Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder
Danske og europæiske produktionsvirksomheder er under et stigende pres i en verden under konstant forandring. Derfor har industrien brug for hjælp til at blive modstandsdygtige, og det skal ske ved at bruge og udvikle nye digitale løsninger som AI og robotter. Det er målet i et nyt forsknings – og innovationsprojekt, som Innovationsfonden har investeret 40 mio. kr. i.

Der blæser nye vinde fra både øst og vest, og derfor er der akut behov for at styrke Produktionsdanmarks rødder.
Hvis danske virksomheder skal undgå faldende konkurrenceevne, så kræver det brug af nye teknologier, der sikrer nem omstilling i fabrikkerne og dermed gør industrien langt mere modstandsdygtig mod f.eks. mangel på materiale eller arbejdskraft.
Det er målet med et nyt projekt, som Innovationsfonden netop har investeret 40 mio. kr. i.
- Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder. Vi skal op i tempo og længere frem i skoene, hvis vi vil følge med udviklingen og ikke miste salg. Derfor er det helt afgørende, at vi i projektet MADE REACT samler toneangivende aktører fra Produktionsdanmark for at skabe nye, konkrete løsninger på udfordringerne, siger Nigel Edmondson, MADE’s CEO og bakkes op af Innovationsfondens direktør, Cecilie Brøkner:
- Der er et kæmpe aktuelt behov for at få Europas konkurrenceevne op i gear, og derfor er det afgørende at fastholde fokus på innovation i vores produktionsvirksomheder. MADE har vist sig som en succesfuld platform for innovation, og derfor er vi glade for at investere i MADE REACT, der kan trække på de gode erfaringer og sikre udvikling og anvendelse af innovative løsninger ude i virksomhederne. Det vil være til gavn for både virksomhederne, Danmark og ultimativt Europa.
Forskningsprojektet MADE REACT vil omdanne industriens udfordringer til muligheder for danske produktionsvirksomheder. Projektet består af fem universiteter, tre GTS’er samt 14 virksomheder, der skal indgå i tværfagligt samarbejde om nye løsninger.
- Vi skal sikre anvendelse af nye digitale løsninger som AI og robotter, og det kræver nye kompetencer. Nye teknologier skal give en helt anden fleksibilitet i dag, hvor mange produktionsvirksomheder fremstiller mange forskellige typer produkter, men i små mængder. Derfor skal det være let og gnidningsfrit at tilpasse produktionen, når uforudsete hændelser som f.eks. blokeringen af Suezkanalen betyder, at materialer ikke kan nå frem, siger Jesper Hattel, professor ved DTU.
Fleksible løsninger optager også Danfoss Drives:
- Vi glæder os til at udvikle metoder, der kan vise, hvad der kan hjælpe - ikke bare os, men hele Produktionsdanmark med at sikre stabil forretning. Det er en opgave, vi ikke kan løse alene, så der er behov for åbent og tillidsfuldt samarbejde for at nå i mål og stå imod de mange geopolitiske spændinger. Vi håber, at REACT kan give os den fornødne viden og teknologi, så vi kan forme fremtidens bæredygtige, fleksible produktion, så vi er gearet til endnu mere vækst, siger Brian Svendsen, Head of Global Supply Chain Technology, Platforms & Architecture hos Danfoss Drives.
Fakta om MADE REACT
Partnere i projektet:
Produktionsklynge MADE
Fem universiteter:
Aalborg University
University of Southern Denmark
Technical University of Denmark
Aarhus University
University of Copenhagen
Tre GTS’er:
FORCE Technology
Teknologisk Institut
Alexandra Instituttet
14 industrielle partnere:
Technicon A/S
CIM A/S
LEGO Systems A/S
Danfoss A/S
Novo Nordisk A/S
Velux A/S
Grundfos A/S
Topsil GlobalWafers A/S
Harting ApS
Universal Robots A/S
Bosch Rexroth A/S
Sick A/S
Inmold A/S
INTELLIGENT SYSTEMS A/S
Finansiering
Innovationsfondens investering: 40 mio. kr.
Samlet budget: 106,8 mio. kr.
Projektafslutning: 31. december 2028
Officiel titel: REACT MADE Resilient manufacturing systems through AI-powered and digitally Connected Technologies
Kontakter
Nigel Nigel EdmondsonCEOMADE
Tlf:+45 2143 4678nfedmondson@made.dkLine SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En unik kombination af teknologi og ekspertise i Danmark skal revolutionere behandlingen af kræft. Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i forsknings- og innovationsprojektet AstraTATE, der vil udvikle en behandling med potentiale til at eliminere alvorlig kræftform.
Kunstig intelligens skal markant nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom14.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udvikle en kunstig intelligens, som kan identificere asymptomatiske personer med svær åreforkalkning, som har høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette vil muliggøre forebyggende behandling og potentielt reducere invaliditet og død hos op mod 1000 personer hvert år. Innovationsfonden investerer 15,2 millioner kroner i projektet med navn DETECT-AI.
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin3.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som Innovationsfonden støtter med 19 millioner kroner.
Innovationsfonden præsenterer nye Innowomen26.2.2025 09:28:59 CET | Pressemeddelelse
Innovationsfonden har udpeget fire nye kvindelige rollemodeller inden for forskning og iværksætteri, der fremover bliver en del af fondens Innowomen-initiativ. Med fokus på bæredygtighed, sundhed, cybersikkerhed og rumteknologi arbejder de fire Innowomen hver især med udvikling af innovative løsninger inden for områder, der adresserer nogle af tidens største globale udfordringer.
Nyt projekt vil reducere cements CO2-fodaftryk med elektrificering16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt banebrydende forskningsprojekt vil skabe avancerede elektriske opvarmningsteknologier, der kan reducere kulstofudledningen fra cementproduktion markant. Innovationsfonden investerer næsten 21 millioner kroner i det fireårige projekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum