Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling
En unik kombination af teknologi og ekspertise i Danmark skal revolutionere behandlingen af kræft. Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i forsknings- og innovationsprojektet AstraTATE, der vil udvikle en behandling med potentiale til at eliminere alvorlig kræftform.

Neuroendokrine tumorer (NET) er en sjælden, men alvorlig kræftform, som hos 73 procent af patienterne først opdages på metastatisk stadie, hvor behandlingsmulighederne er få, livskvaliteten reduceret og sundhedsomkostningerne betydelige.
Radionuklidterapi er en banebrydende behandling indenfor kræftområdet, der systemisk leverer en lille mængde radioaktiv isotop bundet til et molekyle, der binder til kræftcellerne. Dermed målrettes behandlingen kræften, samtidig med at det sunde væv skånes. Alligevel oplever over 55 procent af patienterne utilstrækkelig effekt med de nuværende produkter på markedet. Den udfordring vil et nyt forsknings- og innovationsprojekt løse.
Projektet med navn AstraTATE vil udvikle den næste generation af radionuklidbehandling af NET. Behandlingen har potentiale til helt at fjerne tumoren samtidig med, at skader på det raske væv minimeres. Ved at anvende en af de mest lovende isotoper inden for radionuklidterapi, astat-211 (At-211), der har potentiale for høj effekt og sikkerhed, sigter AstraTATE mod at opnå bedre effekt og færre bivirkninger sammenlignet med eksisterende behandling.
- Dette projekt har potentiale til at væsentligt at forbedre behandlingen af neuroendokrine tumorer, siger Professor, overlæge, dr.med. Andreas Kjær.
- Ved at den nye teknologi overvindes mange af de udfordringer der i dag er forbundet med radioligand terapi af NET, så vi i fremtiden kan tilbyde en mere effektiv og skånsom løsning for patienter og dermed reducere byrden på sundhedssystemet.
Udviklingen af radionuklidterapi med At-211 er indtil videre gået langsomt, især fordi det er svært at få fat i isotopen og at arbejde med den – blandt andet fordi den kun holder i kort tid. Men en unik konstellation af industrielle og akademiske eksperter i Danmark, støttet af midler fra Innovationsfonden, gør det muligt at overvinde disse begrænsninger.
Konsortiet vil benytte den eneste At-211-producerende cyklotron i Skandinavien, som samtidigt er den eneste i Europa, der lige nu er i stand til at producere nok At-211 til klinisk brug, beliggende på Rigshospitalet.
Produktionen herfra kombineres med TetraKit Technologies’ banebrydende teknologiplatform til effektiv og stabil radiomærkning med At-211, samt Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitets radiokemiske erfaring med at designe et færdigt produkt, der selektivt binder til kræftcellerne. Det skal sikre succes med udvikling og fremtilling af det nye lægemiddel, AstraTATE.
Med Cluster for Molecular Imagings omfattende erfaring indenfor evaluering af NET i præklinikken, samt Minerva Imagings kompetencer som førende europæisk leder i at drive translationen af radionuklidterapi fra præklinik til klinisk produktion, er det målet at teste AstraTATE i præklinikken med henblik på at få produktet hele vejen ud til patienterne.
Fakta
- Innovationsfondens investering: 21,7 mio. kr.
- Samlet budget: 29 mio. kr.
- Varighed: 3 år
- Officiel titel: AstraTate (Next generation alpha radioligand therapy for eradication of neuroendocrine tumours)
Om partnerne
Rigshospitalet:
Rigshospitalet er et højt specialiseret hospital for hele Danmark med behandling, forskning, innovation og uddannelse på højt internationalt niveau. Cyklotron og Radiokemi-enheden har 25 års erfaring med produktion af At-211 og har i adskillige år været den førende producent af At-211 i Europa og samarbejder med forskningsgrupper i både ind- og udland.
TetraKit Technologies:
Tetrakit Technologies er en videnskabsdrevet biotech-startup, der revolutionerer udviklingen af radiolægemidler. Selskabets patenterede TetraKit Platform forenkler radiomærkning af alle biomolekyler med theranostiske radionuklider, med fokus på alfa terapi (astat-211), fluor-18, jod-131, jod-123, samt radiometaller. Vi udvikler TetraKit-baserede radiolægemidler både internt og gennem globale partnerskaber.
Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, KU:
Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi (ILF) er del af Det undhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. ILF er engageret i forskningsbaseret uddannelse og tværfaglig forskning, der understøtter udvikling og forståelse af lægemidlers kemiske og farmakologiske egenskaber af lægemidler og deres targets på højeste niveau til gavn for samfundet. Vi har et dynamisk akademisk miljø indenfor forskning, uddannelse og innovation indenfor de Farmaceutiske Videnskaber som brobygger mellem sundheds- og naturvidenskab.
Cluster for Molecular Imaging, KU:
Cluster for Molecular Imaging er eksperter i udvikling og afprøvning af nye kræftbehandlingsmetoder baseret på det theranostiske princip (sammentrækning af terapi og diagnostik) ved anvendelse af radioaktivt mærkede lægemidler. Endvidere har forskergruppen udviklet en række avancerede tumormodeller, herunder indenfor NET, der giver en bedre forudsigelse af nye lægemidlers effekt i patienter.
Minerva Imaging ApS:
Minerva Imaging er en videnskabeligt drevet CRO og CDMO, der blev grundlagt i 2011. Virksomhedens fokus er på brugen af avancerede kræftmodeller modeller og molekylær billeddannelse til translational kræftforskning og lægemiddeludvikling.
Kontakt
Rocío García Vázquez, PhD
Projektleder,
TetraKit Technologies ApS
Tlf. +4593929432
E-mail: rocio.garcia@tetrakit.com
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Kunstig intelligens skal markant nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom14.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udvikle en kunstig intelligens, som kan identificere asymptomatiske personer med svær åreforkalkning, som har høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette vil muliggøre forebyggende behandling og potentielt reducere invaliditet og død hos op mod 1000 personer hvert år. Innovationsfonden investerer 15,2 millioner kroner i projektet med navn DETECT-AI.
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin3.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som Innovationsfonden støtter med 19 millioner kroner.
Innovationsfonden præsenterer nye Innowomen26.2.2025 09:28:59 CET | Pressemeddelelse
Innovationsfonden har udpeget fire nye kvindelige rollemodeller inden for forskning og iværksætteri, der fremover bliver en del af fondens Innowomen-initiativ. Med fokus på bæredygtighed, sundhed, cybersikkerhed og rumteknologi arbejder de fire Innowomen hver især med udvikling af innovative løsninger inden for områder, der adresserer nogle af tidens største globale udfordringer.
Nyt projekt vil reducere cements CO2-fodaftryk med elektrificering16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt banebrydende forskningsprojekt vil skabe avancerede elektriske opvarmningsteknologier, der kan reducere kulstofudledningen fra cementproduktion markant. Innovationsfonden investerer næsten 21 millioner kroner i det fireårige projekt.
Innovationsfonden offentliggør nye udvalg - styrker forskningsfaglig ekspertise inden for tech, sundhed, grøn omstilling og kvante25.9.2024 09:21:44 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden har netop nedsat fire nye udvalg, der skal vurdere ansøgninger til fondens Grand Solutions-program, som investerer i ambitiøse forsknings- og innovationssamarbejder, der styrker Danmarks fremtidige konkurrencekraft og bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum