Nyt projekt vil bane vej for bæredygtig energiinfra-struktur i EU
Et nyt forskningsprojekt vil løse en århundredgammel udfordring inden for design og produktion af høj-effekt magnetiske komponenter og dermed bane vejen for en mere robust, bæredygtig og omkostningseffektiv produktion i EU. Gennembruddet vil understøtte Danmarks ambitioner om elektrificering og grøn omstilling. Innovationsfonden har investeret 27,6 mio. kroner i projektet.

Magnetiske komponenter, opfundet i 1820'erne, er blevet en kritisk infrastruktur for behandling af al elektricitet i vores samfund. Et nyt forsknings- og innovationsprojekt med navnet GreenMag har til formål at revolutionere design og produktion af høj-effekt magnetiske komponenter, så de bliver mere robuste, bæredygtige og omkostningseffektive, samtidig med at produktionen forbliver i EU.
GreenMag bygger på innovative idéer, der delvist er blevet testet i tidligere projekter ved lavere effektniveauer. Nu ser projektpartnerne frem til med stor entusiasme og optimisme at realisere GreenMags ambitiøse mål ved høje effektniveauer.
- Den potentielle effekt af GreenMag er kun begrænset af vores fantasi. Danmark har været i front inden for elektromagnetisme siden H.C. Ørsteds opdagelse i København i 1820. Ved at kombinere magnetiske komponenter med planarteknologier – ved brug af printede kobberplader – kan vi udvikle mere bæredygtige og omkostningseffektive løsninger til vindmøller og andre elektrificeringsapplikationer. Dette vil være en milepæl for dansk innovation inden for magnetiske teknologier og samtidig en hyldest til H.C. Ørsteds 200 år gamle arv,siger Hongbo Zhao, adjunkt ved Aalborg Universitet.
Indsatsen skal bidrage til at lykkes med Danmarks og EU’s ambitioner for elektrificering og den grønne omstilling, og Innovationsfonden har investeret 27,6 mio. kroner i projektet.
- GreenMag-projektet adresserer et afgørende behov i den globale grønne omstilling inden for elektrificering og elbil-markedet. Projektet har potentiale til at styrke Europas forsyningskæder og konkurrenceevne, hvilket taler ind i den aktuelle geopolitiske situation og nødvendigheden af strategisk uafhængighed i Europa. Vi ser frem til at følge projektet og den impact, der kommer ud af investeringen, siger Innovationsfondens direktør, Cecilie Brøkner.
Løsning på århundredgammel og højaktuelt voksende udfordring
I årtier har integrationen af planarteknologier i høj-effekt magnetiske komponenter været anset som en stor udfordring. Der har ikke eksisteret levedygtige løsninger, og kun få har turdet påstå, at det var muligt. Med de seneste proof-of-concepts sigter GreenMag nu mod at udvikle og prototype verdens første planare magnetiske komponenter på megawatt-niveau. De vil blive udsat for grundige tests og sammenlignet med de mest avancerede løsninger i virkelige elektrificeringssystemer.
Potentialet for bæredygtige og omkostningseffektive høj-effekt magnetiske komponenter er enormt på grund af den stigende globale efterspørgsel. For at sikre en robust forsyningskæde til elektrificeringsenheder, skal EU producere disse kritiske komponenter lokalt – ikke i fremtiden, men fra i dag.
Danmark går forrest
Gennem årene har danske universiteter og industrien opbygget stærk ekspertise inden for forskning og produktion af høj-effekt magnetiske komponenter. GreenMag bygger videre på denne viden for at skabe verdens første prototyper ved hjælp af planarteknologier.
Projektets mål er at udvikle en helt ny design- og produktionsmetode til høj-effekt magnetiske komponenter baseret på billige og letproducerede rullede kobber-plader. De prototyper, der udvikles, vil blive testet i virkelige elektrificeringssystemer og tilbyde:
- Øget bæredygtighed
- Lavere produktionsomkostninger
- Overlegen ydeevne i forhold til eksisterende løsninger.
Et stærkt partnerskab på EU-niveau
GreenMag bygger på et stærkt samarbejde mellem Aalborg Universitet (AAU) Department of Energy, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Department of Electrical and Photonics Engineering, Kohsel A/S, KK Wind Solutions A/S og Trafolo Engineering SIA.
Sammen dækker disse partnere hele værdikæden – fra design og produktion til anvendelse af høj-effekt magnetiske komponenter i elektrificeringssystemer. Gennem en fælles indsats vil de demonstrere verdens første høj-effekt magnetiske komponenter baseret på planarteknologier – med skalering op til 4 MW og derover.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 27,6 mio. kr.
- Samlet budget: 40,6 mio. kr.
- Varighed: 4 år
- Officiel titel: GreenMag - Green High-Power Planar Magnetic Components for
- More Affordable and Sustainable Electrification
Om partnerne
Aalborg Universitet – Et verdensledende institut inden for forskning i power electronics og deres komponenter, især til vedvarende energi-applikationer.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) – Et verdensledende institut inden for forskning i konventionelle planare magnetiske komponenter og deres anvendelser i datacentre.
Kohsel A/S – Et dansk selskab med 55 års erfaring og over 500 ansatte, dedikeret til design og produktion af magnetiske komponenter til forskellige applikationer.
KK Wind Solutions A/S – Et dansk selskab ejet af A.P. Møller Holding, med tusindvis af ansatte og milliardomsætning, der leverer elektrificeringsintegrationsløsninger til 70% af offshore vindmøller.
Trafolo Engineering SIA – Et lettisk selskab, der leverer verdensledende digitale løsninger til design og simulering af højtydende magnetiske komponenter.
Kontakter
Hongbo ZhaoAssistant ProfessorAalborg University
Tlf:50 33 30 66hzh@energy.aau.dkMorten KohselCo-owner and DirectorKohsel A/S
Tlf:40 92 14 27morten@kohsel.dkLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkBilleder

Om Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
Banebrydende forskning i genredigering af stamceller skal give håb til patienter med medfødte immundefekter26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle nye, effektive behandlingsmuligheder for patienter med sjældne og livstruende immunsygdomme. Innovationsfonden investerer 24,6 millioner kroner i projektet GENESCURE, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum