Unge får støtte til at gennemføre lokale klimaprojekter
I dag er det Jordens Dag. En dag, hvor der over hele verden bliver gjort en ekstra indsats for miljøet og en bæredygtig udvikling. Det er også en dag, hvor Billund Kommune kan offentliggøre, at otte lokale projekter har fået tilsagn fra Ungeklimafondens første runde i 2025. Bag projekterne står unge i aldersgruppen 15 til 24 år, som får dækket udgifterne til initiativer, der gør en forskel for områdets grønne omstilling og bæredygtighed.

Billund Kommune er en af seks danske kommuner, der har tilsluttet sig Bloomberg Philanthropies' ungeklimafond. En fond, som støtter unge i at sætte egne klimainitiativer i værk.
Billund Kommune har her i årets første ansøgningsrunde givet tilsagn for i alt 252.700 kr., som er udmøntet til lokale klimaaktiviteter, der gør en forskel. Er du også mellem 15 og 24 år, og har du en god idé? Så kan du frem til den 26. maj søge støtte til dit klimaprojekt.
FGU Trekanten stiller skarpt på genbrug
Her i årets første runde er der blandt andet givet støtte til FGU Trekanten, hvor tre unge – 20-årige Jacob Tjørnelund Håhr Nielsen, 21-årige Patrick Brock Nissen og 18-årige Kira Dixen Klemmesen - ønsker at skabe en såkaldt repair cafe.
”Vi vil skabe et sted, hvor vi unge kan lære at reparere og genbruge/omdanne brugt tøj til nyt. Vi har et samarbejde med Mission Afrika her i Grindsted, hvor vi hjælper med tøj, udsmykning og grafisk arbejde til butikken. Her har vi mulighed for at aftage det tøj, de ikke kan sælge i butikken, som vi så kan omdanne. På den måde kan vi sammen mindske forbruget af nyt tøj, så tøjet lever længere eller omdannes til andet. Samtidig vil vi styrke fællesskabet og opnå en fælles opmærksomhed om bæredygtighed, så vi derved passer på vores klima,” siger Jacob, Patrick og Kira fra FGU Trekanten.
Udover at etablere cafeen, som de håber at indvie i oktober 2025, planlægger de unge at afholde en workshop med ekstern underviser om upcyckling i september 2025.
Borgmester Stephanie Storbank værdsætter initiativer som disse, hvor unge går forrest i ønsket om at gøre en forskel for vores fælles fremtid.
”Politisk arbejder vi for en klimaneutral fremtid, fordi vores børn og kommende generationer skal have mulighed for at udfolde sig klogt og kreativt i en verden, hvor vi ikke overudnytter ressourcerne, og hvor mennesker kan leve gode liv i meningsfulde fællesskaber. Men vi når ikke i mål alene. Derfor er jeg enormt stolt over det drive, som unge mennesker på tværs af hele kommunen viser i kampen for en bedre fremtid. Samtidig skal der lyde en stor tak til Bloomberg Philanthropies, som gør det muligt for os at støtte op om de mange gode initiativer,” siger Stephanie Storbank, borgmester i Billund Kommune.
Disse projekter har fået støtte fra klimafonden
Udover FGU Trekanten får følgende projekter støtte fra Ungeklimafonden:
- Elever og undervisere på Hejnsvig Skole vil gerne etablere en frugthave med frugttræer og bærbuske i forbindelse med skolen, på nærliggende arealer, hvor skolen i forvejen har arbejdet med etablering af biodiversitet. Området ligger meget tæt ved skolen og tilhører kommunen. Ønsket om frugttræer og frugtbuske kommer som resultat af elevønsker, fordi frugt har et lavt klimaaftryk.
- BillundSkolen ønsker at skabe et bæredygtigt og kreativt produktionsflow i skolens makerspace, hvor restmaterialer – eksempelvis plastaffald fra 3D-printere og brugte aluminiumsdåser – forvandles til nye materialer og produkter. De ønsker at anskaffe maskiner, som skal anvendes i undervisningsforløb på mellemtrin og i udskolingen. Eleverne kommer til at arbejde hands-on med upcycling, materialeforståelse og klimabevidst design. Projektet lægger op til en praksisnær undervisning, hvor naturfag, teknologi, design og innovation mødes – og hvor bæredygtighed er noget, man gør i praksis, ikke kun taler om.
- Lynghedeskolens G-klasse ønsker at etablere et område, hvor sommerfugle kan udklækkes og overvintre. Plankeværket skal anvendes til ophængning af diverse insektskjul og som struktur til kravlende planter. Drivhuset skal anvendes til udvikling af tidlige og sene nektar- og pollenplanter.
- Ungerådet vil invitere mellemtrinet og udskolingen fra tre folkeskoleklasser på tur til Økolariet i september-oktober 2025. Formålet er at give andre unge mulighed for at blive klogere på klimaet og give dem inspiration og kompetencer til at handle på klimaet. Der sendes en invitation ud til alle folkeskolerne i kommunen, og derefter trækkes der lod blandt de tilmeldte.
- We-Youth/Re-Use-projektet er en ungdomsdrevet og ungdomsfokuseret pop-up 'genbrugsbutik'. Missionen for det unge team, der designer og driver den ungdomsstyrede 'byttemarked', er at tilbyde et gratis alternativ til den traditionelle fast-fashion industri og samtidig oplyse andre unge beboere og besøgende om vigtigheden af bæredygtige shoppingmuligheder – samt den betydelige indflydelse, denne stærke ungdomsgruppe kan have i arbejdet for en grønnere økonomi og lokalsamfund. Ud over kerneaktiviteterne i byttemarkedet ønsker teamet også at tilbyde ekstra oplevelser for besøgende, der interesserer sig for upcycling og kreative redesigns, såvel som for dem, der blot er nysgerrige på bæredygtig mode.
- Teamet bag Anthroplayology søger at rekruttere og oplære lokale unge til stillinger som grønne formidlere og legefacilitatorer på Billunds første og eneste adventure legeplads. Legepladsen hylder bæredygtighed gennem brugen af 'genbrugs'-materialer og giver både borgere og besøgende sjove og meningsfulde muligheder for legende læring med virkelige materialer. Gennem et jobtræningsprogram for unge, der selv vælger at deltage, vil en workshoprække udvide legepladsens indflydelse i det hastigt voksende Travbyen-kvarter.
- I samarbejde med Billund Amatørscene, Buy Nothing Billund og LEAP Youth Arts (som driver en lokal ungdomsteaterklub) ønsker Anthroplayology at afholde en række gratis arrangementer for børn og familier i Billund hen over foråret, sommeren og efteråret. Disse arrangementer fejrer vigtigheden af at beskytte, bevare – og opdage – naturen og vores forbindelse til den.
Har du også en god klimaidé?
- Er du mellem 15 og 24 år med tilknytning til Billund Kommune? Så læs mere om Ungeklimafonden og se hvordan du ansøger senest den 26. maj
- Er du udenfor aldersgruppen ovenfor? Så husk at Borgernes klimapulje støtter foreninger, fællesskaber og borgergruppers lokale klimaaktiviteter. Her kan du senest den 4. september søge penge til dit projekt
Kontakter
Mia JosiassenKommunikationschef
Tlf:20 25 20 86mjos@billund.dkBilleder

Følg pressemeddelelser fra Billund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Billund Kommune
STU-elever får fokus på frivillighed og fællesskaber17.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Naturplejeteamet i Billund Kommune har det sidste halve år haft fornøjelsen af Ida og Linda, elever fra Kulmose STU. Naturplejeteamet er nemlig en af de foreninger, som har åbnet deres døre og hjerter for unge, som savner fællesskaber. En gevinst for begge parter, mener Christiane Danckert fra Naturplejeteamet.
Fællessang og korkoncert på rådhuset i anledning af 80-året for Danmarks befrielse16.4.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 4. maj er det 80 år siden, at Danmark blev befriet. For at markere dagen bliver der afholdt en gratis korkoncert på rådhuset i Grindsted, hvor alle har mulighed for at deltage.
Vær med til at skabe sjove og lærerige sommeraktiviteter for børn og unge15.4.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Traditionen tro kan foreninger, institutioner, ildsjæle og andre kultur- og fritidsaktører igen i år tilmelde aktiviteter til SommerSjov, som foregår i skolernes sommerferie. Aktiviteterne skal tilmeldes senest 1. maj kl. 12.00, hvorefter de udbydes i et samlet program, som er målrettet børn og unge fra 0.-10. klasse.
Nyt samarbejde om drift og ledelse af Billund Idrætscenter8.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Billund Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Otto Skak og Edvard Køhrsen om drift og ledelse af Billund Idrætscenter. Aftalen gælder frem til 1. juni 2025, hvor det forventes, at en ny centerleder starter.
Danske mesterskaber i by-orienteringsløb kommer til Billund3.4.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 17. og 18. maj 2025 danner Billund rammen om de danske mesterskaber i by-orienteringsløb, hvor der konkurreres i både DM Sprint og DM Mixsprint-stafet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum