Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.

Danmarks pindsvin er i tilbagegang, og det skyldes særligt mangel på natur og deraf levesteder. Tilbagegangen er så drastisk, at det europæiske pindsvin flere steder i Europa er gået tilbage med over 30 procent på bare ti år, og det fik i efteråret den internationale rødliste til at vurdere arten som ’nær truet’.
Men klimaforandringer, stigende temperaturer og voldsomt vejr udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin. Varmere forårsvejr får formentlig pindsvinet til at forlade sin vinterdvale tidligere end før, og det kan skabe ubalance i hele dyrets livscyklus.
”Pindsvinet taber meget af sin kropsvægt i løbet af vinterdvalen. Derfor har det i foråret behov for hurtigt at kunne spise sig tilbage i topform for at blive klar til parring i juni. Men hvis pindsvinet vågner for tidligt fra dvalen, er der ikke nok naturlig føde til stede. Det kan have fatale konsekvenser for særligt de mest sårbare dyr,” siger pindsvineforsker ved Oxford Universitet Sophie Lund Rasmussen.
Derfor gennemfører WWF Verdensnaturfonden og Dr. Pindsvin en citizen-science-undersøgelse i foråret, der skal indsamle viden om tidspunktet for pindsvinets opvågning. Pindsvin lever nemlig primært i haverne, og det giver en helt unik adgang til at få mere viden om de vilde dyr fra danskerne selv.
”Pindsvinet er ret tilpasningsdygtigt og har derfor fundet sig til rette i vores haver, fordi der mangler mere naturlige levesteder. Det giver os nogle helt særlige muligheder for at indsamle viden om dem, som vi ikke har med mange andre truede dyr i naturen. Derfor håber vi, at danskerne vil hjælpe os, så vi kan blive endnu klogere på pindsvinene og hjælpe til med at beskytte dem bedst muligt,” siger Line Gylling, chef for dansk natur i WWF Verdensnaturfonden.
Man kan deltage i undersøgelsen her og være med til at hjælpe én af Danmarks mest folkekære arter.
Der er også en række ting, man selv kan gøre i sin have for at gøre tilværelsen lidt nemmere for de pressede pindsvin.
Gode råd til at hjælpe pindsvinet:
- Lad haven være vild. Kvasbunker, nedfaldsblade og døde træer er gode for pindsvin. Vilde, hjemmehørende arter tiltrækker insekter, som pindsvin spiser.
- Undlad at bruge gift og andre skadelige kemikalier i haven.
- Tjek dine buske, inden du går i gang med haveredskaberne. Pindsvin skjuler sig gerne i buske om dagen og kan nemt komme til skade.
- Lav et hul i hegnet, så pindsvinet frit kan bevæge sig mellem haver for at finde føde og en mage. Pindsvin lever på et område svarende til 10-14 villahaver.
Download guiden til en pindsvinevenlig have.
Om Danmarks Pindsvin:
Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden arbejder sammen om Danmarks Pindsvin, der er et flerårigt citizen-science-projekt med fokus på at indsamle data fra danskerne om de danske pindsvin.
Foruden spørgeskemaundersøgelsen i foråret gennemføres hvert år en pindsvinetælling, der har engageret over 25.000 danskere til at registrere titusindvis af pindsvin i hele landet. Den næste pindsvinetælling finder sted 9. august 2025. Du kan skrive dig op til pindsvinetællingen her.
Projektet er støttet af Nordea-Fonden.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
Tatovører tager kampen op for truede dyr15.5.2025 08:46:02 CEST | Pressemeddelelse
Naturen kommer helt ind under huden på danskerne, når tatovører over hele landet fra 16.-22. maj griber nålen og tusser truede dyr i naturens tjeneste.
3D-printede rev designet af skoleelever skal hjælpe naturen i Københavns Havn14.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
6. og 7. klasser fra havnenære københavnske skoler brugte tirsdag 13. maj en hel skoledag på at lære mere om livet i Københavns Havn sammen med WWF Verdensnaturfonden og By & Havn.
Stop for USAID koster naturen milliarder9.5.2025 09:23:11 CEST | Pressemeddelelse
USA's bistandsstop får store konsekvenser for naturbevarelse i nogle af verdens mest sårbare naturområder. WWF Verdensnaturfonden advarer om, at bistandsstoppet går ud over alt fra bekæmpelse af krybskytteri, skovrdyning i Amazonas samt beskyttelse af gorillaer og tigere.
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum