Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.

Babyer født af mødre med kronisk diabetes eller graviditetsdiabetes har tykkere hjertevægge og en mindre venstre ventrikel sammenlignet med babyer født af mødre uden diabetes.
Det fremgaar af nye resultater fra Copenhagen Baby Heart Study, der netop er blevet offentliggjort. Et studie, hvor mere end 25.000 nyfødte er blevet undersøgt med ekkokardiografi for at kortlægge deres hjertestruktur og funktion.
"De tykkere ventrikelvægge giver mindre plads i den venstre ventrikels kammer. Det betyder, at hjertet sender mindre blod ud for hvert slag. Vi kan også se, at hjertet for de babyer bliver hurtigere, hvilket formentligt er at kompensere," forklarer Heather Boyd, som er seniorforsker ved Statens Serum Institut og har været tilknyttet Copenhagen Baby Heart Study i mange år.
Hun fortæller videre, at de nye oplysninger nu skal kobles med eksisterende viden på området.
Børnene i fremtidens
tidligere Følger har således dokumenteret, at børn født af mødre med diabetes har en øget risiko for hjertesygdom som voksne. Årsagen er dog ikke klarlagt, men de nye fund af anatomiske forskelle kan muligvis bidrage til forklaringen.
"Derfor vil Copenhagen Baby Heart Study følge børnene fra undersøgelsen i de kommende år for at se, om forskellene i hjertet varer ved - for eksempel når de nærmer sig tiårsalderen. Hvis forskellene fortsat er til stede, kan det betyde, at børn født af mødre med diabetes allerede fra en tidlig alder skal være ekstra opmærksomme på deres hjertesundhed senere i livet," siger Heather Boyd.
Copenhagen Baby Heart Study er verdens største befolkningsundersøgelse med fokus på nyfødte børns hjerter og er forankret ved Risghospitalet og Herlev-Gentofte Hospital.
Fra 2016 til 2018 blev alle kommende forældre, der skulle på Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og Rigshospitalet, deltage til at deltage i en grundig hjerteundersøgelse af deres barn inden for de første 14 dage efter fødslen.
Resultaterne fra det nye studie er blevet offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Godt nyt for gravide: Infektioner påvirker ikke barnets intelligens26.6.2025 14:40:27 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie af over 270.000 danske børn finder ingen sammenhæng mellem almindelige infektioner under graviditeten og barnets kognitive evner.
Nyt studie om næsebakterier: Kan vi forebygge alvorlige infektioner?19.6.2025 12:56:55 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Statens Serum Institut (SSI) afslører, hvordan bakterier i næsen opfører sig, og hvordan de kan hjælpe med at holde farlige infektioner med fx stafylokokker i skak. Det kan få betydning for fremtidens infektionsforebyggelse.
Fremtidens trusler til debat: Eksperter understreger alvoren12.6.2025 18:59:42 CEST | Pressemeddelelse
Nye pandemier og klimaforandringer vil udfordre folkesundheden i fremtiden, og truslerne skal tages alvorligt og håndteres. Det var budskabet, da Statens Serum Institut (SSI) torsdag inviterede til debat med deltagelse af førende eksperter på området.
Opdaterede vacciner yder stærk beskyttelse mod nye covid-19-varianter25.4.2025 13:21:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt dansk studie viser, at de opdaterede covid-19-vacciner fortsat beskytter effektivt mod alvorlig sygdom og død – også over for nye virusvarianter.
Næsten alle danske børn bliver vaccineret – ny temaside giver overblik over tilslutningen25.4.2025 10:07:08 CEST | Pressemeddelelse
I forbindelse med den europæiske immuniseringsuge i uge 18 lancerer Statens Serum Institut (SSI) et nyt overblik over tilslutningen til Børnevaccinationsprogrammet, hvor man kan se de nyeste tal for 2024. Tallene peger på en høj tilslutning til programmet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum