Hedensted Kommune

Innovativ indsats på Bøgely Plejehjem mindsker svampeinfektioner i huden markant og giver mere livskvalitet

Del

Svampeinfektioner i huden er på mange plejehjem uundgåelige, når vejret bliver varmere. Men på Bøgely Plejehjem har en fælles og målrettet indsats nærmest udryddet infektionerne. Beboerne oplever færre gener, mindre smerte og en øget livskvalitet.

På billedet ses en sygeplejerske og beboer på Bøgely Plejehjem, som griner til hinanden.
På Bøgely Plejehjem har sygeplejerskerne sammen med deres kollegaer formået at nedbringe antallet af svampeinfektioner betragteligt. Hedensted Kommune.

Svamp i huden er et stort problem for mange ældre, men data indhentet over tre år på Bøgely Plejehjem viser, at en simpel men målrettet indsats kan gøre en stor forskel.

Projektet, der skulle minimere antallet af svampeinfektioner, er drevet af Janne Vanting og Camilla Foss Michelsen, der begge er sygeplejersker.

Nu håber de at kunne inspirere andre plejehjem til at starte en lignende indsats.

- Vi har set en enorm forbedring i borgernes velvære. Hvor de før oplevede stort ubehag og smerte, kan vi nu gribe ind i tide og forebygge infektionerne, før de udvikler sig – ovenikøbet uden at skulle tage medicinske præparater brug, men bare ved hjælp af creme, der kan købes i håndkøb, fortæller sygeplejerske Camilla Foss Michelsen.

- Den erfaring og viden, vi har fået, håber vi, at andre også kan få glæde af, siger hun. 

P%E5%20billedet%20ses%20en%20sygeplejerske%2C%20som%20kigger%20p%E5%20huden%20p%E5%20ryggen%20af%20en%20beboer%20p%E5%20B%F8gely%20Plejehjem.
Ved at tjekke regelmæssigt, og skride hurtigt ind ved de mindste tegn for svampeinfektion, er svampeinfektionerne nedbragt med over 80 procent på to år. Hedensted Kommune

Fælles og tidlig indsats er grundlag for succes

Udover cremen har en kulturændring fundet sted på Bøgely Plejehjem– og det har gjort en verden til forskel for beboerne. Nu er det blevet naturligt at kigge efter selv den mindste rødmen hos beboerne og handle med det samme – uden at skulle inddrage lægen – og det er kun blevet en succes, fordi alle medarbejdere har haft fokus på at skabe en ændring. 

- Vi har kun opnået de gode resultater, fordi vi har haft et fælles mål i medarbejderteamet, fortæller sygeplejerske Janne Vanting.

- Og det er fantastisk at se, hvordan enkle tiltag kan gøre en kæmpe forskel. Borgerne føler sig mere tilpas, og det gør en stor forskel for deres dagligdag og livskvalitet. At borgerne ikke får de smertefulde infektioner, betyder også, at medarbejderne bedre kan komme til at hjælpe beboerne med den personlige pleje, og at vi kan bevare en bedre og mere tryg relation til vores beboere, siger hun. 

P%E5%20billedet%20st%E5r%20to%20sygeplejersker%20notere%20p%E5%20en%20iPad.
Indsatsen mod svampeinfektioner i huden kræver samarbejder på tværs af faggrupper. Hedensted Kommune.

At det nye tiltag virker så effektivt, vækker også glæde hos formanden for Social Omsorg, Hans Kristian Skibby.

- Det er så fedt at se, hvordan medarbejderne har lyst til og føler sig trygge i at arbejde videre med deres egne gode idéer og tiltag. Det bekræfter mig bare i, at vi sammen har skabt en ramme for medarbejderne, hvor der bliver lyttet til dem, og hvor der er plads til gode idéer og nytænkning. Det er jeg stolt af, for det gør kort sagt livet bedre for vores ældre medborgere, siger udvalgsformanden.

Charlotte Søgaard Thomsen, der er leder af Bøgely Plejehjem, er stolt over det initiativ, som hendes medarbejdere har taget.

- Jeg er virkelig glad for at have så dygtige og initiativrige medarbejdere, der beslutter sig for at handle på ting, der undrer dem, fortæller hun og fortsætter:

- Medarbejderne har bevist, at en tidlig og konsekvent indsats er vejen frem i kampen mod svampeinfektioner i huden. Sommeren er normalt sæson for svampeinfektioner, men nu går vi den trygt i møde.

FAKTA

Dataindsamling danner grundlag for succes

Sygeplejerskerne Camilla Foss Michelsen og Janne Vanting har siden 2022 indsamlet data om forekomsten af svampeinfektioner blandt beboerne. Denne databaserede tilgang har givet evidens for, at deres indsats har haft en markant positiv effekt. Derfor håber de også på at kunne inspirere andre plejehjem til en lignende indsats.

Enkle tiltag – stor effekt

Ved at ændre arbejdsgangene og fokusere på tidlig indsats har personalet skabt en kultur, hvor det nu er naturligt at reagere allerede ved den mindste rødme på huden. Gennem en række målrettede initiativer er antallet af svampeinfektioner faldet drastisk:

  • I 2022 blev der registreret 30 tilfælde af svampeinfektioner.
  • I 2023 steg antallet til 41.
  • I 2024 er der kun registreret fem tilfælde.

Fælles indsats og vedholdenhed

Nøglen til succesen har været en kombination af vedholdenhed og et fælles engagement fra hele personalet. Blandt de konkrete tiltag, der har gjort en forskel, er:

  • Undervisning af hele personalegruppen i hygiejne og forebyggelse.
  • Implementering af en fast algoritme for tidlig indsats ved begyndende rødme.
  • Tæt samarbejde med praktiserende læger, der har muliggjort en lokal ordination af Panthenolsalve til forebyggende brug.
  • Fokus på løbende evaluering og tilpasning af arbejdsgange.
  • Udskiftning af tandbørster ved svampeinfektioner i munden for at reducere risikoen for geninfektion.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

På billedet ses en borger på Bøegly Plejehjem, som smiler til en sygeplejerske.
Bøgely Plejehjem er en del af Hedensted Kommunes boliger til områdets ældste borgere.
Hedensted Kommune
Download
På billedet ses to sygeplejersker stå med en iPad.
En stor del af opgaven handler om koordinering og opfølgning på de mindste tegn på hudinfektioner.
Hedensted Kommune.
Download

Følg pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hedensted Kommune

5,2 mio. kr. på vej til udvikling i Hedensted midtby og i Juelsminde11.4.2025 12:53:58 CEST | Pressemeddelelse

Udvalget for bæredygtig udvikling af bymidter uddelte i går et pænt millionbeløb til byudvikling i en række danske byer. Blandt de heldige modtagere er Hedensted og Juelsminde i Hedensted Kommune, som samlet set modtager 5,2 mio. kr. I Hedensted gives penge til udvikling af Trykkeriparken, sammenbinding af Trykkeriparken og Østerbrogade, midtbyens kommende restaurant- og kulturgade, og forskønnelse af området ved jernbanetunnellen, mens begge byer får midler til at styrke handelslivet i bycentrene.

Sammensat ungdom i Hedensted: Høj trivsel, meget fritidsarbejde, men også plads til sundere vaner og mere foreningsliv3.4.2025 12:46:15 CEST | Pressemeddelelse

Det blot nogle af fundene i årets Ungeprofilundersøgelse for Hedensted Kommune, som giver et nuanceret indblik i, hvordan unge fra 7. klasse til de går ud af ungdomsuddannelserne, lever deres liv. Knap 1600 elever har svaret på undersøgelsens spørgeskema, der kommer rundt om alt fra fritidsinteresser over alkohol til digital adfærd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye