DI: Toldforhøjelser er ren gift for verdensøkonomien
Amerikansk toldkrig svækker både USA og resten af verden viser en ny prognose fra Den Internationale Valutafond

Ifølge Den Internationale Valutafond (IMF) vil verdensøkonomien vokse med 2,8 procent i 2025 og 3,0 procent i 2026. Det er en klar nedjustering fra deres prognose i januar hvor væksten blev skønnet til 3,3 procent i begge år.
- Donald Trump har kastet USA ud i en massiv toldkrig med resten af verden. De store toldforhøjelser på det amerikanske marked er den rene gift for verdensøkonomien, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).
- Amerikanerne taber på deres høje toldsatser, men det skader også resten af verden. Væksten bliver nedjusteret i stort set samtlige lande verden over.
- USA, Kina, Canada og Mexico er dem der lider hårdest under amerikanernes voldsomme toldkrig. USA og Kina bekriger hinanden med massive toldsatser og det koster hårdt på væksten. Mexico og Canada har en stor eksport til USA, og de er meget hårdt ramt af den svækkede adgang til det amerikanske marked, siger Allan Sørensen.
- Væksten i USA bliver nu kraftigt nedjusteret. Høj told og store besparelser i det offentlige svækker amerikansk økonomi, siger cheføkonomen.
- Der hersker aktuelt enorm stor usikkerhed om udviklingen i verdensøkonomien. Der er desværre en stor risiko for, at væksten bliver endnu lavere end skønnet. Eskalering af handelskrigen, skrøbelige finansmarkeder og stigende langsigtede renter truer med at svække væksten endnu mere over de kommende år, siger Allan Sørensen.
Danske virksomheder eksporterede sidste år for 2.065 milliarder kroner. USA er dermed det klart største marked, og amerikanerne købte næsten 18 procent af Danmarks samlede eksport.
- Told på det amerikanske marked og lavere vækst i udlandet erskidt for de mange danske eksportvirksomheder, siger Allan Sørensen.
- Dansk erhvervsliv er meget afhængige af salg til udlandet. Eksporten er den helt store motor i dansk økonomi og giver anledning til mere end 950.000 arbejdspladser i Danmark, siger Allan Sørensen.
Ifølge IMF vil dansk økonomi vokse med 2,9 procent i 2025 og 1,8 procent i 2026.
Læs hele IMF's prognose her.World Economic Outlook, April 2025: A Critical Juncture amid Policy Shifts
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
EU’s erhvervsministre i DI: Biosolutions skal kunne spire og gro i Europa18.7.2025 10:49:32 CEST | Pressemeddelelse
Nye innovative biologiske løsninger skal både på tallerkenen og på dagsordenen, lyder budskabet fra Dansk Industri efter en middag for EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño, i Industriens Hus. Fokus er på, hvordan Europa kan bevare sin globale førerposition inden for biosolutions.
DI: Kvantecomputeren Magne får nordisk forskning til at tage et kvantespring17.7.2025 10:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk kvantesatsning sætter Norden i førersædet i udviklingen af fremtidens løsninger. Det bliver verdens hidtil kraftigste kommercielle kvantecomputer – og det kan vi godt være stolte af, lyder det fra Dansk Industri.
DI: Ny EU-budgetramme rammer helt rigtigt med stor konkurrenceevnefond – men med en bitter eftersmag16.7.2025 17:50:26 CEST | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har ramt helt rigtigt med et nyt forslag om én stor konkurrenceevnefond på 409 milliarder euro, der skal styrke Europas konkurrencekraft inden for bl.a. forsvar, digitalisering og grøn omstilling. Fonden er en del af Kommissionens nye forslag til en ramme for EU's næste budget på 2 billioner euro i alt, hvoraf konkurrenceevne fylder omkring 23% af totale budget. Desværre lægger forslaget også op til en ny erhvervsskat, der vil skade Europas konkurrenceevne.
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum