Udvekslingsstuderende løser frivillighedsudfordring i BK Skjold
I fodboldklubben BK Skjold har internationale frivillige været afgørende for, at pigeafdelingen er vokset eksplosivt de seneste år. Og netop udvekslingsstuderende og expats kan være en stor resurse i særligt de større studiebyer, mener DIF.

I én af Danmarks største idrætsforeninger BK Skjold har man de senere år oplevet en kæmpe vækst blandt de kvindelige medlemmer.
På ryggen af blandt andet indsatsen ’ByGirls’ er man gået fra 174 pige- og kvindemedlemmer i 2018 til 656 i 2024. Succesen har skabt en massiv efterspørgsel på frivillige kræfter, og det fik dem til at kigge i alternative retninger.
”Vi frygtede, at vi ikke kunne oprette nye hold i samme tempo, som de blev efterspurgt. Så i vores søgen efter frivillige lagde vi et opslag på frivilligjob.dk, og de tilbød at oversætte vores opslag til engelsk, så det prøvede vi, og det har vist sig at være en guldgrube,” siger Amanda Bøttcher, der er ansvarlig for ’ByGirls’.
Én af de frivillige er Megan fra Nova Scotia i Canada, der har fået meget ud af sit engagement som børnetræner i klubben:
”Jeg elsker at bruge tid med børn og at komme udenfor. Fodbold er heldigvis et universelt sprog, så det har været let at gå til. Men børnene har lært mig så meget om dansk kultur og sprog, så det har virkelig givet mig meget positivt,” siger hun.
Og den følelse er gengældt:
”Det er virkelig store resurser, vi har fået ind i klubben. Samtidig hører vi også samstemmende fra dem, at det er en god måde at få et netværk i Danmark og lære sproget, så det er en win-win for alle parter,” siger Amanda Bøttcher.
Tænk ud af boksen
Omkring 4 ud af 10 foreningsformænd udtrykker bekymringer for, om de kan finde nok frivillige. Og selvom ikke alle byer har udvekslingsstuderende eller international arbejdskraft i større mængder, så kan netop BK Skjolds tilgang være en del af løsningen.
”Det er virkelig en god måde at tænke ud af boksen på som forening. Vi ser den form for rekruttering som et helt oplagt sted at få en hjælpende hånd hos nogle mennesker, der søger danske fællesskaber og måske ikke har helt så mange sociale forpligtelser, der lægger beslag på deres timer. Og det flugter meget godt med, at det særligt er i de større byer, at vi ser de største udfordringer med at finde frivillige hænder,” siger Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.
De første internationale frivillige startede i ByGirls hos BK Skjold i 2023, og de har haft seks frivillige tilknyttet, mens der er kontakt til yderligere tre.
4 gode råd fra Amanda Bøttcher:
- Hold et opstartsmøde med den frivillige, hvor i forventningsafstemmer
- Benyt sidemandsoplæring. Team den frivillige op med en træner, som kender foreningskulturen og som er tryg i dansk og engelsk.
- Just do it. Udnyt muligheden for kulturudveksling trænere og spillere imellem. Udenlandske frivillige bidrager udover det sportslige med social og kulturel værdi til fællesskabet.
- Lav engelske opslag (brug fx frivilligjob.dk som selv oversætter) og samarbejd med kommunen og internationale skoler/skoler med internationale studerende. Flere kommuner har bl.a. international ciziten day og andre indsatser.
Det siger undersøgelserne om frivillighed:
- 65 procent af foreningerne ser positivt på fremtiden
- Men 44 procent ser rekruttering af frivillige til bestyrelse og udvalg som en stor udfordring
- Og 20 procent oplever det som en udfordring at opretholde et tilfredsstillende bestyrelses- og udvalgsarbejde pga. mangel på frivillige
Kilde: DGI og DIF’s frivillighedsundersøgelse 2023
Nøgleord
Kontakter
Jonas HjortdalPolitisk kommunikationskonsulent
Tlf:60559849johj@dif.dkDIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Nyt samarbejde om flere idræts- og friluftsskove9.5.2025 10:21:29 CEST | Pressemeddelelse
DIF og Klimaskovfonden er gået sammen om at skabe mere skov – for klimaet, naturen og danskernes aktive idræts- og friluftsliv.
Poul Schmith og dansk idræt forlænger OL-partnerskab6.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det stærke partnerskab mellem advokatfirmaet Poul Schmith og dansk bredde- og eliteidræt fortsætter. Efter fire år som olympisk partner for Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark er der nu indgået en ny aftale, som løber frem til og med OL i Los Angeles i 2028.
Medbestemmelse og fokus på sociale relationer: Ekspertgruppe klar med anbefalinger til trivsel i idrætsforeninger6.5.2025 07:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Med hjælp fra 13 førende forskere og eksperter på børn og unges trivsel i idrætten offentliggør DIF nu anbefalinger til, hvordan idrætsfællesskaberne understøtter Trivselskommissionens anbefalinger om at fremme børn og unges trivsel. I FC Holte har de med 10 ritualer vist vejen.
Surf & SUP Danmark er Årets Specialforbund 20253.5.2025 13:20:15 CEST | Pressemeddelelse
Surf & SUP Danmark har vundet DIF’s pris Årets Specialforbund 2025. Med i opløbet var også Rugby Danmark og Bordtennis Danmark. Udover æren modtager Surf & SUP Danmark 100.000 kr. og et bidragsbevis fra Klimaskovfonden.
Hans Natorp genvalgt som formand for DIF3.5.2025 12:53:32 CEST | Pressemeddelelse
Formanden for Danmarks Idrætsforbund hedder også de to kommende år Hans Natorp. Det står klart efter forbundets årsmøde i Idrættens Hus. Ny i bestyrelsen er Pia Johansen fra SvømDanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum