Danske Regioner: Positive tiltag i ny aftale om reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelser
Den nye aftale har som mål at skabe bedre og mere praksisnære professionsuddannelser. Den anerkender regionerne som meduddannere, og sætter fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne. Samtidig bliver der som noget helt nyt afsat et fast tocifret millionbeløb om året, der direkte skal styrke praktikstederne.

Onsdag indgik regeringen og en bred vifte af partier (DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT) en aftale om en reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelserne.
Den nye aftale bliver positivt modtaget hos Danske Regioner. Den skaber således et mere fleksibelt og praksisorienteret uddannelsessystem. Det sikrer, at de studerende bliver godt rustet til arbejdsmarkedet. Samtidig er der fokus på at gøre det lettere for dem at skifte karriere eller videreuddanne sig senere i livet.
"Det er positivt, at reformen sigter mod at skabe bedre og mere praksisnære professionsuddannelser. Og at den specifikt understreger, at praktikstederne i regionerne og kommunerne spiller en vigtig rolle som meduddannere. Den øgede fleksibilitet, sammenhæng og koordinerede tilrettelæggelse af sundhedsuddannelserne er lige præcis det, vi har spurgt efter."
"Derfor ser vi frem til at hjælpe med den videre implementering af reformen. Og vi arbejder aktivt på at sikre, at uddannelserne bliver udviklet i tæt dialog med arbejdsmarkedet”, siger Danske Regioners formand Anders Kühnau.
Fokus på tættere samarbejde
Danske Regioner finder det også positivt, at den nye aftale har fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne.
Det skal sikre en bedre sammenhæng mellem det, de studerende lærer i undervisningen og i praktikken. Og det skal skabe uddannelsesforløb, som hænger bedre sammen og ruster de studerende endnu bedre til det arbejdsliv, de skal ud i bagefter.
”For regionerne er uddannelsen af fremtidens medarbejdere i blandt andet sundhedsvæsenet en kerneopgave. Det har høj prioritet at skabe stærke rammer om uddannelserne. Vi håber derfor, at reformen er starten på et endnu mere tæt og formelt samarbejde mellem regionerne og uddannelsesinstitutionerne om professionsuddannelserne. Det gælder både deres indhold, tilrettelæggelse og placering”, siger Anders Kühnau. Han tilføjer:
”Et tæt samarbejde er afgørende for, at der kan rekrutteres medarbejdere til sundhedsvæsenet i alle dele af landet. Og at vi som samfund får uddannet medarbejdere med de kompetencer, der er behov for i sundhedsvæsenet fremover.”
Nye midler til praktik
Endelig mener Danske Regioner, at det er positivt, at der i aftalen bliver afsat nye midler til at styrke praktikindsatsen i regionerne. Pengene skal gå til at uddanne praktikvejledere og udvikle nye praktikformater, for eksempel med inspiration fra uddannelseshospitalerne fra Nordsjællands og Amager Hospital. Her er der en stærk kobling mellem den teoretiske undervisning og hverdagspraksissen på hospitalet. Og det er med til at skabe en bedre overgang fra uddannelserne til arbejdslivet for de studerende.
På mange af disse uddannelser – for eksempel til sygeplejerske, bioanalytiker eller radiograf – er de studerende i praktik i op til 50% af tiden. På den måde spiller regionerne en stor og vigtig rolle i uddannelsen af fremtidens sundhedspersonale. Men det er også en rolle, som de hidtil ikke er blevet kompenseret for.
”Selvom det ikke er et højt beløb, så er jeg glad for, at regeringen og de øvrige partier bag reformen anerkender, at vi løfter en stor og vigtig opgave med at uddanne fremtidens sundhedspersonale. Og at der nu sættes midler af til at styrke den indsats.”
”Reformen er et vigtigt første skridt i at skabe bedre rammer for den praktiske del af professionsuddannelserne. Vi vil gå konstruktivt ind i arbejdet med at vurdere mulighederne for at brede de gode erfaringer med uddannelseshospitaler ud og det styrkede samarbejde mellem praktiksteder og uddannelsesinstitutionerne”, siger Anders Kühnau.
FAKTA
Det sker med den nye reform
- Aftalen har blandt andet fokus på at styrke samarbejdet mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne.
- Der sættes 30 millioner kroner af i 2027 stigende til 70 millioner kroner i 2028-2030 (og herefter varigt 50 millioner kroner om året) til at styrke praktikindsatsen i regioner og kommuner.
- Midlerne skal bruges til at uddanne praktikvejledere på uddannelserne.
- De kan også bruges til at styrke regionernes og kommunernes rolle som meduddannere via andre initiativer.
- Derudover etableres der en to-årig pulje på 20 millioner kroner i 2026 og 2027.
- Den skal gå til at udvikle nye praktikformater og udbrede god praksis på pædagog-, socialrådgiver- og sundhedsuddannelserne med henblik på at styrke koblingen mellem teori og praksis. For eksempel uddannelseshospitaler.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum