Ældre patienter får bedre og billigere behandling, når fæcestransplantation kan gives i hjemmet
Ny forskning viser, at en kombination af hjemmebehandling og fæcestransplantation (FMT) til ældre patienter med tarminfektion med Clostridioides difficile (CDI) er både effektiv og billigere end den sædvanlige behandling.

Clostridioides difficile er en bakterie, der især rammer ældre og svækkede patienter, og clostridiuminfektioner har høj dødelighed. Den nye undersøgelse fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at hjemmebehandling kombineret med fæcestransplantation de næste tre måneder reducerede behovet for indlæggelser og genindlæggelser med seks dage i gennemsnit pr. patient, og behandlingen ødede samtidig chancen for, at infektionen forsvandt helt.
– Det handler om at bringe den rette behandling ud til patienten i stedet for at bringe patienten til behandlingen, men det handler også om at muliggøre behandling af patienter, som er for svage til at komme behandling på hospitalet. Det er bedre for patienterne, og det sparer ressourcer i sundhedsvæsenet, siger overlæge og professor Christian Lodberg Hvas fra Aarhus Universitetshospital.
Studiet er baseret på data fra 217 patienter over 70 år med clostridiuminfektion. Patienterne blev tilfældigt fordelt til enten standardbehandling eller en særlig indsats, hvor personale fra Ældresygdomme undersøgte patienterne grundigt i eget hjem og kunne tilbyde fæcestransplantation som kapsler eller via en sonde.
Analysen viser, at denne indsats er omkostningseffektiv med en gennemsnitlig besparelse på cirka 18.700 kroner per patient – samtidig med at patienterne opnåede en bedre livskvalitet.
– Vi har nu solid dokumentation for, at denne tilgang giver både sundhedsfaglig og økonomisk gevinst. Det kan være et vigtigt skridt mod at gøre FMT til en mere integreret del af behandlingen af ældre med Clostridie-sygdom, Christian Lodberg Hvas.
Resultaterne peger på, at der både er gevinster for hospitalerne, patienterne og samfundsøkonomien, hvis specialiserede behandlinger i højere grad kan flyttes ud i patienternes hjem.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Økonomisk evaluering baseret på data fra et lodtrækningsbaseret kvalitetsudviklingsforsøg (CLODIfrail-studiet)
Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Nordic Institute of Health Economics
Ekstern finansiering: Novo Nordisk Fonden, Innovationsfonden
Interessekonflikter: Christian Lodberg Hvas har modtaget forskningsstøtte fra Novo Nordisk Fonden og foredragshonorarer fra Tillotts Pharma, Merck, BMS, Johnson & Johnson. Simon M. D. Baunwall har modtaget foredragshonorar fra Tillotts Pharma. Catherine H. Foss har modtaget honorar for undervisning af praktiserende læger. Øvrige forfattere har ingen interessekonflikter.
Nøgleord
Kontakter
Speciallæge i mave- og tarmsygdomme Christian Lodberg Hvas
Overlæge på Aarhus Universitetshospital
Professor ved Aarhus Universitet
Tlf. 2835 1839
E-mail: christian.hvas@auh.rm.dk
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkBilleder


Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, en direktør, to lægefaglige direktører og en sygeplejefaglig direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
AUH inviterer patienter og pårørende helt tæt på forskningen7.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 24. april slår Aarhus Universitetshospital dørene op for borgere og patienter, der er interesserede i forskning – enten som forsøgsdeltagere eller som medforskere. Arrangementet er en del af det landsdækkende initiativ Forskningens Døgn.
Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige4.4.2025 08:22:09 CEST | Pressemeddelelse
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.
Personer med epilepsi får færre børn28.3.2025 08:19:57 CET | Pressemeddelelse
Epilepsi kan have store konsekvenser for både for den enkelte patient og for familien.
Aarhus Universitetshospital scorer højt i national undersøgelse af patienttilfredshed13.3.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne på Aarhus Universitetshospital er tilfredse med deres behandling og især den måde, de bliver mødt af hospitalets personale. Det viser nye tal fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) 2024.
Nyt dansk studie afslører: Antibiotikaforbrug hos donorer kan svække effekten af fæcestransplantation28.2.2025 10:01:39 CET | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at antibiotikaforbrug hos donorer kan have afgørende betydning for effekten af fæcestransplantation (FMT).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum