Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.

Særligt blandt ældre og svækkede borgere er vaccination afgørende, da disse grupper har den største risiko for alvorlige sygdomsforløb. Derfor er det positivt, at hele 85 procent af plejehjemsbeboerne og 76 procent af den øvrige befolkning over 65 år i Danmark blev vaccineret mod influenza i efteråret 2024.
Derudover blev personer over 70 år tilbudt en ny adjuveret vaccine forud for vintersæsonen, som har vist sig at give en særlig stærk beskyttelse. Et studie fra Statens Serum Institut viser, at den har reduceret antallet af influenzatilfælde og hospitalsindlæggelser markant.
"Først og fremmest er er det glædeligt, at tilslutningen til influenzavaccination har været så relativt høj," siger Hanne-Dorthe Emborg, seniorforsker ved Statens Serum Institut, og fortsætter:
"Dernæst viser vores data, at op mod halvdelen af influenzatilfældene blandt personer over 65 år kunne forebygges med den nye vaccine, som indeholder et såkaldt adjuvans, der forstærker immunresponsen. Til sammenligning forebygger den traditionelle influenzavaccine omkring en tredjedel af tilfældene."
Den traditionelle influenzavaccine har også givet solid beskyttelse på niveau med tidligere år. Det tyder således på, at vaccinen har været godt tilpasset de cirkulerende virustyper.
"Det er meget positivt, at vi ser så god beskyttelse fra begge vacciner. Særligt i en sæson med høj sygdomsbyrde og mange indlæggelser," understreger Hanne-Dorthe Emborg.
I en udfordrende influenzasæson har kombinationen af en effektiv vaccine og en høj tilslutning til vaccination altså spillet en afgørende rolle i at reducere sygdom og hospitalsindlæggelser.
Læs mere om SSI’s studie om effekterne af den nye vaccine via linket her.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Opdaterede vacciner yder stærk beskyttelse mod nye covid-19-varianter25.4.2025 13:21:54 CEST | Pressemeddelelse
Nyt dansk studie viser, at de opdaterede covid-19-vacciner fortsat beskytter effektivt mod alvorlig sygdom og død – også over for nye virusvarianter.
Næsten alle danske børn bliver vaccineret – ny temaside giver overblik over tilslutningen25.4.2025 10:07:08 CEST | Pressemeddelelse
I forbindelse med den europæiske immuniseringsuge i uge 18 lancerer Statens Serum Institut (SSI) et nyt overblik over tilslutningen til Børnevaccinationsprogrammet, hvor man kan se de nyeste tal for 2024. Tallene peger på en høj tilslutning til programmet.
Klimahandledag: Proaktiv indsats for danskernes sundhed24.4.2025 10:30:19 CEST | Pressemeddelelse
I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag sætter Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem.
Automatiseret overvågningssystem styrker Danmarks pandemiberedskab22.4.2025 10:02:55 CEST | Pressemeddelelse
Under covid-19-pandemien, som begyndte for fem år siden, etablerede Statens Serum Institut (SSI) et automatiseret overvågningssystem til at overvåge smitte og vaccination. Systemet gjorde det muligt at reagere hurtigt og effektivt og give adgang til tidstro data og opgørelser. En netop offentliggjort artikel fra SSI beskriver overvågningssystemet og læringspunkter, som kan danne grundlag for fremtidens infektions- og pandemiberedskab.
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum