Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.

Danmarks pindsvin er i tilbagegang, og det skyldes særligt mangel på natur og deraf levesteder. Tilbagegangen er så drastisk, at det europæiske pindsvin flere steder i Europa er gået tilbage med over 30 procent på bare ti år, og det fik i efteråret den internationale rødliste til at vurdere arten som ’nær truet’.
Men klimaforandringer, stigende temperaturer og voldsomt vejr udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin. Varmere forårsvejr får formentlig pindsvinet til at forlade sin vinterdvale tidligere end før, og det kan skabe ubalance i hele dyrets livscyklus.
”Pindsvinet taber meget af sin kropsvægt i løbet af vinterdvalen. Derfor har det i foråret behov for hurtigt at kunne spise sig tilbage i topform for at blive klar til parring i juni. Men hvis pindsvinet vågner for tidligt fra dvalen, er der ikke nok naturlig føde til stede. Det kan have fatale konsekvenser for særligt de mest sårbare dyr,” siger pindsvineforsker ved Oxford Universitet Sophie Lund Rasmussen.
Derfor gennemfører WWF Verdensnaturfonden og Dr. Pindsvin en citizen-science-undersøgelse i foråret, der skal indsamle viden om tidspunktet for pindsvinets opvågning. Pindsvin lever nemlig primært i haverne, og det giver en helt unik adgang til at få mere viden om de vilde dyr fra danskerne selv.
”Pindsvinet er ret tilpasningsdygtigt og har derfor fundet sig til rette i vores haver, fordi der mangler mere naturlige levesteder. Det giver os nogle helt særlige muligheder for at indsamle viden om dem, som vi ikke har med mange andre truede dyr i naturen. Derfor håber vi, at danskerne vil hjælpe os, så vi kan blive endnu klogere på pindsvinene og hjælpe til med at beskytte dem bedst muligt,” siger Line Gylling, chef for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.
Man kan deltage i undersøgelsen her og være med til at hjælpe én af Danmarks mest folkekære arter.
Der er også en række ting, man selv kan gøre i sin have for at gøre tilværelsen lidt nemmere for de pressede pindsvin.
Gode råd til at hjælpe pindsvinet:
- Lad haven være vild. Kvasbunker, nedfaldsblade og døde træer er gode for pindsvin. Vilde, hjemmehørende arter tiltrækker insekter, som pindsvin spiser.
- Undlad at bruge gift og andre skadelige kemikalier i haven.
- Tjek dine buske, inden du går i gang med haveredskaberne. Pindsvin skjuler sig gerne i buske om dagen og kan nemt komme til skade.
- Lav et hul i hegnet, så pindsvinet frit kan bevæge sig mellem haver for at finde føde og en mage. Pindsvin lever på et område svarende til 10-14 villahaver.
Download guiden til en pindsvinevenlig have.
Om Danmarks Pindsvin:
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden arbejder sammen om Danmarks Pindsvin, der er et flerårigt citizen-science-projekt med fokus på at indsamle data fra danskerne om de danske pindsvin.
Foruden spørgeskemaundersøgelsen i foråret gennemføres hvert år en pindsvinetælling, der har engageret over 25.000 danskere til at registrere titusindvis af pindsvin i hele landet. Den næste pindsvinetælling finder sted 9. august 2025. Du kan skrive dig op til pindsvinetællingen her.
Projektet er støttet af Nordea-Fonden.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Naturtopmøde skal sikre mere finansiering og mindre fodaftryk25.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark bør have fokus på at sikre fremdrift i den globale naturbeskyttelse og -genopretning samt sænke fodaftrykket på naturen under det kommende biodiversitetstopmøde i Rom, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden. I første omgang skal verdens rige lande finde 20 milliarder dollars allerede i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum