Kan samtaler med en robot mindske stress og fange tidlige tegn på sygdom?
Hvordan interagerer kunstige samtaleagenter med mennesker? Hvordan kan de bruges til at træne vores sociale færdigheder, forbedre vores mentale sundhed og opdage tidlige tegn på demens eller alzheimers? Nyt forskningsprojekt vil forbedre vores mentale sundhed gennem tidlig diagnosticering og præventive løsninger med brug af AI-modeller. Innovationsfonden investerer 19,2 millioner kroner i projektet.

De danske sundhedsmyndigheder rapporterer stigende stress og dårligt mentalt helbred i hele befolkningen. Alene de 16-24-årige oplevede en 10 procent forværring fra 2017 til 2021. Det betyder, at hver fjerde unge kvinde og hver femte unge mand har en lav mental helbredsscore.
Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundmodeller for kunstig intelligens med fokus på at mindske stress og dets effekter i befolkningen. Projektet vil bl.a. undersøge AI-personaers indvirkning på menneskelig interaktion og udvikle nye multimodale modeller, der kombinerer tale-, video- og fysiologiske signaler til avanceret adfærdsforståelse og tidlig diagnosticering.
Ved at udvikle AI-modeller, vil projektet accelerere mulighederne for innovative løsninger til præventive tiltag og støtte i sundhedssystemet. Løsninger, der er centreret omkring menneskelig adfærd og bl.a. kan hjælpe med at træne sociale færdigheder eller indgå i tidlig diagnosticering af for eksempel demens og alzheimers eller symptomer på psykiatriske lidelser.
For patienter vil det muliggøre tidligere behandling, mindre stress og mental støtte i hjemmet, hvilket forventes at øge både patientens og de pårørendes livskvalitet. Alene ved at diagnosticere Alzheimers tidligere, kan Danmark spare op til 267,6 millioner kroner årligt.
Projektet vil udvikle vores forståelse af og formåen med AI-modeller indenfor video, lyd, tekst, og wearables (smartwatch el lign), og bruge disse til at understøtte innovation indenfor forebyggende mental sundhed og tidlig diagnosticering. Det er essentielt for os at kunne bidrage med løsninger, der støtter borgere, patienter og sundhedspersonale ud over de gængse rammer i vores sundhedssystem, siger Line Clemmensen, Professor KU og DTU, CSO Interhuman, Projektleder.
Investeringen fra Innovationsfonden gør det mulig at:
- Undersøge forskellige AI-personaer i samtaleagenter, undersøge deres interaktioner med mennesker og forstå betydningen for vores oplevelse af samtalerne og deres effekter
- Samle et bedre datagrundlag for at lave AI-modeller, der er ensartede på tværs af befolkningsgrupper
- Udvikle nye AI-modeller, der kan sammenholde adfærdsmønstre fra flere sensortyper og bidrage til innovative løsninger.
Projektet udføres af Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Region Hovedstadens Børne og Ungdomspsykiatri, Alexandra Instituttet, Zurich University Hospital, DemensAI, og Interhuman.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 19, 2 mio. kr.
- Samlet budget: 25,5 mio. kr.
- Varighed: 3,3 år
- Officiel titel: Personas and behaviors of AI for social skills and mental health (PebAI4MH)
Om partnerne
Danmarks Tekniske Universitet bidrager med ekspertise i menneske-AI interaktioner, ansvarlig AI udvikling, talesignaler og wearables.
Københavns Universitet bidrager med ekspertise i statistisk evaluering af AI og udvikling af explainable AI modeller
Region Hovedstadens Børne og Ungdomspsykiatri bidrager med ekspertise i adfærds kodning, psykiatriske diagnosticering og behandling bl.a forældretræning.
Alexandra Instituttet bidrager med ekspertise i taleteknologi, forretnignssiden?
Zurich University Hospital, bidrager med ekspertise i psykiatriske diagnoser og symptomer
Demens AI bidrager med udvikling af AI der kan detektere tidlige tegn på Alzheimers og demens
Interhuman bidrager med udvikling af sociale lag og personaer i AI, der f.eks. kan anvendes til træning af sociale færdigheder.
Kontakter
Line ClemmensenProfessor og projektlederKU og DTU
Tlf:31174889lkhc@math.ku.dkAllan BjerreskovPressekonsulentRegion H
Tlf:2911 3667Tlf:2167 4143Fredrik Sallyco-founderInterhuman
frederik@interhuman.aiLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Kvantestrategi giver pote: Lovende tendenser i ansøgninger peger mod en stærk dansk kvantefremtid3.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med store investeringer, stigende international interesse og stærk erhvervsinvolvering er Danmark godt på vej mod en styrket position i det globale kvantekapløb. Over tre år investerer Innovationsfonden mere end 300 mio. kroner i kvanteprojekter. Fire nye, stærke projekter er søsat, mens yderligere en stribe projekter af høj kvalitet er på vej igennem ansøgningsprocessen.
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum