10.000 deltagere i Danmarks største befolkningsundersøgelse af sin art nogensinde

Del

Knap halvdelen af alle voksne i Danmark er påvirket af enten overvægt, diabetes eller hjerte-kar-sygdomme, men der mangler stadig meget viden om de individuelle faktorer, når sygdommene udvikler sig. I dag offentliggøres Danmarks mest ambitiøse befolkningsundersøgelse nogensinde, der skal tackle præcis denne udfordring. DELPHI, der er forankret på Københavns Universitet, kommer til at følge 10.000 danskere i op til 25 år, og er det første studie, som inddrager og analyserer et så bredt udsnit af deltagernes individuelle helbredsdata fra deres dagligdag. Formålet med projektet er at frembringe helt ny viden inden for det område, som kaldes ’Precision Health’, ved at anvende de nyeste teknologier til at forstå de indre og ydre faktorer, der er på spil.

Foto: Rasmus Degnbøl

Studiet er baseret på de nyeste teknologier til at indsamle og analysere helbredsdata. Deltagerne får et 360 graders overblik over deres sundhed via en dybdegående helbredsundersøgelse. Her undersøges det blandt andet, hvordan kostvaner påvirker ens blodsukker, om man påvirkes af forurening i sit nærmiljø, samt hvordan søvn, stress og fysisk aktivitet spiller en rolle for ens sundhed ved hjælp af DELPHI-app’en og wearables.  

Deltagere i aldersgruppen 20 til 65 år inviteres til projektet via e-Boks eller kan tilmelde sig via hjemmesiden.

Projektet hedder DELPHI og er en forkortelse for The Danish Precision Health Initiative. Formålet er at få en bedre forståelse af sammenhængen mellem vores fysiske sundhed, mentale sundhed og de miljøfaktorer, vi udsættes for i hverdagen, i udviklingen af fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Dele af vores sundhedssystem er baseret på en ’one-size-fits-all’-tilgang, men det vil projektet gerne udfordre, så fremtidens sundhedsvæsen bedre kan forudsige, diagnosticere og behandle sygdomme, når de opstår. 

Danmarks mest ambitiøse befolkningsundersøgelse

DELPHI bygger på forskning af professor Ruth Loos, ekspert i genetikken bag kardiometaboliske sygdomme.

”Vi behandler alle med overvægt og diabetes på samme måde, men vi ved nu, at der findes mange variationer af disse sygdomme. For eksempel er der mange årsager til, at mennesker udvikler sygdomme på baggrund af faktorer som genetik og miljø. Mit håb er, at vi i fremtiden kan tilpasse vores behandlinger og forebyggelsesstrategier til den enkelte og deres unikke vilkår," siger professor Ruth Loos fra CBMR på Københavns Universitet, som er forskningsleder på projektet.

Projektet er en befolkningsundersøgelse, hvor der indsamles data fra de samme personer over mange år for at finde ud af, hvordan forskellige risikofaktorer påvirker deres helbred. Omkostningerne ved undersøgelserne stiger, efterhånden som du øger antallet af personer, du følger, dybden af data, du indsamler om dem, og den tid, du følger dem. Det er derfor, de fleste befolkningsundersøgelser går på kompromis med en eller flere af disse faktorer.

DELPHI adskiller sig fra tidligere befolkningsundersøgelser med den omfattende dataindsamling fra de enkelte deltagere samt gentagne målinger over 25 år hos 10.000 voksne.

“DELPHI kommer til at give os helt ny viden, der kan bruges  til at skræddersy rådgivning, forebyggelse og behandling indenfor sygdomme som overvægt, diabetes og hjertekar-sygdomme. Det kalder man for ’Precision Health’. Vi inddrager helt nye teknologiske metoder til at gøre os klogere på de vigtige men ofte svært tilgængelige faktorer, der påvirker deltagerne i deres hverdag. Det vil være til gavn for den enkelte patient og folkesundheden i Danmark,” siger Karina Husted, projektleder af DELPHI-projektet, Københavns Universitet, Metabolismecenteret. 

Forskerne får mulighed for at opdage hidtil ukendte sammenhænge mellem vores biologi, livsstil og miljø og de sygdomme, der typisk rammer os senere i livet, når de analyserer helbredsdata fra de 10.000 deltagere.

”Precision Health handler om, at forebyggelse og behandling skræddersyes til det enkelte menneske, hvilket vil blive en hjørnesten i fremtidens sundhedsvæsen. Der er store perspektiver i DELPHI-studiet - også uden for Danmarks grænser, og vi vil i de kommende 25 år opnå mange vigtige indsigter med udgangspunkt i studiet”, siger Bente Merete Stallknecht, Dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.

Fremtidens forskning i sundhed

Projekt DELPHI er et ambitiøst projekt på tværs af mange aktører, der alle arbejder for at forbedre fremtidens sundhedssystem. Derfor inddrages også de nyeste teknikker, og arbejdet går på tværs af fagområder, alt sammen for at sikre banebrydende data, der kan skabe viden i dag og for fremtidens forskere, der ønsker at gøre en forskel inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme til gavn for folkesundheden.

Læs mere om DELPHI

Om DELPHI-projektet

Deltagere: 10.000

Varighed: 25 år

Test: Deltagere indkaldes til test med fysisk fremmøde med års mellemrum, enten hvert 2. eller 5. år.

Officiel titel: The Danish Precision Health Initiative

Fakta om kardiometaboliske sygdomme i Danmark:

  • 670.000 borgere i Danmark lever med hjerte-kar-sygdomme (hjerteforeningen.dk)
  • 365.000 lever med diabetes (diabetestal.nu)
  • 53% lever med moderat eller svær overvægt (Den nationale sundhedsprofil 2023).

Formål

Formålet med projekt DELPHI er, at data fra projektet vil skabe ny viden om de meget komplekse og individuelle faktorer, der påvirker risiko, prognose, effekt af behandling og komplikationer inden for kardiometaboliske sygdomme. 

Precision health

Kort fortalt er målet med precision health at fremme det individuelle helbred ved at tage udgangspunkt i det komplekse samspil mellem biologi, miljø, livsstil og genetik. Precision health tager altså højde for, at mennesker er unikke, og derfor skal strategien for forebyggelse og behandling også være forskellig for forskellige individer.

Helbredsundersøgelse 

Deltagerne bliver inviteret til to testdage i klinikken på Panum. Her undersøges bl.a. deltagerens muskelstyrke, organernes sundhed så som lever og lunger samt knoglesundhed og fedtmasse via en helkropsscanning og en række andre tests. Testdagene tager hhv. 2 og 3 timer. Mellem testdag 1 og 2 er der en hjemmefase. I denne fase undersøges det blandt andet, hvordan deltagernes kostvaner påvirker blodsukkeret, om deltagerne påvirkes af forurening i nærmiljøet, samt hvordan søvn, stress og fysisk aktivitet spiller en rolle for ens sundhed ved hjælp af DELPHI-app’en samt nye teknologiske wearables. Deltagerne vil modtage en rapport med testresultaterne 14 dage efter testdag 2 på Panum Instituttet. 

Teamet bag DELPHI

Ruth Loos, professor, PhD, Principal Investigator

Ruth er forskningsleder på Projekt DELPHI og har mangeårig erfaring med at designe store befolkningsundersøgelser og implementere banebrydende fænotyperingsmetoder. Hendes forskning fokuserer på fedmens ætiologi, dvs. summen af de genetiske og miljømæssige faktorer, der fører til udvikling af overvægt. Ved at identificere gener sigter hendes forskning mod at opnå indsigt i biologien, der ligger til grund for regulering af kropsvægt, og de mekanismer, der forbinder fedme med dens følgesygdomme.

Karina Husted, Projekt Lead, PhD, Co-Investigator

Karina er Co-investigator og fungerer som projektleder på Projekt DELPHI. Hun fører tilsyn med de kritiske aspekter af undersøgelsen for at sikre effektiv implementering af undersøgelsesprotokollen og datakvalitet samt sikre, at deltagerne får en positiv oplevelse, når de bidrager med deres data. Hun er human fysiolog med ekspertise inden for biomedicinsk forskning med fokus på biologisk alder, fedme og vægttabsinterventioner.

Jordi Merino, Phd, Co-Investigator

Jordi er Co-Investigator i DELPHI med særligt fokus på projektets kost- adfærds- og miljøvurderingskomponenter. Han er lektor ved CBMR og molekylærepidemiolog, og han undersøger, hvordan gener og livsstilsfaktorer spiller ind og påvirker udviklingen af diabetes og de medfølgende komplikationer.

Kristoffer Burgdorf, PhD, Co-Investigator

Kristoffer er Co-Investigator i DELPHI med særligt fokus på de etiske aspekter, forskningssamarbejder samt sikker opbevaring af data. Han er biolog og ekspert i human genetik og biobanker. Kristoffer har opbygget store kohorter med det primære mål at skabe de bedst mulige betingelser for forskning.

Nøgleord

Kontakter

Karina Husted

Projektleder, NNF Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

karinalu@sund.ku.dk

Ruth Loos

Principal Investigator, NNF Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet.

ruth.loos@sund.ku.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis28.11.2024 16:58:25 CET | Pressemeddelelse

Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye