Grå kommuner i 2045: Her vil op mod halvdelen være over 60 år
Vi lever længere og får færre børn, og det vil ændre danmarkskortet radikalt. Om bare 20 år vil 31% af den danske befolkning være over 60 år, men de gråhårede er ujævnt fordelt: I 14 kommuner vil op mod halvdelen af borgerne nemlig være 60+.

Danmarkskortet er under hastig forandring. Der bliver flere ældre i forhold til de unge, der skal forsørge og passe dem.
I dag udgør de 60+-årige ca. 27%. af befolkningen. Om bare 20 år vil det være 31% af den danske befolkning, der er over 60 år. Dertil kommer, at den ældre del af befolkningen vil være ældre, end den er i dag. I 2045 vil de 80+-årige udgøre 9% af befolkningen. I dag er det 5%.
Men de 60+-årige er langtfra lige fordelt over landet, og spoler vi frem til 2045 bliver fordelingen endnu mere skæv.
Det viser beregninger i en ny bog, Danmark går i gråt? der belyser de samfundsøkonomiske konsekvenser af en befolkning i Danmark, som frem mod 2045 vil blive væsentligt ældre.
Bogen er skrevet af Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet og Jan Rose Skaksen, forskningschef i ROCKWOOL Fonden.
Billedet er, at yngre mennesker – uanset hvor i landet de vokser op – i stor stil trækker mod København, Aarhus, Odense, Aalborg og trekantområdet. hvor de store uddannelsesinstitutioner ligger, og jobmulighederne er mange. Og der ser det ud til, at de vælger at blive – trods højere boligpriser og – måske – langt hjem til familien til jul.
Det efterlader de kommuner, som ligger længere fra storbyerne, mere og mere grå i toppen.
Effekten forstærkes af, at der i dag og i de kommende år er mindre ungdomsårgange, mens årgangene med de 60+-årige (de såkaldte baby-boomere født efter 2. verdenskrig og frem til starten af 1960´erne) er markant større. I årene 1945-1950 blev der i gennemsnit blev der født omkring 88.000 børn om året, mens antallet af årlige fødsler i 1990´erne ligger mellem 60-70.000.
”I dag er det i høj grad et ø-fænomen, men om bare 20 år, er det noget, der vil præge en stribe af de kommuner, der ligger langt fra storbyerne. Vi må indse, at det kommer til at ændre en lang række af vores mindre lokalsamfund. Når der bliver flere ældre i samfundet, smitter det af på både kommunens økonomi, arbejdsmarked, boligmarked og kulturliv. Lokalpolitisk set bliver de mange ældre også en magtfuld vælgergruppe, som kan sætte et tungt præg på lokale politiske prioriteringer,” siger Jan Rose Skaksen, forskningschef i ROCKWOOL Fonden.
Livet på Læsø
I dag er der kun én kommune i Danmark- nemlig Læsø - hvor mere end halvdelen af øens 1759 borgere er over 60 år.
Men i fem andre kommuner, Fanø, Samsø, Ærø, Langeland og Odsherred udgør de 60+-årige allerede nu tæt på halvdelen (mellem 40-50%) af kommunens borgere.
Og når økonomerne fremskriver udviklingen, viser danmarkskortet, at endnu flere kommuner – de mørkerøde – i løbet af de næste 20 år også vil være befolket af borgere, hvor tæt på halvdelen hører til i kategorien 60+. Det drejer sig om Frederikshavn, Lemvig, Struer, Gribskov, Halsnæs, Tønder, Lolland og Vordingborg. Samt altså også Fanø, Samsø, Ærø, Langeland, Odsherred og Læsø Kommune.
-”Der er jo ikke noget galt med folk over 60 år – de er mange steder en stor ressource ikke mindst kulturelt og i foreningslivet - og flere af dem vælger også at arbejde til de er et stykke oppe i 60´erne. Men overordnet set er det en gruppe, som enten har forladt arbejdsmarkedet eller kommer til at gøre det i løbet af få år. Det betyder, at de ikke længere betaler så meget skat, og også at de lokale arbejdsgivere kun i en vis grad kan finde arbejdskraft blandt de 60+-årige. Og hvis de bliver boende til de er i 70´erne og 80´erne, får mange af dem brug for hjælp og pleje, som er en betydelig udgift for kommunen,” siger Jan Rose Skaksen.
FAKTA OM DANMARK GÅR I GRÅT?
Bogen ”Danmark går i Gråt?” danner et overblik over konsekvenserne af de demografiske forskydninger i Danmark, da danskerne siden 1950’erne lever længere, og befolkningens fertilitet næsten lige så længe har været støt faldende.- Bogen er skrevet af Torben M. Andersen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, fhv. formand i Velfærdskommissionen og Det Økonomiske Råd (overvismand) og Jan Rose Skaksen, forskningschef i ROCKWOOL Fonden, tidligere professor i økonomi ved CBS, fhv. vismand i Det Økonomiske Råd
- De to forfattere fokuserer på perioden frem til 2045: Et samfund med dobbelt så mange +80-årige og forholdsmæssigt færre yngre i arbejdsstyrken til at betale skat og passe de ældre, der har brug for pleje. Et demografisk scenarie, der kan se mere end udfordrende ud, hvis vi ønsker at bevare velfærdssamfundet, som vi kender det.
Hent bogen "Danmark går i gråt?" gratis på ROCKWOOL Fondens hjemmeside.
Kontakter
Janni Brixenjournalist og pressekonsulent ROCKWOOL Fonden
Tlf:26235501jbr@rockwoolfonden.dkOm ROCKWOOL Fonden
ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.
ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor.
For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.
Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden
Belastninger i barndommen skaber stort brug af sundheds- og sociale ydelser27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange børn, der vokser op med alvorlige belastninger eller traumer, får i voksenlivet et stort brug af sundhedssystemet, de bliver oftere dømt for kriminalitet, og de bruger sociale ydelser mellem dobbelt og otte gange så ofte, som personer, der vokser op uden væsentlige belastninger. Det viser ny forskning, der har fulgt en halv million danskeres livsbane frem til 40-års alderen.
Masser af skærm i skolen - men det er ikke mobiltelefonen, der forstyrrer undervisningen6.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Lærere og elever i folkeskolen ser i gennemsnit på enten en projektorskærm, en PC eller en anden digital skærm i 60% af undervisningstiden. Mobiltelefonen er til gengæld næsten fraværende i timerne, viser et nyt forskningsprojekt med mere end 8.000 stikprøveobservationer gennem otte måneder på 12 folkeskoler.
Talentfulde unge fravælger en lederkarriere i det offentlige4.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den offentlige sektor står i en talent-krise, for de største leder-talenter fravælger i stigende grad en karriere med en offentlig arbejdsgiver. Og det er et problem, for dygtige ledere skaber velfungerende teams, hvor medarbejdere har lavere sygefravær og dermed større produktivitet, siger professor, der har netop har gennemført en omfattende analyse af kvaliteten af samtlige danske ledere i perioden 1995-2020.
Læreres sygefravær afhænger i høj grad af skolelederens talent for ledelse3.3.2025 10:49:56 CET | Pressemeddelelse
Der er stor forskel på læreres sygefravær fra skole til skole og det er en forskel, som i høj grad hænger sammen med skolelederens talent for ledelse: Op mod 80% af sygefraværet omkring ferier kan tilskrives skolens ”fraværskultur.” Det viser ny forskning fra ROCKWOOL Fonden, som også påviser, at en lærer med højt sygefravær har direkte konsekvens for eleverne i form af dårligere testresultater i dansk og matematik.
Stort flertal af ukrainerne i Danmark ønsker at blive24.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at 69 procent af ukrainerne i Danmark ønsker at blive, selv efter at krigen med Rusland ikke længere udgør en trussel mod deres hjemby. Samtidig oplever en stor del en betydelig frygt for at blive sendt tilbage til Ukraine. 42 procent angiver, at denne frygt udgør et stort eller seriøst problem i deres hverdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum