WWF Verdensnaturfonden

Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd

Del

Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.

Den arktiske natur og arter er hårdt ramt af klimaforandringer og øget aktivitetet i regionen.
Den arktiske natur og arter er hårdt ramt af klimaforandringer og øget aktivitetet i regionen. Elisabeth Kruger/WWF-US

Én af de største udfordringer i Arktis er klimaforandringer, der opvarmer regionen hurtigere end noget andet sted på jorden og truer både naturen og de arktiske folk. Samtidig skaber afsmeltningen af is nye muligheder for aktivitet i regionen, som yderligere risikerer at presse arter, økosystemer og befolkninger. Alene de sidste ti år er skibstrafikken i Arktis øget med 37 procent.

Den 11. april har Rigsfællesskabet offentliggjort sine prioriteter for formandskabet i Arktisk Råd, og det er særligt positivt, at der lægges op til at styrke beskyttelsen af de arktiske havområder, lyder det fra WWF Verdensnaturfondens generalsekretær i Danmark og Grønland Mikkel Aarø-Hansen:

”Naturbevarelse er en af de mest effektive redskaber, vi har, til at sikre gode levesteder og levevilkår for både mennesker og dyr i fremtiden. Derfor er jeg naturligvis glad for, at Kongeriget Danmark sætter særligt fokus på de arktiske farvande, der er under voksende pres. Vi skal styrke havets og naturens evne til at stå imod klimaforandringer og den voksende aktivitet i regionen.”

Derfor bør det være en topprioritet under formandskabet at etablere et sammenhængende netværk af havområder, hvor havnaturen og de marine arter er i fokus. Det vil også være i tråd med det Arktiske Råds strategi om at skabe ”en region, hvor sunde økosystemer og levesteder er beskyttet, og hvor Arktis’ unikke og sårbare miljø er respekteret af alle.”

WWF har udarbejdet flere redskaber, der understøtter Rådets prioriteter, herunder udpegning af en række særlige prioritetsområder for naturbeskyttelse i Arktis samt blå korridorer for arktiske hvaler som narhval og hvidhval, der er særligt udsatte for de hastigt forandrede omstændigheder i regionen. I korridorerne gælder særlige regler for skibstrafik og anden menneskelig aktivitet.

En geopolitisk svær situation

Rigsfællesskabet overtager formandskabet i Arktisk Råd i en tid med stor geopolitisk usikkerhed og ustabilitet. I årevis har Arktis Råd været hæmmet af andre interessekonflikter end natur, miljø og klima, som langt de fleste af rådets arbejdsområder relaterer sig til. Og dette arbejde både kan og bør fortsætte, lyder det fra WWF’s repræsentant i Arktis Råd:

”I lyset af den stigende geopolitiske usikkerhed er det essentielt, at disse prioriteter forbliver i toppen af dagsordenen i Arktisk Råd. Sikkerhedspolitiske spørgsmål er naturligvis vigtige, men vi må ikke miste blikket for Arktis’ sårbare natur og behovet for samarbejde om langsigtet beskyttelse. Det er afgørende for at sikre en bæredygtig fremtid både for de arktiske økosystemer og de arktiske folk,” siger Vicki Lee Wallgren, direktør for WWF’s arktiske program.

Formandskabet for Arktisk Råd overdrages formelt fra Norge til Kongeriget Danmark 12. maj i Tromsø.

Om Arktisk Råd:

Arktisk Råd består af 8 medlemsstater - Kongeriget Danmark, Norge, Sverige, USA, Canada, Rusland, Island og Finland – og seks permanente organisationer, der repræsenterer regionens oprindelige folk. Dertil kommer flere officielle observatører, herunder WWF.

Arktisk Råd består af flere arbejdsgrupper, der blandt andet arbejder med beskyttelse af arktisk natur på land og i havet.

Læs mere om WWF’s arbejde i og med Arktis her: Home - WWF Arctic

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse

Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye