Privat hjemmehjælp stormer frem
Flere og flere ældre vælger privat leverandør af hjemmehjælp. Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at op mod halvdelen af alle modtagere af hjemmehjælp nu benytter sig af en privat leverandør. Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent.

Når det gælder levering af mormormad eller gulvvask og personlig pleje, så vælger flere og flere danskere private leverandører til.
I dag har alle ældre, som modtager hjemmehjælp, frit valg mellem mindst to leverandører af personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Med ældreloven udvides det frie valg til at omfatte den nye helhedspleje, og som noget nyt også genoptræning.
Nogle kommuner kan i dag ikke byde på private leverandører som alternativ til den offentlige leverandør. I de tilfælde modtager borgerne såkaldte frit valgs-beviser, så de selv kan hyre en privat virksomhed, hvis de ønsker det.
- Som ældreminister glæder jeg mig over, at flere ældre benytter sig af deres frie valg og vælger en privat leverandør. Konkurrence skaber altid udvikling, og det er godt med et mangfoldigt udbud, så man kan tilvælge lige netop den leverandør, som man synes leverer den lækreste mad, den bedste pleje eller prima rengøring, siger ældreminister Mette Kierkgaard.
Ældreministeriet har netop oversendt den nye ældreredegørelse for 2025 til Folketinget. Redegørelsen viser, at andelen af hjemmehjælpsmodtagere i alderen 67 år og derover, der benytter sig af en privat leverandør, har været stigende over en længere periode.
Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent. Særligt ses en stigning blandt personer, der både modtager personlig pleje og praktisk hjælp, hvor andelen er steget fra 28,1 procent i 2011 til 45,2 procent i 2023.
- Den nye helhedspleje med transparente takster, som indføres fra den 1. juli 2025, skaber den største markedsåbning for private leverandører i 20 år. Jeg er sikker på, at landets ældre får endnu mere at vælge imellem, når de fremover skal vælge deres hjemmehjælp, siger Mette Kierkgaard.
Redegørelse om ældreområdet forhandles i Folketinget den 20. maj 2025.
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Links
Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Europas største konference på ældre- og socialområdet afholdes i Aarhus20.6.2025 14:00:15 CEST | Pressemeddelelse
Danmark tager allerede nu hul på det danske EU-formandsskab, når Aarhus den 23. Juni lægger by til en konference om fremtidens velfærd og banebrydende velfærdsteknologi med over 700 deltagere fra hele verden.
Otte kommuner går forrest: Får midler til etablering af nye lokalplejehjem3.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De første godt 30 millioner kroner, der skal få nye lokalplejehjem til at spire frem, er nu uddelt. Ældreminister Mette Kierkgaard er glad for kommunernes mod til at gribe de nye muligheder.
Demenspriser: Det handler om at skabe tryghed og nærvær14.5.2025 17:11:51 CEST | Pressemeddelelse
Ældreminister Mette Kierkgaard overrakte onsdag den 14. maj to priser til dem, der gør en særlig forskel for borgere med demens og deres pårørende.
Minister uddeler demenspriser til ildsjæle12.5.2025 13:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 14. maj uddeler ældreminister Mette Kierkgaard priser til den årlige konference DemensDagene i København.
20 plejehjem får penge til at forebygge omsorgstræthed9.5.2025 10:24:31 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere danskere får demens. Det stiller større krav til de medarbejdere, som tager sig af dem. Som led i ældrereformen uddeles 30 millioner kroner til 20 plejehjem, som har fået støtte til et helt nyt læringsforløb med demensrejseholdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum