Vejdirektoratet

Limfjordens jordbundsforhold tæt på Egholm bliver undersøgt

Del

Vejdirektoratet går i gang med forundersøgelser af jordbundsforholdene i Limfjorden i det område, der skal landindvindes syd for Egholm. Undersøgelserne indgår blandt andet i de første øvelser i de marinarkæologiske undersøgelser af området.

Limfjorden og Egholm. Foto: Vejdirektoratet.
Limfjorden og Egholm. Foto: Vejdirektoratet.

De geofysiske undersøgelser foregår fra båd og tættest på land på gåben, fordi Limfjorden er så lavvandet. Undersøgelserne skal kortlægge jordbundsforhold og bestemme laggrænser på en større dybde. Dette er sammen med de marinarkæologiske undersøgelser forarbejdet inden Vejdirektoratet begynder selve arbejdet med landindvinding syd for Egholm.  

”Fundet af oddere betyder, at vi etablerer nye levesteder med vandhuller, kanaler og tilknyttede diger. Helt konkret landindvinder vi et område på cirka 21 hektarer syd for Egholm til odderlevested og strandeng. Inden vi kan gå i gang med selve landindvindingen, skal vi have undersøgt jordbunden og sikre os, at der ikke er arkæologiske fortidsminder,” siger Inge Birkegaard Damsgaard, projektchef i Vejdirektoratet. 

De geofysiske undersøgelser af jordbundsforholdene bliver udført med en geofysisk metode kaldet FloaTEM (floating transient electromagnetic system), der er baseret på elektromagnetiske felter. Systemet vil kortlægge geologien, og med udstyret foretager man en indirekte måling af jordbundens elektriske modstand, som kan fortælle om jordens sammensætning. Udstyret bliver monteret på to gummibåde, der enten trækkes efter en mindre båd eller trækkes til fods. Området bliver altså kortlagt ved at sejle eller trække udstyret frem og tilbage med en passende linjeafstand.  

Det er Rambøll som forestår de geofysiske undersøgelser af jordbundsforholdene på fjorden. 

Herefter bliver den indsamlede data behandlet og resultaterne tolket. Resultaterne skal blandt andet anvendes i forbindelse med opstilling af en geologisk model samt planlægning af kommende geotekniske undersøgelser og give input til marinarkæologi. 

Limfjorden har gennem tiden været et dynamisk farvand, og vandstanden har både været meget højere og meget lavere end i dag. Det betyder, at der både på land og i fjordbunden er mulighed for at finde forseglede landskaber med velbevarede spor af bopladser og fortidig natur. For eksempel er der allerede fundet stenalderbosættelser ude i vandet syd for Egholm, og på flere steder langs fjorden kan man være heldig at se 8.000 - 9.000 år gamle træstubbe ved lavvande. 

“Velbevarede bosættelsesområder med så høj alder er meget sjældne, så det er vigtigt, at fund bliver registreret og undersøgt, så vigtig ny viden bliver bevaret til eftertiden,” siger Torben Birk Sarauw, kulturarvschef ved Nordjyske Museer.  

Nordjyske Museer står for de arkæologiske undersøgelser på land, mens Moesgaard Museum i samarbejde med Nordjyllands Kystmuseum skal udføre en marinarkæologisk forundersøgelse inden gravemaskinerne begynder at grave sig ned i fjordbunden. Første trin i dette er at få fjordbunden scannet ved hjælp af de geofysiske undersøgelser. Museerne gennemser data for at identificere objekter, som skal besigtiges af dykkere. 

De arkæologiske forundersøgelser, både af fjordbunden og på selve Egholm, forventes at kunne foretages i anden halvdel af 2025. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye