Streamingkulturen skaber nye digitale fællesskaber for filmfans
Medieforsker Helle Kannik Haastrup undersøger i ny bog, hvordan tv-serier og film både kan udfordre vores syn på verden og engagere os i online fællesskaber. Bogen gør op med fordommene om populærkulturens ”banale” fortællinger og en ukritisk fankultur og viser, at de digitale platforme også kan skabe rum for seriøse diskussioner om film og tv-serier.

I den meget omtalte Netflix-serie Adolescence, der netop har haft premiere, er unges onlineliv og negative mandlige forbilleder vigtige temaer. På det sociale medie Reddit bliver serien diskuteret flittigt af helt almindelige streamingbrugere, som ikke bare forholder sig til seriens kunstneriske kvaliteter og skuespilpræstationerne, men også de svære temaer.
- Adolescence-diskussionerne på Reddit er et virkelig godt eksempel på den type af diskuterende fællesskaber, vi i dag ser på sociale medier om tv-serier og film, siger medieforsker Helle Kannik Haastrup.
Hun er aktuel med bogen Digital Film and Television Culture – from Hollywood to Social Media.
- I bogen analyserer jeg blandt andet, hvordan serien Stranger Things, der er en meget stilbevidst blanding af sci-fi, fantasy og coming of age-drama, behandler vanskelige emner som mobning, sorg og depression. På Reddit er der opstået næsten intime rum, hvor fans og brugere deler deres egne erfaringer med mobning og diskuterer seriens måde at fremstille det på. Det understreger jo, hvorfor fiktioner er vigtige for os, fordi de både skaber identifikation og kan danne grobund for frugtbare fællesskaber, fortæller Helle Kannik Haastrup.
PR og kritisk fankultur på samme tid
Streamingproduktionerne og de digitale fællesskaber, der omgiver dem, udgør ifølge Helle Kannik Haastrup samlet set væsentlige populærkulturelle fortællinger, som fortjener at blive taget seriøst.
- Men det er selvfølgelig også fænomener, vi skal forholde os kritisk til. Produktionsselskaberne er dygtige til at lave indhold, der ser brugergenereret ud, men som i virkeligheden er rendyrket PR. Det er brugerne heldigvis ret gode til at gennemskue, og de ved generelt godt, når de deler ting, som dybest set er reklame.
Sammenblandingen af den seriøse film- og seriekultur og reklame møder man fx på den populære app Letterboxd. Her kan brugerne ’rate’ og lave lister over film, de har set, og anbefale dem til andre brugere.
- Appen fungerer både som PR for nye streamingproduktioner ved fx at få filmstjerner til at lave lister over deres yndlingsfilm på den røde løber, når de går til premiere for deres seneste film. Men den er samtidig et samlingssted for seriøse film og tv-serie-interesserede mennesker, siger Helle Kannik Haastrup og fortsætter:
- I stedet for at følge de traditionelle mediers anmeldere, som de fleste gjorde før de sociale medier, så orienterer brugerne sig fx på Letterboxd i andres anbefalinger og anmeldelser og diskuterer med dem. Der er sket et markant skift i, hvem der har den kulturelle autoritet i den digitale mediekultur, fordi der er opstået en form for kritisk fankultur online, som mange unge foretrækker frem for traditionelle medier.
Kulturel impact
Et af Helle Kannik Haastrups mål med bogen er at få analyser af digital film og tv-kultur til omfatte kompleksiteten i nutidens tværmediale medielandskab ved at inddrage flere forskellige aspekter, end de traditionelt gør.
- Inden for forskningen i tværmedialitet er der en tendens til fx enten at interessere sig for produktionsforholdene, branchen eller publikumsundersøgelser. Jeg vil derimod fastholde et dobbelt perspektiv på selve fiktionerne og deres æstetiske udtryk, fx Stranger Things og oscarvinderen Everything Everywhere All at Once, som bliver analyseret i bogen, siger Helle Kannik Haastrup.
- Og samtidig synes jeg også, det er væsentligt at undersøge, hvordan vores online engagement i de her fiktioner bliver forhandlet og diskuteret på sociale medier for at få et indblik i deres kulturelle impact og betydning.
Digital Film and Television Culture – from Hollywood to Social Media er udkommet på forlaget Routledge.
Kontakter
Lektor Helle Kannik Haastrup
Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab
Københavns Universitet
Mail: h.k.haastrup@hum.ku.dk
Telefon: 30 50 10 65
Pressemedarbejder Carsten Munk Hansen
Københavns Universitet
Mail: carstenhansen@adm.ku.dk
Telefon: 28 75 80 23
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Humanistiske Fakultet
Vulkanudbrud fik bornholmsk stenalderfolk til at ofre unikke ”solsten”17.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
For 4.900 år siden ofrede bornholmske stenalderfolk hundredvis af sten med sol- og markmotiver. Nu viser arkæologer og klimaforskere fra Københavns Universitet, at de rituelle ofringer faldt sammen med et voldsomt vulkanudbrud, der fik solen til at forsvinde i hele Nordeuropa.
Seniormedarbejdere gider ikke flere dårlige kurser25.11.2024 14:53:16 CET | Pressemeddelelse
Seniormedarbejdere spiller en vigtig, men også ofte overset, rolle på arbejdspladsen. Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt kompetenceudvikling blandt seniorer, og undersøgelsen, der bliver præsenteret på en konference i denne uge, viser bl.a., at medarbejdergruppen er vigtig for et accelereret arbejdsmarked.
Piger døde meget tidligere end drenge i slutningen af 1800-tallet25.11.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Høj børnedødelighed bliver normalt forbundet med fattigdom. Men i et nyt studie viser historiker Mads Villefrance Perner, at køn også kan være en faktor, og at danske pigers dødelighed i perioder har været markant højere end drenges. En forklaring kan være, at familierne prioriterede mad og pleje til drengebørn højere.
Unge investerer i risikable finansielle produkter - og det begynder med computerspil18.11.2024 14:21:13 CET | Pressemeddelelse
For børn og unge – og især drenge og unge mænd – er finansielle investeringer blevet en del af hverdagen. Igennem computerspil og på sociale medier bliver unge eksponeret for gamblingmekanismer, højrisikable investeringer og svindel, viser ny forskning. Det er en side af de unges online liv, som er underbelyst og fuldstændig ureguleret. Den 22. november har medieforskere fra Københavns Universitet derfor inviteret skatteministeren og en række myndigheder, organisationer og fagprofessionelle til en konference for at diskutere problemet og finde mulige løsninger. Her vil forskerne også præsentere den nyeste viden på området.
TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar14.11.2024 10:18:27 CET | Pressemeddelelse
Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger medieforsker Mads Møller Tommerup Andersen, som i to nye forskningsartikler viser, at DRTV og TV 2 Play satser på reality og ikke altid prioriterer nyhedsstof.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum