Bedre lys til hundredvis af beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem
Et særligt døgnrytmelys, som efterligner solens rytme, er med til at øge livskvaliteten og skabe en bedre hverdag for beboere og medarbejdere på Københavns plejehjem. Kommunen har selv medvirket til at udvikle lysløsningerne, som snart er udbredt til hvert fjerde plejehjem i København.

Forhåbningerne var store, da Københavns Kommune i 2022 gik sammen med Aarhus Kommune og to virksomheder for at udvikle bedre lys til byernes ældre borgere. Og projektet har været en succes. Det nye døgnrytmelys skinner snart på hvert fjerde af kommunens plejehjem. Det betyder, at knap 1.600 borgere og medarbejdere nu har glæde af bedre lys. Og det er planen at få det ud til endnu flere i løbet af 2025.
Via stribevis af tests og tilpasninger på to plejehjem i København og Aarhus er der blevet udviklet lamper og belysning, som passer til behovet hos medarbejdere og ældre på plejehjem.
Mere appetit og færre fald
Det er det såkaldte ’biologiske lys’ også kaldet ’døgnrytmelys,’ som er i centrum. Det er et særlig blødt lys, som efterligner solen. Lamperne følger dagslysets rytme, så det starter svagt og langsomt tager til i styrke og toner ud igen ved solnedgang – i øvrigt helt automatisk.
”Lyset kan for eksempel være med til at øge appetitten og give en bedre søvn, og begge dele betyder meget for vores livskvalitet. Samtidig kan lyset være med til at forebygge, at de ældre falder. Det her projekt handler om at gøre livet lettere og mere behageligt for vores plejehjemsbeboere – og vores medarbejdere, og jeg er meget glad for, hvor vi står i dag. Der er blevet taget rigtig godt imod det,” siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).
Ældre borgere på plejehjem får typisk ikke lige så meget sollys som alle andre, fordi de er mindre fysisk mobile, og fordi deres øjne med alderen bliver dårligere til at optage lys.
Konkret er det f.eks. sengelamper, gulvlamper eller natlamper, som er blevet installeret i borgernes plejeboliger, men også belysning på gang- og spisearealer og i personalekontorer. Lyset er særligt målrettet borgere med milde og svære døgnrytmeforstyrrelser, nattevandrere, borgere med nedsat appetit, immobile borgere samt kommunernes medarbejdere.
Mindre hovedpine og bedre søvn
Der er afsat knap 16 millioner kroner til at få udbredt de nyudviklede lysløsninger til mange flere af Københavns 44 plejehjem. Efter planen har 18 plejehjem fået installeret det nye lys ved udgangen af 2025.
Dorthe Irene Dalsgaard Rasmussen er social- og sundhedsassistent og arbejder som aftenvagt på plejehjemmet Damsøgård i Vanløse, som for nylig har fået installeret døgnrytmelyset. Det har hun oplevet som en stor forbedring:
”Man sover bedre, når man kommer hjem fra en aftenvagt. Den tid jeg bruger på at falde ned, inden jeg går i seng, er blevet kortere. Tidligere kunne jeg komme hjem kl. 23.30, men først være søvnig ved 2-3-tiden om natten. Det har rykket sig et par timer, så jeg nu kan gå i seng ved 1-tiden, og dét kan mærkes den næste dag. Samtidig har jeg mindre hovedpine. Der var ofte kraftig belysning på gangarealerne, når man bevægede sig rundt til beboerne. Og det kan man godt få ondt i hovedet af, når man går i det en hel aften. Det er blevet meget bedre med det nye lys, så jeg synes, det er et fantastisk arbejdsredskab, og jeg oplever også, at mine kolleger er glade for det,” siger Dorthe Irene Dalsgaard Rasmussen.
Foreløbig er der etableret døgnrytmelys på plejehjemmene Kastanjehusene, Bryggergården, Absalonhus, Dr. Ingrids Hjem, Demenscentret Pilehuset, Slottet, Damsøgård, Nybodergården, Rosenborgcentret, Møllehuset, Klarahus, Kærbo samt på Neurorehabilitering KBH. Det er planlagt at lyset udbredes til følgende plejehjem i 2025: Fælledgården, Højdevang Sogns Plejehjem, Ålholmhjemmet, Bonderupgård, Demenscenter Lindehusene.
Fakta
- Sammen med virksomhederne Belid Lighting fra Varberg i Sverige og Lyhne Design fra Græsted har Aarhus og Københavns kommuner udviklet nye såkaldt biologiske lysløsninger til ældre i plejeboliger. To plejehjem i København og Aarhus var med til at teste løsningerne undervejs. Yderligere otte kommuner har inden projektstart meldt sig interesseret i at købe lyset.
- Formålet med bedre døgnrytmelys er at sikre, at ældre i plejeboliger på en fleksibel og omkostningseffektiv måde optager den rette mængde og type lys på rette tidspunkt, og dermed styrkes i egen døgnrytme, søvn samt fysisk og psykisk helbred.
- Løsningerne opfylder krav til biologisk effekt, brugervenligt design, nem implementering, robusthed og pris.
- Det bedste lys, vi har i forhold til en sund døgnrytme, er sollyset. Men ældre på plejehjem, som er fysisk eller kognitivt svækkede, har ofte ikke mulighed for at komme lige så meget ud i solen som mange andre. Samtidig bliver øjet med alderen dårligere til at optage lys. En 80-årig optager 1/3 mindre lys på nethinden end en 20-årig.
- Den måde mange plejeboliger er indrettet på, med et lille naturligt lysindfald, betyder, at det lys, den ældre udsættes for, kan være begrænset i løbet af dagen.
- Lys påvirker menneskers hormonproduktion. F.eks. kan det såkaldte ’blå lys’ fra den almindelige belysning eller fra tv-skærm, telefon eller tablet nedtone produktionen af søvnhormon. Det er derfor, man skal nedtone det kraftige lys om aftenen og natten og undgå skærme inden sengetid.
- Biologisk lys har desuden dokumenteret positiv effekt på medarbejdernes sundhed især for personalet i nattevagten, som sover bedre og falder hurtigere i søvn efter en nattevagt. Når medarbejdernes sundhed øges, giver det bedre pleje for borgerne.
Nøgleord
Kontakter
Rune GleerupPressekonsulent
Tlf:23440979r168@kk.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
København udvider nyåbnet efterfødselstilbud24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt tilbud om efterfødselshjælp til københavnske kvinder har netop slået dørene op, og interessen er stor. For at imødekomme efterspørgslen har budgetpartierne på rådhuset afsat flere penge til området.
Københavns Kommune: Ny indgang giver lettere adgang til hjælp til børn og unge i psykisk mistrivsel3.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavnske børn og unge, der mistrives psykisk, skal nemt og hurtigt kunne finde vej til det rette tilbud. Derfor har Københavns Kommune åbnet en ny indgang til børn og unge i psykisk mistrivsel og deres forældre, hvor de uden henvisning kan få vejledning, afklarende samtaler og evt. guides videre til relevante kommunale tilbud.
Københavns Rådhus forvandlet til bordtennishal12.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Rådhus lægger i dag og i morgen gulv til et stort bordtennisstævne for seniorer fra hele landet. Bordtennis er nemlig god træning for både fysikken og hjernen. Hvis du vil vide mere, så læg vejen forbi det smukke rådhus.
Nyt online-værktøj hjælper ved gener efter fødsel8.11.2024 05:56:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag er der hjælp at hente online for de mange kvinder, som kæmper med fysiske gener efter en fødsel. Tilbuddet, som er udviklet af Københavns Kommune, er gratis og tilgængeligt for alle.
Massivt løft af ældreplejen i København7.11.2024 05:57:00 CET | Pressemeddelelse
Midler fra regeringens ældrereform er på vej ud for at gøre en forskel i ældreplejen lokalt, og i København er der fokus på at styrke faste teams, velfærdsteknologi, flere og bedre aktiviteter på plejehjem og på bedre samarbejde med frivillige og civilsamfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum