Fællesbus og Landsbycentral: Midtjyske anbefalinger skal styrke fremtidens landdistrikter
Region Midtjylland har i samarbejde med et bredt partnerskab udviklet en række anbefalinger, der skal hjælpe med at udvikle fremtidens landdistrikter i regionen.

Hvordan får vi flere unge til at bo i landsbyerne? Hvordan skaber vi fællesskaber på tværs af generationer? Og hvordan sikrer vi transportmuligheder for dem uden bil?
Det er nogle af de spørgsmål, Region Midtjylland har stillet i et regionalpolitisk forum om fremtidens landdistrikter. Resultatet er 10 anbefalinger, som skal inspirere lokale fællesskaber, kommuner, organisationer og andre aktører til handling.
Regionsrådet har godkendt anbefalingerne og besluttede på regionsrådsmødet i marts at støtte to af dem økonomisk.
Det gælder Fællesbussen, hvor lokale frivillige organiserer og driver busser og udvikler et inspirationskatalog for frivilligbusser i landdistrikter, og Landsbyens Central, som er et lokalt mødested i landdistrikter, der styrker fælles transport og fællesskab i landsbyer.
– Landdistrikterne er en vigtig del af Midtjylland, og de har både særlige kvaliteter og særlige udfordringer. Vi skal ikke gøre landsbyerne til storbyer, men vi skal sikre, at det er muligt at leve et godt liv – uanset hvor i regionen man bor. De anbefalinger, vi har fået fra forummet, er konkrete, lokalt forankrede og bygger på engagement fra dem, der ved mest, og jeg glæder mig til at se anbefalingerne blive ført ud i virkeligheden, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
3 mio. kroner til bedre mobilitet på landet
Det regionalpolitiske forum har fokuseret på seks temaer i arbejdet med fremtidens landdistrikter: Unge, fællesskab, natur, lighed i sundhed, mobilitet og fortællinger om landdistrikter.
Fra 2026 har Region Midtjylland ikke længere adgang til at arbejde med en selvstændig landdistriktsindsats som konsekvens af sundhedsreformen. Derfor justeres og fokuseres den regionale landdistriktsindsats til de områder, som regionen fortsat skal arbejde med - nemlig miljø, uddannelse og mobilitet.
Derfor har regionsrådet afsat 3 mio. kroner til at støtte implementeringen af de to anbefalinger, der fokuserer på mobilitet. Begge initiativer skal gøre det nemmere at komme rundt i hverdagen og samtidig styrke det lokale fællesskab, fortæller Morten Flæng (S), regionsrådsmedlem og formand for det regionalpolitiske forum om fremtidens landdistrikter:
– Det har været et inspirerende og energifyldt forum med en utrolig bredde i både deltagere og idéer. Anbefalingerne er fulde af liv, praksisnærhed og potentiale. Det er ikke skrivebordsprodukter – det er forslag, der kan bruges, prøves og skaleres. Jeg er stolt af det arbejde, vi har leveret, og ser frem til at se, hvordan det bliver taget videre ude i landsbyerne, siger han.
Fællesskab og frivillighed i centrum
Flere af anbefalingerne, som det regionalpolitiske forum har samarbejdet sig frem til, handler om at styrke fællesskaber og gøre det nemt at engagere sig lokalt – uanset om man bor i landsbyen eller er flyttet væk.
Blandt forslagene er idéer som et fællesskabsakademi for ildsjæle, delte værksteder med grej og redskaber samt netværk, der holder unge forbundet med deres hjemby.
Samtlige anbefalingerne er blevet til i tæt samarbejde mellem en lang række borgere og aktører fra bl.a. videninstitutioner, fonde og virksomheder. Én af dem er Grith Mortensen, der er formand for Ejendomsfonden Molsværket.
– Regionalpolitisk forum om fremtidens landdistrikter var skidesjovt og gav inspiration og gode diskussioner. Deltagernes diversitet afspejler den diversitet, du møder i landdistrikterne. Mangfoldigheden giver gode konkrete idéer, som jeg tror mange landdistrikter kan bruge. Og jeg håber, vi fortsætter med at mødes, så vi kan fortsætte med inspirere og udvikle hinanden, siger hun.
Fakta: Sådan vil Region Midtjylland engagere sig i fremtidens landdistrikter
- Region Midtjylland arbejder fremadrettet med landdistriktsudvikling inden for de områder, som regionen fortsat har ansvar for – herunder miljø, uddannelse og mobilitet.
- Regionen investerer 3 mio. kroner i 2025 i mobilitetsløsninger: Fællesbussen og Landsbyens Central.
- Regionen tilbyder i første halvår af 2025 sparring og netværk til aktører, der ønsker at arbejde videre med anbefalingerne.
- De øvrige anbefalinger formidles til relevante aktører, herunder kommuner, fonde, LAG’er og civilsamfundsaktører for at inspirere til lokal handling.
Fakta: Vilde problemer og fælles løsninger i Midtjylland
- Anbefalingerne er kulminationen på arbejdet i regionalpolitisk forum om fremtidens landdistrikter, hvor Region Midtjylland har inviteret en række kommuner, videninstitutioner, organisationer, virksomheder og unge fra regionens ungedemokratiprojektet Samfundsformerne til samarbejde.
- Det regionalpolitiske forum om fremtidens landdistrikter er sidste af de i alt otte regionalpolitiske fora, der i partnerskab samarbejder om anbefalinger til konkrete løsninger og handlinger på otte vilde problemer.
- Et vildt problem er et problem, der både er svært at afgrænse præcist og at løse samt sjældent kun har én ejer. Det er komplekse problemer, der kræver dialog og helhedsorienterede tilgange i partnerskaber, fordi de potentielle løsninger ofte griber ind i hinanden og risikerer at have modsatrettede effekter.
- Ud over fremtidens landdistrikter er der følgende regionalpolitiske fora:
- Hvordan hjælper vi unge, der står udenfor?
- Hvordan får vi flere til at stige på?
- Hvor finder vi arbejdskraften?
- Hvordan forhindrer vi, at blomsterne forsvinder?
- Hvordan mindsker vi forbruget?
- Hvordan får vi arealer nok til den grønne omstilling?
-
- Hvad gør vi, når vandet kommer? (aflyst)
- Oprindeligt skulle anbefalingerne fra de otte regionalpolitiske fora indarbejdes i en ny regional udviklingsstrategi, men som konsekvens af sundhedsreformen må regionerne ikke længere lave udviklingsstrategier. Derfor bliver anbefalingerne i stedet indarbejdet i de fortsatte regionale myndighedsopgaver inden for miljø, uddannelse og mobilitet.
Kontakter
Anders Kühnau (S)Regionsrådsformand i Region MidtjyllandKontakt via pressevagten tlf. 7841 0666
Formand for Danske Regioner
Morten Flæng (S)
Jeg er udpeget af Region Midtjylland til: Forretningsudvalget og Udvalg for regional udvikling
Grith MortensenFormand, Ejendomsfonden Molsværket
Tlf:4096 4114bestyrelsen@molsvaerket.dkJane Baad JensenKontorchef Sekretariat, Økonomi og Udvikling
Tlf:2372 1014jane.baad@ru.rm.dkBilleder



Vedhæftede filer
Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Region Midtjyllands klimaaftryk er steget – men på flere områder er udviklingen fortsat positiv23.4.2025 15:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjyllands CO2-udledning steg i 2024, men der er fremgang på energi og affald. Og nye bæredygtighedsaftaler skal sikre handling bag klimamålene.
Region Midtjylland har styr på økonomien23.4.2025 14:47:58 CEST | Pressemeddelelse
Regnskabet for 2024 viser, at regionens økonomi er i balance.
Landsby i Norddjurs Kommune løber med Landsbyprisen 202523.4.2025 14:14:55 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet har tildelt to priser til landsbyer i regionen. Stærkt fællesskab og visioner for fremtiden, er noget af det som kendetegner vinderen af Landsbyprisen på 150.000 kr.
Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen går på pension11.4.2025 11:02:48 CEST | Pressemeddelelse
Sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen på Hospitalsenhed Midt har valgt at gå på pension. Hun har sidste arbejdsdag 31. december 2025. Ny sygeplejefaglig direktør tiltræder 1. januar 2026.
Ændringer i Psykiatriledelsen i Region Midtjylland11.4.2025 11:02:31 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsvæsenet i Region Midtjylland er i gang med en stor forandring, hvor psykiatrien og somatikken skal integreres. Nu er der kommet klarhed over fremtiden for den nuværende psykiatriledelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum