Skildpadder viser vejen: Hovedstadens cyklister kan lære af dyrene
Cyklisters brug af cykelhjelm er lavere i region Hovedstaden og på Sjælland end i resten af landet. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, som sammen med ZOO København nu går en alternativ vej for at få hjelmen på flere børn og især deres forældre (OBS: REGIONALE tal for hele landet nederst i pressemeddelelsen).

Cyklister i hovedstaden og på Sjælland halter lidt efter cyklister i resten af landet, når man spørger, hvor ofte de bruger cykelhjelm. Det viser en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført blandt flere end 3.000 cyklister.
Fra mandag den 7. april og i de kommende uger vil tusindvis af cyklister på de trafikerede veje omkring ZOO København og på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier derfor blive mødt af plakater med en stor, ægte stråleskildpadde og med overskriften ”Cykelhjelme med ben”.
Det er Rådet for Sikker Trafik og ZOO København, der bruger de sjældne og iøjefaldende stråleskildpadder til at minde cyklister om, at mennesker ikke er født med naturlig beskyttelse som skildpadderne. Derfor giver rigtig god mening at bruge cykelhjelm.
Vi håber, at det får smilene frem, men også at det skaber refleksion over, hvorfor det er vigtigt at spænde cykelhjelmen, når man skal ud i trafikken. Hjelmen er cyklisternes skjold, hvis de er ude for en ulykke, og den kan forebygge alvorlige skader, siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.
Forældre kan lære meget af børnene
Når man ser på, hvor mange der bruger cykelhjelm, er de yngste børn på en klar førsteplads. For mens 95 % af de 6-9-årige har hjelmen på, når de cykler til og fra skole, er det 55 % af voksne cyklister i alderen 26-60 år i byerne, der cykler med hjelm, viser Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling.
På det her punkt har de voksne cyklister altså meget at lære af børnene, og ZOO København er et oplagt sted at få forældrenes opmærksomhed, da omkring 1,3 millioner mennesker årligt besøger haven, og mange af dem er familier. Når de besøger stråleskildpadderne, vil familierne fremover også kunne se info om cykelhjelme og deltage i en quiz om hjelme, og kampagnen vil også kunne ses på Rådet for Sikker Trafiks sociale medier.
ZOO er sat i verden for at beskytte verdens dyr. Vi har især fokus på truede arter, hvilket også gælder stråleskildpadden. En dybt fascinerende skildpaddeart med et farverigt skjold, der fungerer som en naturlig ”beskyttelseshjelm”. Stråleskildpadden er desværre kritisk truet i naturen, og derfor er vi glade for, at vi i samarbejdet med Rådet for Sikker Trafik både kan sætte fokus på naturbeskyttelse – og menneskebeskyttelse. Det er jo et godt match, lyder det fra salgschef Dennis Uslu Hansen, der også har ansvaret for sponsorater.
Foruden kampagnen i og udenfor ZOO København i april sætter Rådet for Sikker Trafik i løbet af de kommende tre måneder gang i flere kampagner, der skal forebygge ulykker med cyklister i trafikken. Kampagnerne sætter både fokus på uopmærksomhed og mobilbrug i trafikken, ulykker i kryds, udfordringer for seniorer på cyklen samt brugen af cykelhjelm.
Se kampagnen ”Cykelhjelme med ben”.
Fakta: Regionale tal:
Bruger du cykelhjelm eller Hövding (airbag-cykelhjelm), når du cykler? (procentdel der svarer altid eller næsten altid):
- Hovedstaden: 51 %
- Sjælland: 47 %
- Syddanmark: 59 %
- Midtjylland: 64 %
- Nordjylland: 62 %
- Gennemsnit: 55 %
(Kilde: National repræsentativ spørgeskemaundersøgelse blandt 3.113 cyklister over 18 år i 2024 gennemført af analyseinstituttet Wilke for Rådet for Sikker Trafik).
Få mere viden om cykelhjelme her.
Kontakt:
Rådet for Sikker Trafiks pressetelefon: 3916 3969.
Camilla Cornelius Sørensen, presse- og kommunikationschef, ZOO København: 3016 7373.
Billeder


Rådet for Sikker Trafik er en privat organisation, der arbejder for at øge trafiksikkerheden. Medlemmerne af Rådet er dels offentlige myndigheder og dels private organisationer.
Rådet for Sikker Trafiks arbejde omfatter bl.a. kampagner, undervisningsmaterialer og rådgivning. Administrerende direktør for Rådet for Sikker Trafik er Jakob Bøving Arendt.
Se mere på www.sikkertrafik.dk
Følg pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for Sikker Trafik
Rundspørge i Politikredsene: Ulovlige elcykler er et problem i trafikken13.3.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Billige og ulovlige elcykler er et stadig større problem, oplever Rådet for Sikker Trafik og politiet. Mange borgere er i tvivl om reglerne, og de ulovlige elcykler øger risikoen for ulykker og kan koste føreren dyrt, hvis de bliver stoppet af politiet eller kører galt.
Gode råd til sikker bilferie: Planlæg pauser og overhold færdselsreglerne i udlandet8.2.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med vinterferien vil tusindvis af danskere i de kommende uger køre på bilferie. Rådet for Sikker Trafik og FDM opfordrer til, at man planlægger turen og husker pauser undervejs, så man ikke kører, mens man er træt og uopmærksom.
Denne risikable fejl begår mange: Glemmer selen i turistbussen7.2.2025 07:04:00 CET | Pressemeddelelse
Det er lovpligtigt at bruge sele i turist- og fjernbusser. Men mange glemmer det, hvilket er risikabelt, advarer Rådet for Sikker Trafik og SOS International i forbindelse med vinterferien.
20.000 forfrosne ambassadører hyldes i uge 5 (klausuleret til 27. januar)23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Trafiksikkerhedens yngste udøvende aktører bliver i ”Den Sureste Uge” hyldet i 82 kommuner landet over. Det er naturligvis skolepatruljen, som får anerkendelse for deres indsats i uge 5, hvor det er koldt, mørkt og vådt at hjælpe skolens børn sikkert i skole.
Spritkørsel: Nej, du kan ikke danse dig ædru!13.12.2024 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten hver 5. voksne dansker tror fejlagtigt, at de selv kan gøre noget for at blive hurtigere ædru. Endnu værre ser det ud blandt de 18-34-årige, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, der frygter at misforståelsen kan få nogle til at køre, selv om de stadig har for meget alkohol i blodet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum