37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.

Et bredt hold blandt landets førende forskere i miljø, landbrug, biodiversitet og arealanvendelse har fået 37,7 millioner af Novo Nordisk Fonden og 15. Juni Fonden til at etablere projektet TRANSFORM. Bevillingen er en del af NNF’s 10 milliarder kroner til at understøtte projekter inden for rammerne af Den Grønne Trepart.
Det er en monumental udfordring at lave en gennemgribende forandring af vores landskaber, men det er nødvendigt for at opfylde krav til vandmiljø, klima, biodiversitet og et bæredygtigt landbrug, siger professor Henrik Vejre, Københavns Universitet. Den store udfordring er at Danmarks landskab blev indrettet efter at kunne understøtte landbruget og skovbruget i det 19. og 20. århundrede. Derfor er der behov for at finde nye løsninger på, hvordan vi bedst bruger arealerne, så der er plads til både fødevareproduktion, natur og miljø
Professor Tommy Dalgaard fra Aarhus Universitet Institut for Agroøkologi supplerer: Det handler grundlæggende om danskernes forhold til landskabet. Hvordan ønsker vi vores land og natur forvaltet? – Og hvad, hvordan og hvorledes skal vores landbrug producere i fremtiden? I disse spørgsmål skal den naturvidenskabelige viden understøttes af ekspertise fra andre discipliner såsom jura, økonomi, antropologi, samfundsvidenskab og kulturhistorie.
Når målene fra aftalen om et grønnere Danmark skal nås ude i landet, er det lokale aktører, der har ansvaret for implementeringen.
Mange opgaver i projektet TRANSFORM skal løses lokalt med særlig inddragelse af lokalområderne i Lemvig, Lolland og Silkeborg gennem etablering af såkaldte Living Labs. Disse områder er valgt, fordi der er et stærkt lokalt ønske om at tænke nyt, de tre områder er meget forskellige med forskellige problemer og mulige løsninger - og de supplerer hinanden godt.
Når man politisk har valgt at vil investere 43 milliarder i at transformere Danmark, så skal det gøres på en robust og langtidsholdbar måde, hvor vi får anvendt al den ekspertise, der findes både på vidensinstitutionerne og hos de mange forskellige lokale og nationale aktører, siger Miljøchef Irene Wiborg, SEGES.
Det er nødvendigt at bringe mange aspekter i spil for, at missionen i den grønne trepart lykkes. Fra SEGES Innovation bidrager vi med eksperter i landbrugets økonomi, erhvervets værdikæder, formidling, dataanvendelse, aktørinddragelse og arealanvendelse.
Tværfaglighed er således en hjørnesten for projektet, der bringer eksperter fra rådgivningen, kommunerne og lokale aktører fra hele landet sammen med forskere fra flere danske universiteter.
***
Henrik Vejre fortæller, at den officielle indvielse af TRANSFORM-projektet finder sted den 23. april 2025 i de historiske omgivelser på Bernstorff Slot. Slottet var udgangspunkt for de store jordreformer i 1700-tallet. J. H. E. Bernstorff og A.P. Bernstorff, lod i 1760’erne Bernstorffs jords i Vangede, Ordrup og Gentofte udskifte og tildelte bønderne ejendomsret til deres gårde. Med det udgangspunkt tager vi fat på endnu en reform af vores arealer.
Dagen vil byde på oplæg fra centrale aktører, præsentation af projektets målsætninger og strategiske retning, samt en fælles fejring af, at vi nu sammen tager de første skridt mod en langsigtet transformation af vores landskab og samfund. Sammen med hele holdet bag TRANSFORM projektet ser vi meget frem at komme i gang med arbejdet og til at fejre begivenheden i festlige rammer.
Kontakt:
Henrik Vejre
Professor
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
E-mail: hv@ign.ku.dk
Telefon: +4535331819
Irene Wiborg
Miljøchef
SEGES Innovation
E-mail: iaw@seges.dk
Telefon: +4530921733
Tommy Dalgaard
Professor
Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi.
Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures (Land-CRAFT.dk) og Center for bæredygtige landskaber i en foranderlig verden (Sustainscapes.org).
E-mail: tommy.dalgaard@agro.au.dk
Telefon: +45 20706132
Kontakter
Henrik Vejre
Professor
Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning
E-mail: hv@ign.ku.dk
Telefon: +4535331819
Irene Wiborg
Miljøchef
SEGES Innovation
E-mail: iaw@seges.dk
Telefon: +4530921733
Tommy Dalgaard
Professor
Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi.
Center for Landscape Research in Sustainable Agricultural Futures (Land-CRAFT.dk) og Center for bæredygtige landskaber i en foranderlig verden (Sustainscapes.org).
E-mail: tommy.dalgaard@agro.au.dk
Telefon: +45 20706132
Camilla Brodam GalachoKommunikationsrådgiverInstitut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Tlf:93522136brodam@agro.au.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet indgår i ny videnskabelig alliance9.5.2025 18:07:25 CEST | Pressemeddelelse
Fem af Europas førende forskningsinstitutioner indenfor landbrug, fødevarer og life sciences lancerer the European Science Alliance for Agriculture and Food (ESAAF) som skal understøtte omstillingen af EU's landbrug- og fødevaresektor.
Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg9.5.2025 10:33:52 CEST | Presseinvitation
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum