Ny forskning: To hjerteklapper til TAVI-behandling er ligeværdige
En omfattende dansk undersøgelse har sammenlignet to typer hjerteklapper, der anvendes ved Transkateter Aortaklap Implantation (TAVI), og fundet dem ligeværdige med hensyn til sikkerhed og effektivitet efter ét år.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har i samarbejde med kolleger på universitetshospitalerne i Aalborg og Odense gennemført COMPARE-TAVI 1-studiet – den hidtil største direkte sammenligning af to transkateter hjerteklapper.
Studiet omfattede 1.031 patienter med en gennemsnitsalder på 81,6 år, hvoraf 40% var kvinder. Deltagerne fik efter lodtrækning enten en SAPIEN 3 eller en Myval hjerteklap.
En TAVI-hjerteklap er en kunstig aortaklap, som føres ind i hjertet ved hjælp af et kateter (et blødt og bøjeligt rør) via en blodåre i lysken, eller via et lille snit i brystkassen mellem to ribben. På kateteret sidder en sammenfoldet hjerteklap (en stentklap /TAVI-klap). Når kateteret er placeret det rigtige sted i hjertet, folder lægen hjerteklappen ud, og den gamle hjerteklap skubbes ud til siden.
Efter ét år viste resultaterne, at 13% af patienterne med SAPIEN 3-klappen og 14% med Myval-klappen havde været udsat for alvorlige hændelser som død, slagtilfælde eller betydelig utæthed omkring klappen. Denne lille forskel i procentandel tyder på, at de to klapper er sammenlignelige med hensyn til sikkerhed og funktion.
Christian Juhl Terkelsen, der er overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet er hovedforfatter den videnskabelige artikel om resultaterne:
"Vores forskning viser, at både SAPIEN 3 og Myval hjerteklapperne er sikre og effektive valg for patienter, der gennemgår TAVI. Det giver læger og patienter flere muligheder for at vælge den mest passende behandling til den enkelte patient."
Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The Lancet 2. april 2025.
Bag om forskningen:
Studietype: Multicenter, randomiseret, non-inferioritetsforsøg.
Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital, Odense Universitetshospital.
Ekstern finansiering: Meril Life Sciences, Vingmed Denmark, Hjerteforeningen, Region Midtjylland.
Interessekonflikter: Ingen rapporteret.
Nøgleord
Kontakter
Christian Juhl Terkelsen
Overlæge på Hjertesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet
Telefon: 4013 5388
E-mail: Christian.Terkelsen@skejby.rm.dk
Lars Elgård PedersenPresseansvarligLedelsessekretariat og Kommunikation
Tlf:2479 2436larspese@rm.dkBilleder
Links
Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital er et komplet hospital på højeste internationale niveau med alle lægefaglige specialer samlet under ét tag.
Aarhus Universitetshospital ledes af en hospitalsledelse, som består af en hospitalsdirektør, to lægefaglige direktører, en sygeplejefaglig direktør og en direktør.
Aarhus Universitetshospital har hvad der svarer til ca. 9.700 fuldtidsstillinger.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitetshospital
Aarhus Universitetshospital overtager formandskabet i europæisk alliance af universitetshospitaler3.7.2025 14:30:51 CEST | Pressemeddelelse
Med formandsposten skal AUH lede samarbejdet mellem 11 af Europas – og nogle af verdens – mest anerkendte universitetshospitaler
Tuberkulose rammer mænd hårdere end kvinder2.7.2025 09:03:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt internationalt studie peger på sociale forskelle som forklaring.
AUH sommerekspertliste og kontakt til AUH Kommunikation sommeren 20251.7.2025 11:25:42 CEST | Pressemeddelelse
Har du som journalist brug for anden hjælp i løbet af sommeren end eksperterne i vedhæftede fil, er du velkommen til at kontakte AUH Kommunikation.
Fedt på afveje: 50 millioner kroner til forskning i fedtvæv og åreforkalkning27.6.2025 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Steno Diabetes Center Aarhus og Aarhus Universitet får 50 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at forske i sammenhængen mellem problemer med fedtvævet og åreforkalkning. Forskningen skal bidrage til ny viden om, hvordan vi bedre forebygger og behandler hjerte-kar-sygdom.
Nyt studie fra Aarhus stiller spørgsmålstegn ved europæiske forholdsregler om fædres brug af epilepsilægemiddel22.5.2025 17:12:21 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse fra forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital kunne ikke vise nogen øget risiko for psykiske udviklingsforstyrrelser hos børn, hvis fædre brugte lægemidlet valproat under sædcelledannelsen. Resultaterne er netop offentliggjort i JAMA Network Open og nuancerer tidligere forholdsregler udsendt fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum