Automatiseret overvågningssystem styrker Danmarks pandemiberedskab
Under covid-19-pandemien, som begyndte for fem år siden, etablerede Statens Serum Institut (SSI) et automatiseret overvågningssystem til at overvåge smitte og vaccination. Systemet gjorde det muligt at reagere hurtigt og effektivt og give adgang til tidstro data og opgørelser. En netop offentliggjort artikel fra SSI beskriver overvågningssystemet og læringspunkter, som kan danne grundlag for fremtidens infektions- og pandemiberedskab.

Overvågning er en kompleks opgave, og SSI’s IT-løsninger, og en omfattende brug og deling af data, sikrede et vigtigt grundlag for Danmarks håndtering af coronapandemien.
Allerede få dage efter at de første danske tilfælde af smitte med covid-19 blev registreret i 2020, var det således muligt at følge situationen tæt, fordi grundstenene til et automatiseret overvågningssystem allerede var på plads.
Systemet blev bygget på eksisterende digitale løsninger såsom Den Danske Mikrobiologidatabase (MiBa) og Det Danske Vaccinationsregister (DDV) og gjorde det muligt at overvåge smitteudviklingen i realtid og tilpasse test- og vaccinationsstrategier.
”Med trusler som fugleinfluenza og antibiotikaresistens i horisonten er erfaringerne fra covid-19-pandemien vigtige for vores arbejde med at videreudvikle det danske overvågningssystem, der kombinerer avanceret teknologi, nationale data, samarbejde og gennemsigtighed. Danmark er derfor nu i en bedre position til både at forebygge og reagere på fremtidige sundhedskriser,” siger afdelingslæge og sektionsleder Sophie Gubbels, som stod bag etableringen af det automatiske overvågningssystem for covid-19.
Afgørende betydning for beslutninger
Covid-19 overvågningssystemet leverede målrettede data til fire nøglegrupper: individuelle borgere, beslutningstagere og myndigheder, forskere og offentligheden. Eksempelvis kunne borgere få adgang til deres testresultater og vaccinationsstatus via Sundhed.dk, mens beslutningstagere fik daglige rapporter om smitte- og kapacitetsstatus. Overvågningssystemet leverede desuden datagrundlag for eksempelvis vaccinationsindkaldelser og coronapasset.
”Tæt på tidstro og retvisende data har haft afgørende betydning for myndighedernes beslutninger, ligesom befolkningens forståelse og opbakning er afhængig af, at alle har bred adgang til de samme data. Dette mindsker risikoen for spredning af misinformation,” siger Sophie Gubbels.
Offentligt tilgængelige dashboards viste data, der medvirkede til en bred forståelse af pandemiens udvikling og myndighedernes indsats, ligesom medierne kunne få præcise og hurtige oplysninger om udviklingen og selv downloade data til egne opgørelser.
Pandemiberedskabet gav også læringspunkter, herunder behovet for mere robust og skalerbar IT-infrastruktur for SSI’s overvågningssystemer og hurtigere opdatering af nationale sundhedsregistre, men trods presset viste covid-19 overvågningssystemet sig effektivt.
Artiklen er netop publiceret.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Færre blev ramt af farlig lungebetændelse i 20243.7.2025 13:15:42 CEST | Pressemeddelelse
Smitten med legionærsygdom i Danmark faldt en smule sidste år, men knap 300 personer fik stadig den potentielt dødelige lungebetændelse. Statens Serum Institut advarer især sårbare ældre og personer med lungesygdom.
Nyt studie: Mors kost kan påvirke barnets risiko for diabetes2.7.2025 10:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning viser, at en kost med inflammationsfremmende fødevarer under graviditeten kan øge risikoen for, at barnet udvikler type 1-diabetes.
Godt nyt for gravide: Infektioner påvirker ikke barnets intelligens26.6.2025 14:40:27 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie af over 270.000 danske børn finder ingen sammenhæng mellem almindelige infektioner under graviditeten og barnets kognitive evner.
Nyt studie om næsebakterier: Kan vi forebygge alvorlige infektioner?19.6.2025 12:56:55 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) afslører, hvordan bakterier i næsen opfører sig, og hvordan de kan hjælpe med at holde farlige infektioner med fx stafylokokker i skak. Det kan få betydning for fremtidens infektionsforebyggelse.
Fremtidens trusler til debat: Eksperter understreger alvoren12.6.2025 18:59:42 CEST | Pressemeddelelse
Nye pandemier og klimaforandringer vil udfordre folkesundheden i fremtiden, og truslerne skal tages alvorligt og håndteres. Det var budskabet, da Statens Serum Institut (SSI) torsdag inviterede til debat med deltagelse af førende eksperter på området.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum