Er du sikker på, dine chauffører er sikre nok, når de håndterer gods og varer?
Chauffører spiller en afgørende rolle for, at vi kan få fragtet vigtigt gods og varer rundt i Danmark. Men tre chauffører kommer i gennemsnit til skade hver dag, mens de udfører arbejdet. Arbejdstilsynet sætter derfor fokus på god sikkerhedskultur i godstransport med bl.a. nye virksomhedsforløb og opsøgende møder der, hvor chaufførerne læsser af og på.

”I dag gør jeg så vidt muligt det hele nede fra jorden af - i stedet for at skulle kravle op på bilen. Så kan jeg smide stropperne indover. Men jeg tænker på ulykken hver dag,” fortæller chaufføren, Flemming Pedersen, der faldt ned fra sin lastbil og blev sygemeldt i et halvt år.
Flemmings faldulykke står desværre ikke alene. Hvert år bliver omkring 1.200 arbejdsulykker i brancherne vejgodstransport og andre post- og kurertjenester anmeldt. Det er mere end tre ulykker om dagen. Arbejdstilsynet vil derfor i den kommende tid bidrage til at sætte sikkerhed øverst på dagsordenen i virksomheder, der kører med gods, pakker og varer rundt i Danmark.
”Der er mange gevinster ved at styrke sikkerhedskulturen. Det gælder ikke kun færre ulykker og mindre sygefravær blandt dine chauffører. En god sikkerhedskultur giver også tilfredse kunder og en bedre bundlinje, fordi godset eller varerne kommer sikkert frem. Arbejdspladsen har også ofte nemmere ved at rekruttere nye medarbejdere, og de medarbejdere, der er, har lyst til at blive i virksomheden i længere tid, når der et godt arbejdsmiljø” fortæller Lars Uldall Beck, der er souschef i Arbejdstilsynet.
Hvordan styrker virksomheder sikkerheden på distancen?
Chaufføren er ofte alene og må klare opgaver under de forhold, der er på af- og pålæsningsstedet. Derfor er samarbejde med og opbakning fra vognmanden, kørselsleder eller disponenten afgørende. En vigtig del af Arbejdstilsynets kommende indsats er derfor målrettede forløb, der skal give virksomheder ny viden og konkrete idéer til at arbejde med sikkerhedsledelse på distancen.
”Formålet med forløbene er, at virksomheder kommer hjem med inspiration og værktøjer til, hvordan de kan arbejde med et eller flere konkrete sikkerhedstiltag, som er aktuelt for netop deres arbejde. Virksomhederne får også mulighed for at inspirere hinanden til de gode løsninger,” forklarer Lars.
Kom og snak med Arbejdstilsynet på årets transportmesse
På Transportmessen 2025 vil vi også sætte sikkerhed på dagsordenen. Her står Arbejdstilsynet klar til at svare på spørgsmål og tale med chauffører, vognmænd, kørselsledere, disponenter og alle andre, der har interesse for sikkerhed i transportbranchen. Vi holder også et oplæg om, hvordan du som leder kan arbejde med at styrke dine chaufførers sikkerhed.
I løbet af året besøger Arbejdstilsynet desuden en række udvalgte rastepladser, transportcentre, indkøbscentre, gågader og andre steder, hvor chaufførerne læsser af og på, for blandt andet at snakke med chauffører om, hvad de kan gøre, hvis arbejdsopgaven eller forholdene ikke er sikre.
Læs mere om sikkerhed på at.dk/sikker-aflæsning
Kontakter
Lars Flindt PedersenPressechef Arbejdstilsynet
Tlf:72209394lfp@at.dkFølg pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdstilsynet
Hjælp regeringens ekspertgruppe med at forebygge ulykker ved fald fra højden27.2.2025 09:59:20 CET | Pressemeddelelse
Fald fra højden i forbindelse med tagarbejde er hyppigt forekommende i byggebranchen og kan have meget alvorlige konsekvenser – selv fra lav højde. Derfor er fald fra højden ved tagarbejde i fokus hos regeringens Ekspertgruppe for Arbejdsulykker. Ekspertgruppen har brug for hjælp og opfordrer byggebranchen til at deltage i ulykkesundersøgelser, så ulykker med fald fra højden i forbindelse med tagarbejde kan undgås i fremtiden.
Arbejdstilsynet sætter i 2025 fokus på sikkerhed i transport af gods30.1.2025 08:57:18 CET | Pressemeddelelse
En lang række aktører har indflydelse på, om både chauffører og gods når sikkert frem. Bedre sikkerhedsledelse og samarbejde mellem aktørerne er omdrejningspunkterne i en ny indsats fra Arbejdstilsynet, der skal forebygge ulykker i branchen transport af gods.
Arbejdstilsynet vil styrke udenlandske medarbejderes viden om regler og rettigheder, når de arbejder i Danmark2.12.2024 09:28:44 CET | Pressemeddelelse
Arbejdstilsynet har netop lanceret en ny guide på websitet Workplace Denmark, som skal gøre det nemmere for udenlandske medarbejdere at orientere sig om deres rettigheder og søge indflydelse på deres arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
Ny kampagne fra Arbejdstilsynet: Sådan sætter I godt arbejdsmiljø på menuen28.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
1 ud af 4 har oplevet diskrimination eller forskelsbehandling i restaurationsbranchen. Arbejdstilsynet vil med en ny kampagne udbrede gode råd og løsninger til, hvordan restauranter skaber et godt og inkluderende arbejdsmiljø.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum