
Anders Frikke er ny formand for Gymnasieskolernes Lærerforening
Anders Frikke er ny formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL). Han overtager posten efter Tomas Kepler, der 9. april tiltræder som formand for Akademikerne.

Anders Frikke har været næstformand i Gymnasieskolernes Lærerforening siden 2018 og medlem af hovedbestyrelsen siden 2016. Han har hidtil undervist i historie og dansk på Middelfart Gymnasium & HF, og samtidig har han i en årrække været en markant stemme i gymnasiesektorens fagpolitiske arbejde.
Undervisningen begynder med nærvær
Med valget af Anders Frikke får Gymnasieskolernes Lærerforening en formand, der ønsker at styrke kvaliteten i gymnasieskolen og skubbe til den politiske styring af uddannelsessektoren.
»Det er mit mål, at skolen i fremtiden styres efter en kvalitetsdagsorden – og ikke en kvantitetsdagsorden, som det har været normen i alt for mange år. Vi har for længe styret efter de let målbare parametre som karakterer, overgang til videregående uddannelse og økonomisk effektivitet. Det er ikke godt nok,« siger Anders Frikke. Han peger på, at kernen i undervisning ikke kan måles i Excel-ark, men derimod begynder med nærværet:
»Det professionelle møde i klasselokalet skaber dannelse, faglighed og lyst til læring. Det er relationen mellem lærer og elev, der definerer kvaliteten i undervisningen. Derfor skal vi politisk arbejde for rammer, der styrker netop dén relation,« siger Anders Frikke.
Meningsfuldt og udmattende lærerarbejde
Mange gymnasielærere oplever et arbejdsmiljø, der er under pres, fortæller Anders Frikke. Han er særligt optaget af at forbedre det psykiske arbejdsmiljø i sektoren, og han har tidligere fremhævet vigtigheden af elevernes selvregulering og trivsel i skolen som en nøgle til lærernes arbejdsglæde.
»Vores elever er kærlige og varme, men også opmærksomhedskrævende og vant til at blive behandlet som unikke individer. Samtidig har de svært ved at koncentrere sig, de har sværere end tidligere ved at arbejde fokuseret i grupper, og vi skal på godt og ondt forholde os til en tech-industri, som ofte tager energi fra undervisningen og stjæler den indre motivation.
Samtidig er eleverne meget fokuserede på at opnå bestemte mål i deres liv. De har en god fornemmelse for, hvad kvalitet er – men uden forståelse for den indsats, det kræver af dem selv for at opnå målet. De er ofte i for høj grad blevet hjulpet og båret. Det gør det ekstremt krævende at være lærer i dag,« siger Anders Frikke.
Fællesskab, oplysning og åndsfrihed – gymnasiets rolle i en urolig tid
Anders Frikke tiltræder i en tid, hvor gymnasiesektoren står over for store forandringer med reform af ungdomsuddannelserne, demografiske udfordringer og voksende forskelle mellem skoler.
»Ikke siden besættelsestiden har vi i så høj grad haft brug for fællesskabet. Dét er vores lands stærkeste valuta – og det skabes i høj grad i vores skoler og gymnasier. I en tid med krig i Europa, klimakrise og global usikkerhed er det vigtigere end nogensinde at insistere på oplysning, videnskab og åndsfrihed. Det er dét, som dygtige gymnasielærere arbejder for hver eneste dag. Og det arbejde skal styrkes, ikke svækkes,« siger Anders Frikke.
Privat bor Anders Frikke i Middelfart med sin hustru Mette – som også er gymnasielærer – og deres børn. Han er uddannet fra Syddansk Universitet, og han har også læst biologi og miljøstudier i USA. Ud over bestyrelsesarbejdet i Gymnasieskolernes Lærerforening sidder Anders Frikke i hovedbestyrelsen for Akademikerne.
Nøgleord
Kontakter
Anders FrikkeFormandGymnasieskolernes Lærerforening
Tlf:+45 5374 1974Billeder

Om GL
GL er fagforeningen for gymnasielærere ved alle de gymnasiale uddannelser. Vi arbejder for at styrke de gymnasiale uddannelser og dine arbejdsforhold som gymnasielærer på eux, hf, hhx, htx og stx.
Følg pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gymnasieskolernes Lærerforening
Er svaret på færre unge flere skoler?27.10.2021 11:05:36 CEST | Pressemeddelelse
”Det er prisværdigt, at regeringen fremhæver betydningen af uddannelse og vil sikre ungdomsuddannelser over hele landet. Vi er fuldt og helt enige med regeringen i, at det er afgørende, at de unge, der i dag ikke får en ungdomsuddannelse, hjælpes til uddannelse. Men i en tid med færre og færre unge risikerer vi, at vi får splittet bæredygtige gymnasier og andre ungdomsuddannelser op i ikke levedygtige, små skoler. Faktisk har vi i sektoren i forvejen mange bekymringer om, hvorvidt det er muligt at fastholde det eksisterende finmaskede net af ungdomsuddannelser, i de kommende år,” siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Lige adgang til uddannelse i land og by afspejles ikke i finanslovsforslaget30.8.2021 13:40:37 CEST | Pressemeddelelse
For GL er det væsentligt, at VUC får tilført ressourcer, og at unge og voksne i hele landet får samme mulighed for at få en gymnasial uddannelse, siger Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening.
Gymnasielærerne: Bedre elevsammensætning med ny fordelingsmodel10.6.2021 16:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Tomas Kepler, fmd. for GL: ”Opgøret med skæv elevsammensætning og sikring af et gymnasialt udbud i hele landet er en mærkesag. Jeg er tilfreds med, at modellen omfatter både almene og erhvervsgymnasiale tilbud og indhegner selvejet og skolernes interne konkurrence. Det er godt gået af ministeren og forligspartierne”.
Undersøgelse: Genåbnede gymnasier har holdt smitten ude19.3.2021 09:16:19 CET | Pressemeddelelse
Ét smitteudbrud på ét gymnasium, hvor én elev og én lærer blev smittet. Det er omfanget af smittespredningen på de gymnasier, der fik lov at åbne fysisk for elever den 1. marts. Det viser en rundspørge til de pågældende gymnasier i Nordjylland, Vestjylland og Bornholm, som gymnasieskolen.dk, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har foretaget.
Fantastisk: 220 mio. kr. til gymnasieuddannelserne!5.12.2020 13:12:44 CET | Pressemeddelelse
”Det er fantastisk. Det er et stærkt resultat, der viser, at fremtiden kan blive bedre. 220 mio. kr. er et så væsentligt beløb, at det kan gøre en forskel på skolerne. Nu kommer der så en lokal indsats for, at pengene også bruges til at styrke kvaliteten af undervisningen," siger formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, Tomas Kepler.