Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.

Statens Serum Institut (SSI) har i en ny undersøgelse dokumenteret, at udsendelsen af invitationsbreve til forældre øger både tilslutningen og rettidigheden af børnevaccinationer.
Det aktive påmindelsessystem har haft størst effekt på de senere vaccinationer i undersøgelsen og bidraget til højere vaccinationstilslutning.
Undersøgelsen, der er offentliggjort i det ansete videnskabelige tidsskrift Vaccine, omfatter vaccinationerne med Pentavac ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneders alder – og altså ikke børnevaccinationer til 4-, 5- eller 12-årige.
”Vi kan se, at den aktive indsats med at invitere forældre før vaccinationstidspunktet virker. Der er tydeligt flere børn, der bliver vaccineret – og de bliver det i højere grad til tiden,” siger afdelingslæge og afsnitsleder Peter H. S. Andersen fra SSI.
I undersøgelsen sammenlignede forskerne to grupper af børn; én født i januar 2018, hvor der ikke blev sendt invitationer ud før vaccinationstidspunktet, og én født i januar 2022, hvor det nye system med proaktive invitationer var implementeret.
Sammenligningen viser, at børn i 2022-gruppen i højere grad blev vaccineret – og blev det lidt mere rettidigt – end børn i kontrolgruppen fra 2018. Det gjaldt især for de senere vacciner, som gives ved 12 og 15 måneders alderen.
Særligt effekt for de senere vacciner
Den største effekt af invitationerne blev i undersøgelsen set ved vaccinationerne ved 12 og 15 måneder.
Det hænger muligvis sammen med, at mange forældre er tilbage i arbejde på dette tidspunkt, og derfor har større gavn af en påmindelse end i barnets første leveår, hvor én forælder oftest stadig er hjemme hos barnet.
– Påmindelsen bliver sandsynligvis særlig vigtig, når hverdagen igen melder sig, og mange forældre skal jonglere job og småbørn. Her kan et enkelt brev i e-Boks være det, der gør forskellen, siger Peter H. S. Andersen.
Et system med dokumenteret effekt
Siden 2017 har SSI sendt påmindelser om børnevaccination via e-Boks. Indtil 2019 blev brevene sendt efter det planlagte vaccinationstidspunkt, når en eller flere vacciner manglede registrering i vaccinationsregistret (DDV), men i dag udsendes de før tidspunktet – og hvis vaccinationen udebliver, sendes en ny påmindelse fire uger senere.
Det aktive påmindelsessystem bygger oven på det tidligere reaktive påmindelsessystem og har bidraget til en endnu højere tilslutning til børnevaccination, end den, der allerede var opnået via det oprindelige påmindelsessystem.
– Vi har allerede opnået høj tilslutning til børnevaccination i Danmark. Med det aktive påmindelsessystem har vi taget endnu et skridt mod at sikre, at alle børn bliver beskyttet rettidigt, siger Peter H. S. Andersen.
Læs studiet her: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X25002312
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk19.3.2025 13:57:00 CET | Pressemeddelelse
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.
SSI-direktør fem år efter ’patient 0’: Pandemien har rustet os26.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Da en hidtil ukendt virus dukkede op, fulgte en dramatisk og ressourcekrævende tid, der samtidig gav vigtige erfaringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum