg ser det sådan, at vi i fremtiden kan få et opgør med sådan en dem og os-kultur, hvor man ikke taler med hinanden, men i stedet koordinerer og kommunikerer sammen,” siger Jakobs Damsgård, og nævner to eksempler på metoder og viden, han bringer med til bordet som privat leverandør af velfærd:
“Vi ser jo vores borgere som kunder. Det betyder noget for, hvordan vi kommunikerer med dem. Vi har ikke en særlig kommunsk tone. Vores fokus er, at de føler sig talt til i øjenhøjde i et hverdagssprog, de forstår. Det tror vi har en betydning for oplevelsen af vores pleje.”
“Og så har jeg som privat virksomhed en større indsigt i vores værdikæder, ford ijeg selv forhandler med alle underleverandører. Jeg ved derfor præcis, hvad ting koster i forhold til kerneopgaven. Og det kan være sværere at få i en stor kompleks organisation som kommunen,” tilføjer Jakob Damsgård.
Kulturforandring på vej: Hvor går grænsen for plejen?
Men der er også brug for et stærkt fællesskab, når man ser på, hvor meget ældreloven vil ændre på de ældres pleje:
“Vi står over for en total kulturforandring i vores måde at levere service til de ældre på, og derfor er ældreloven en stor opgave for os alle,” forklarer Jakob Damsgård:
“Vi taler om, hvordan vi får klædt medarbejderne på til, at borgerne får mere selvbestemmelse. Hvordan kan vi for eksempel sige “nej”, så udgifterne ikke løber løbsk?”
“Vi skal også sikre os, at vores dokumentation for, hvem der skal have ekstra hjælp, er helt skarp, da det jo ikke længere er visitationen fra kommunen, der tager de beslutninger. Det skal vi øve os i,” fortæller Jakob Damsgård og konkluderer:
“Her er det en fantastisk force, at vi allerede nu kan drøfte de her ting med kommunen, så vi sammen sikrer de ældre i Hørsholm en lige pleje, som vi løbende og i samspil kan justere, også efter Ældreloven træder i kraft 1. juli 2025.”
Nøgleord
Kontakter
Jakob DamsgårdDriftsdirektør for Cura Pleje
Tlf:21 97 44 18jd@curapleje.dkRikke BundgaardLeder af Sundhed og Omsorg, Hørsholm Commune
Tlf:20 24 88 84rib262@horsholm.dkBilleder






Links
OM CURA PLEJE
Cura Pleje er en privat leverandør af helhedspleje i Albertslund, Gentofte, Hørsholm og Helsingør Kommune. Cura betyder “omsorg” på latin, og Cura Plejes medarbejdere arbejder målrettet med at møde de ældre, så plejen giver mere livskvalitet, sundhed og glæde. Cura Pleje blev grundlagt i 2003 og er i dag en af markedet ældste og mest velkonsoliderede ældrepleje virksomheder.
Følg pressemeddelelser fra Cura Pleje
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.