Forskere vil bekæmpe skjult folkesygdom med avancerede blodprøver
Personlig medicin og tusindvis af informationer fra én enkelt blodprøve kan bane vejen for tidligere opsporing og præcis behandling af fedtlever – en sygdom, mange ikke ved, de har. Det er målet med et ny forskningsprojekt, som Innovationsfonden investerer 15,6 mio. kr. i.

Fedtleversygdom er en voksende sundhedsmæssig udfordring, der skyldes overvægt, alkohol eller diabetes, og som påvirker 1,5 millioner danskere. Det svarer til hver fjerde voksne. For de fleste giver det ingen symptomer, men for nogle få udvikler det sig til arvæv i leveren, der i værste fald kan blive til skrumpelever og leverkræft.
I dag er det ikke muligt at forudsige, hvem der er i risiko på grund af en skrøbelig lever, og hvem der har en lever, som kan klare belastningen.
Det skal et nyt forskningsprojekt, LOTUS-Biomarker, nu ændre på.
Banebrydende teknologi skaber rammerne for skræddersyet behandling
Avancerede apparater, såkaldte omics-teknologier, kan i dag måle tusindvis af molekyler i en enkelt blodprøve. Desværre mangler lægerne redskaber til at forstå, hvad den enorme mængde information fortæller om en persons helbred. Derfor er de moderne apparater indtil videre begrænset til forskning.
Det vil Odense Universitetshospital, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet og healthtech virksomheden Evido, der er partnerne i projektet LOTUS-Biomarker, i fællesskab lave om på ved at udvikle softwareløsningen, LiverTRACK.
LiverTRACK kombinerer maskinlæring med omics-teknologier til at give en præcis vurdering af en persons risiko for at udvikle symptomer fra leveren. LiverTRACK vil samtidig pege på, om netop denne person har en særlig skrøbelig eller ekstra robust lever, og hvorfor. Det giver mulighed for at skræddersy medicinsk behandling til det enkelte individ.
Vi læger har længe ønsket at kunne forudsige mere præcist hvilke mennesker, som senere i livet risikerer at blive alvorligt syge fra leveren. Ved at kombinere genetik med biologiske analyser af tusindvis af fedtstoffer og proteiner, begynder vi at forstå sygdommen og dens udvikling. Men de mange prøvesvar gavner først patienterne, hvis lægen har redskaber til at forenkle, hvad tsunamien af resultater betyder. Først da kan vi hjælpe patienterne med at skræddersy den behandling, som vil virke bedst og dermed spare dem for sygdom og lidelse, siger projektleder og professor Maja Thiele, fra Afdelingen for Medicinske Mavetarmsygdomme, OUH.
-Vi har i flere år arbejdet med at forstå, hvordan genetiske variationer påvirker kroppens stofskifte. Ved at kombinere den viden med avancerede målinger af proteiner og fedtstoffer kan vi nu identificere biologiske mønstre, som før var usynlige. Det bringer os et vigtigt skridt tættere på at kunne forudsige sygdom og tilbyde behandling, der er målrettet til den enkelte, siger professor Torben Hansen, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.
- Manglen på diagnostiske løsninger til tidlig opsporing af skjult leversygdom er en udfordring, der berører millioner af mennesker i hele verden. Netop denne problematik er kernen i Evidos arbejde, hvor vi udnytter eksisterende blodprøvedata til præcis opsporing via tilgængelig og skalerbar teknologi. Derfor er vi også dybt beærede over at være en del af LOTUS-Biomarker projektet og samarbejde med to førende forskningscentre om at udvikle næste generation af leverdiagnostik – til gavn for både patienter og sundhedsvæsenet, siger Katrine Lindvig, Chief Scientific Officer og medstifter af Evido Health
Fra forskning til klinisk praksis
LOTUS-Biomarker-projektet udnytter en stor forskningsdatabase af mere end seks tusinde fynboer, hvis levers helbred allerede er undersøgt på Center for Leverforskning. Den eksisterende forskning skal kombineres med nye undersøgelser af de deltagere med højest risiko for at udvikle alvorlig leversygdom.
Støtten fra Innovationsfonden vil gøre det muligt for forskerne at sikre, LiverTRACK softwaren bliver udviklet på basis af de højeste kvalitetstandarder for at sikre patientsikkerhed samt overholdelse af påkrævede EU-regler for medicinsk udstyr, samtidig med den overholder EU’s regler for medicinsk udstyr. Målet er, at LiverTRACK kan komme hele det danske sundhedssystem til gavn.
LOTUS-Biomarker placerer Danmark i front for udviklingen af præcisionsmedicin inden for leverforskning – og forventningen er, at tusindvis af patienter i fremtiden kan få hurtigere og mere effektiv behandling.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 15,6 mio. kr.
- Samlet budget: 20,8 mio. kr.
- Varighed: 5 år
- Officiel titel: LOTUS - Longitudinal Omics Trajectories to Unravel Steatotic liver disease heterogeneity
Om partnerne
Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet undersøger, hvordan vores gener og deres proteiner påvirker sundhed og sygdom. Deres forskning kan føre til nye metoder til at forebygge og behandle sygdomme.
Evido er en Health Tech virksomhed, der udvikler klinisk software og datamodeller til at opspore leversygdom på baggrund af blodprøvedata.
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkMaja Thieleoverlæge og professor i leversygdommeOUH og SDU
Tlf:21513074Maja.Thiele@rsyd.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
Banebrydende forskning i genredigering af stamceller skal give håb til patienter med medfødte immundefekter26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle nye, effektive behandlingsmuligheder for patienter med sjældne og livstruende immunsygdomme. Innovationsfonden investerer 24,6 millioner kroner i projektet GENESCURE, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum