Lille hønsebesætning i Roskilde kommune ramt af fugleinfluenza

Del

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne. Fjerkræ i hele Danmark skal fortsat være indelukket eller overdækket.

Kort over restriktionszoner, som Fødevarestyrelsen har indført i en radius på 10 km. fra Gundsømagle nord for Roskilde.
Ejere af høns og alle andre fugle skal registrere deres fjerkræ på landbrugsindberetning.dk, hvis de holder fjerkræ inden for restriktionszonerne ved Gundsømagle nord for Roskilde.

En mistanke om udbrud af fugleinfluenza i en lille hønsebesætning med 24 høns blev tirsdag eftermiddag bekræftet af positive prøvesvar fra Statens Serum Institut. Besætningen bliver aflivet af dyrlæger fra Fødevarestyrelsen.

- Det er trist, at vi igen har fugleinfluenza i en fjerkræbesætning. På den anden side må vi glæde os over, at det til trods for høj risiko for smitte fra vilde fugle i noget tid er lykkedes for fjerkræejerne at holde fugleinfluenza fra døren, siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Mette Kirkeskov Sie.

I december var antallet af vilde fugle med fugleinfluenza højt, og Fødevarestyrelsen indførte krav om, at alle danske besætninger med høns, ænder, kalkuner og andet fjerkræ skal lukkes inde eller overdækkes. Og indtil i dag har kravet om overdækning vist sig effektivt.

- Vi overvåger løbende situationen både i Danmark og i de omkringliggende lande og forventer at kunne ophæve overdækningskravet, når risikoen for smitte med fugleinfluenza vurderes middel eller lav igen, siger Mette Kirkeskov Sie.

Udbruddet i Gundsømagle medfører, at eksporten til tredjelande af fjerkræ og fjerkræprodukter fra Danmark kan blive påvirket.

Zoner skal inddæmme smitte

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre km beskyttelseszone og en ti kilometer overvågningszone rundt om den smittede besætning. I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle og fjerkræ, flytte fugle og produkter fra fugle inden for og ind og ud af zonen, medmindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Råd og regler

Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger, når deres ejere går ind til dyrene. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at man rengør sine støvler, inden man går ind til fuglene.

Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere, at alle fugle bliver holdt i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme i nærheden af foder og drikkevand og dermed smitte besætningen. 

Hvis du ser høj dødelighed eller problemer med vejrtrækningen hos dine fugle, kan det være et tegn på fugleinfluenza. Du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen 'Fugleinfluenza Tip'.

Se bekendtgørelsen om bl.a. restriktionszonerne i Gundsømagle her

Sådan undgår du, at dine fugle får fugleinfluenza

  • Det er vigtigt, at holde de vilde fugle adskilt fra sin besætning samt sikre, at de ikke kan komme i nærheden af dine fugles foder og drikkevand.
  • Det er ejerens ansvar at sikre en god smittebeskyttelse af sine fugle – både i større og mindre besætninger.
  • Det er Fødevarestyrelsens anbefaling, at fugle holdes i en indhegning, som er overdækket med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag.
  • God hygiejne og skifte af fodtøj inden besøg i hønsegården er også altid en god idé.
  • Hvis du ser høj dødelighed, problemer med vejrtrækningen, nedsat æglægning, foder- eller vandindtag hos dine fugle kan det være et tegn på fugleinfluenza, og du skal i så fald kontakte en dyrlæge.

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye