Stort løft af psykiatrien skal opbygge kapacitet og styrke eksisterende tilbud
Regeringen lægger i sit psykiatriudspil op til at tilføre 2,6 milliarder til psykiatrien frem til 2030. Heraf afsættes 783 mio. til kapacitet i den regionale psykiatri. Det er afgørende, at psykiatrien nu får sikkerhed for, at der er varige midler til at opbygge kapacitet.
Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til en samlet 10-årsplan for psykiatrien. I planen foreslår regeringen et løft af psykiatrien med nye initiativer for samlet 2,6 mia. kr.
I sit forslag lægger regeringen særligt op til at prioritere børn og unge samt de sværest psykisk syge, og hos Danske Regioner tager formand Anders Kühnau godt imod udspillet.
"Regeringen har præsenteret et godt udspil, som rummer mange gode elementer. Det er især godt, at man vil sætte penge af til at skabe mere sammenhæng for mennesker med svær psykisk sygdom og til at styrke de tidlige og forebyggende indsatser til børn og unge i kommunerne. Det er helt afgørende, både for familierne og ift. at aflaste og styrke psykiatrien på børne- og ungeområdet," siger Anders Kühnau.
Han fremhæver desuden styrkede udgående teams, forbedrede patientrettigheder i børne og unge-psykiatrien og et nyt dobbeldiagnose tilbud til børn og unge som gode elementer i aftalen.
Aftale fastholder langsigtet fokus
Foruden de nye initiativer i den kommende aftale er der allerede sat gang i en række indsatser i 10-årsplanen. Tilsammen skal de forbedre behandlingen og sammenhængen i patientforløbene på tværs af kommuner og regioner.
Anders Kühnau hæfter sig ved, at regeringen har lagt op til en stor investering i større kapacitet og kortere ventetid i psykiatrien. Det vil hjælpe med at bringe ventetiderne ned, og styrke psykiatrien på længere sigt, påpeger han.
"Psykiatrien har i mange år været hårdt presset, og der er i den grad brug for, at vi arbejder langsigtet. Vi skal styrke kapaciteten og gøre psykiatrien mere robust. Derfor er det meget positivt, at der er lagt op til massive investeringer. Det er helt afgørende, at der bliver holdt fast i det fokus i forhandlingerne, så det bliver et varigt løft af kapaciteten – både i behandlingspsykiatrien og i socialpsykiatrien," siger han.
De nye midler til psykiatrien er ifølge Danske Regioner en oplagt lejlighed til at bringe de kommende sundhedsråd i spil og sikre bedre sammenhæng mellem socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien.
"Behovet for bedre sammenhæng i psykiatrien blev lidt glemt i sundhedsreformen. Man bør derfor overveje at kanalisere pengene til socialpsykiatrien via sundhedsrådene til kommunerne. På den måde sikrer vi os, at vi kan skabe den nødvendige sammenhæng til den regionale psykiatri," siger Anders Kühnau.
Kursen skal holdes
Danske Regioner opfordrer regeringen og Folketingets partier til at holde kursen, som Sundhedsstyrelsen har udstukket i det meget gennemarbejdede faglige oplæg til 10-årsplanen.
Med tanke på de initiativer der allerede er sat i gang samt de store tiltag i sundhedsreformen, er der først og fremmest brug for, at medarbejderne i psykiatrien får mulighed for at implementere de forandringer, som allerede er blevet besluttet samt på at opbygge den nødvendige kapacitet, som skal styrke psykiatrien betragteligt over de kommende år.
"Det er en kæmpe opgave, og psykiatrien har brug for ro. I de kommende år skal vi i regionerne have fuldt fokus på at implementere de gode indsatser, som er sat i værk. De skal have en chance for at virke, før vi opfinder nye tiltag og sætter nye skibe i søen. Der er tale om meget store forandringer, som man ikke gennemfører over en nat – men med dette udspil er den rette kurs for psykiatrien udstukket langt ud i fremtiden. Nu er vores opgave at holde kursen," siger Anders Kühnau.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum