25-året for Bjørn Nørgaards gobeliner fejres med gratis festival på Christiansborg Slot
I år er det 25 år siden, at H.M. Dronning Margrethe modtog Bjørn Nørgaards farverige gobeliner på Christiansborg Slot og valgte at give dem videre til det danske folk. Siden da har tusindvis af gæster oplevet de imponerende værker, der fortæller 1000 års fælles Danmarkshistorie. Nu inviterer Kongernes Samling til gobelinfestival på Christiansborg Slot. Festivalen, der finder sted fra 25. april til 27. april, hylder kunsten, håndværket og historien med gratis adgang til bl.a. talks og åbne værksteder med konservatorer, designere og vævere. Kongernes Samling inviterer også besøgende på festivalen til at deltage i det interaktive værk ”Vi husker sammen”, hvor traditionelt håndværk møder moderne teknologi.

Under gobelinfestivalen kan besøgende på Christiansborg Slot opleve en lang række aktiviteter, der giver indsigt i forskellige aspekter af gobelinerne. Der er bl.a. talks med Bente Scavenius, Bo Lidegaard, Bjørn Nørgaard, Anne Skare, Emma Paaske og Kathrine Lilleør. Og der er åbne værksteder, hvor man kan møde konservatorer, designere og vævere, som alle deler ud af deres viden og viser, hvordan de arbejder med det historiske håndværk og hvad fremtiden byder på inden for tekstilhåndværk.
Besøgende kan også blive en del af et nyt, kollektivt kunstværk i ”Vi væver sammen”, hvor en stor væv opstilles i Riddersalen. Hver tråd, som gæsterne tilføjer, bliver en del af et større kunstnerisk udtryk, der understreger sammenhold.
De mindste bliver inviteret ind i de kongelige sale og kan blive klogere på kongerækken og historien, når Sigurd Barrett kommer forbi lørdag morgen. Og fredag aften 25. april kan man opleve et nyt sanseligt lydværk skabt til gobelinerne på Christiansborg Slot. Lydværket med navnet ”En tråd vævet ind i tiden” er komponeret af sanger og komponist Hannah Schneider og fremført af hende selv, sangeren GOSS, vokalgruppen Vigdis, stryger-duoen Lueenas med Maria Martine Jagd og Ida Duelund og med lys af Vertigo.
Hvad skal en gobelin indeholde i dag?
I Riddersalen kan alle bidrage til det interaktive værk ”Vi husker sammen”, hvor traditionelt håndværk møder moderne teknologi. Her bliver besøgende inviteret til at vælge de vigtigste begivenheder fra de seneste 25 år og se, hvordan kunstig intelligens omskaber disse fortællinger til en ny digital gobelin.
Derudover kan gæster deltage i workshoppen ”Væv & Vin” og ”Gobelin-quiz” i Det Kongelige Festkøkken eller opleve udstilling med Nikoline Liv Andersen i Slotskirken med fokus på tekstilt kunsthåndværk.
Peter Kær vil være vært for sceneprogrammet lørdag og søndag og lede gæsterne igennem talks og paneldebatter.
Gobelinfestivalen finder sted i weekenden fra 25. til 27. april 2025 på Christiansborg Slot og byder på en bred vifte af oplevelser for alle aldre. Der vil være gratis adgang til De Kongelige Repræsentationslokaler lørdag 26. april og søndag 27. april og til de fleste aktiviteter. Udvalgte aktiviteter kræver dog billet.
Læs mere og se programmet her. https://www.christiansborgslot.dk/gobelinfestival/
FAKTA OM GOBELINERNE PÅ CHRISTIANSBORG SLOT
- Gobelinerne forestiller Danmarks historie fra vikingetid til nutid og fremtid fordelt på 11 store gobeliner og seks mindre gobeliner, der kaldes mellemstykker.
- De var en gave til H.M. Dronning Margrethes 50-års fødselsdag i 1990 fra en række danske erhvervsvirksomheder, organisationer og fonde. Efter mere end 10 års arbejde var de færdiggjort til ophængning i forbindelse med Dronning Margrethes 60-års fødselsdag i 2000.
- Ideen til nye gobeliner på Christiansborg opstod nærmest ved en tilfældighed en aften i januar 1988 ved et privat middagsselskab i København. Her var bl.a. direktøren for Rosenborg Slot Mogens Bencard til stede og samtalen faldt på, hvornår de gamle gobeliner skulle tilbage dertil, og hvad der så skulle op i Riddersalen på Christiansborg Slot i stedet for.
- De gamle gobeliner med motiver fra Skånske Krig 1657-79 var blevet vævet for Christian 5. i 1680’erne og hængt op i Riddersalen på Rosenborg Slot. Her havde de været ved at gå til i starten af 1900-tallet på grund af de dårlige opbevaringsforhold og kunne meget belejligt overføres til det nye Christiansborg Slot med alle de bare vægge. Efter etablering af centralvarme på Rosenborg Slot blev det dog forsvarligt at flytte dem tilbage til deres oprindelige plads.
- Bjørn Nørgaard blev valgt som kunstner til opgaven, og han accepterede på den betingelse, at han fik fuldstændig frie hænder til opgaven. Han kunne dog bruge en række af initiativtagerne som rådgivere inden for historie og kunsthistorie, samt naturligvis Dronning Margrethe selv.
- Det var Prins Henriks ide, at det var de franske gobelinmanufakturer, Manufactures Nationales des Gobelins og La Manufacture de Beauvais, der skulle fremstille gobelinerne.
Kontakter
Nanna EbertKommunikationschef, Kongernes Samling
Tlf:51336644ne@kosa.dkBilleder












Om Kongernes Samling
Kongernes Samling er organisationen bag Amalienborgmuseet, Christiansborg Slot, Eremitageslottet, Koldinghus og Rosenborg Slot. Vi formidler monarkiets historie på vores fem slotte gennem udstillinger, events og vores enestående samling af malerier, møbler, klædedragter, kroner, kronjuveler og andre kulturskatte, som har tilknytning til den danske kongefamilie fra Christian 4.s regeringstid til i dag.
Følg pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kongernes Samling
Koldinghus inviterer til kongelig leg i interaktivt børneunivers i ny, permanent udstilling4.4.2025 11:08:33 CEST | Pressemeddelelse
Fra 21. juni 2025 kan besøgende på Koldinghus opleve KONGEBARN - en ny permanent udstilling. Her inviteres børn i alderen 5-11 år til at lege, opleve og sanse sig gennem historien med genstande fra museets kongelige samling i en udstilling, hvor de selv er i centrum.
Det danske kongepar klippede Koldinghus-gobeliner fra vævene ved statsbesøg i Paris1.4.2025 17:15:17 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag formiddag 1. april 2025 var Kong Frederik og Dronning Mary med til klippe fem års vævearbejde ned på det historiske gobelinværksted La Manufacture des Gobelins i Paris i forbindelse med statsbesøget.
"Vildt hof og flyvende tallerkner" på Koldinghus i påsken28.3.2025 16:16:52 CET | Pressemeddelelse
På Koldinghus kan børnefamilier i påskeferien opleve skuespil, skattejagt og porcelænsmaling. Aktiviteten, der har navnet ”Vildt hof og flydende tallerkner”, tager afsæt i museets udstilling ”Flora Danica – Verdens Vildeste Stel” og tiden for Christian 7.s hof, hvor stellet blev til. Stellet blev leveret i 1802 og første gang brugt til Christian 7.s fødselsdagstaffel året efter.
Klassisk koncert med musik af kvindelige komponister på Koldinghus6.3.2025 09:13:59 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med Women’s Week trækker Duo Nord lørdag 8. marts kvindelige komponister frem i lyset til en klassisk koncert på Koldinghus. Duo Nord er en dansk duo bestående af mezzosopran Jara Kanzler Hemmet og pianist Michala Linn, som har specialiseret sig i lieder af kvindelige komponister.
Foredrag om Flora Danica i anledning af Womens’ Week på Koldinghus28.2.2025 15:55:09 CET | Pressemeddelelse
Koldinghus inviterer 4. marts i samarbejde med Women's Week og Folkeuniversitetet til foredrag om Flora Danica-stellets historie, fortalt fra en række bemærkelsesværdige kvinders perspektiv. Kunsthistoriker og kulturformidler Helle Solhøj vil dykke ned i stellets farverige historie og præsentere fortællingerne om nogle af de kvinder, der har været med til at forme det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum