Fra opfinderdrøm til EuroSkills: David fra Herning finpudser sine evner i værnepligten
21-årige David Spicker Bruhn har altid haft en opfinder i maven. Efter at have færdiggjort sin uddannelse som elektronikfagtekniker hos TERMA i 2024, har han sat alt ind på at vinde elektronikfagteknikerkonkurrencen til EuroSkills 2025 i Herning. Som en del af sin forberedelse gennemgår han lige nu en krævende værnepligt i Flyvevåbnet – en træning, der skal styrke både hans mentale og fysiske form, så han står knivskarpt til mesterskabet i september.

Navn: David Spicker Bruhn
Alder: 21 år
Hjemby: Herning
Uddannelse: Elektronikfagtekniker
Virksomhed: Udlært fra TERMA i 2024
Skole: Aarhus Tech
Hvorfor valgte du at uddanne dig til elektronikfagtekniker?
- Jeg har altid gerne ville være en form for opfinder. Herudover har jeg været spejder hele mit liv. I spejdermiljøet mødte jeg mange mennesker med en praktisk baggrund. Her fik jeg en masse håndværkerberetninger, som gjorde, at jeg fik blod på tanden til at gå den vej. Senere fik jeg kendskab til elektronikfagteknikeruddannelsen, da jeg tilbragte tid sammen med fritidsorganisationen, Coding Pirates, der arbejder med elektronik. De introducerede mig for uddannelsen, og som 16-årig flyttede jeg til Aarhus for at starte på uddannelsen.
Hvordan bruger du din værnepligt i Flyvevåbnet til at forberede dig til EuroSkills 2025?
- Frem mod Europamesterskabet talte jeg med folk tæt på mig, hvordan jeg bedst kunne forberede mig til mesterskabet. Her talte vi os frem til, at Forsvaret er absolut et af de bedste steder at blive uddannet til at konkurrere. Det gælder både den fysiske såvel som den mentale træning, man får. Heldigvis passede det med Flyvevåbenets basisuddannelse, der varer fire måneder og som har afslutning cirka tre måneder, før konkurrencen starter.
I TERMA arbejder vi med avancerede elektroniske systemer til forsvarsindustrien. Derfor hænger det godt sammen med værnepligten, da jeg har arbejdet med systemer til netop kampfly og landbaserede radarsystemer, som begge bliver brugt i forsvarsindustrien. Derfor var det meget naturligt, at jeg skulle i Flyvevåbenet.
Hvad arbejder man med som elektronikfagtekniker?
- Som elektronikfagtekniker arbejder man med produktion, kvalitetskontrol, tests, reparation og udvikling af forskellige elektroniske systemer. Det kan f.eks. være et motherboard til en computer eller elektronik til fx et fjernsyn eller betjeningen til tv’et. Hos TERMA har jeg primært arbejdet med udvikling af prototyper.
Vejen til EuroSkills 2025
Hvordan blev du valgt til at repræsentere Danmark i EuroSkills?
- Jeg deltog i Danmarksmesterskaberne i elektronikfagtekniker i september sidste år. Min chef og tidligere erhvervsskole på Aarhus Tech prikkede til mig og spurgte, om jeg ikke ville stille op. Så tog jeg afsted og vandt konkurrencen.
Hvordan føltes det at blive udtaget?
- Det føles helt vildt. Da jeg var til første landsholdssamling med SkillsDenmark og fik dannebrogsflaget på venstre skulder, der kunne jeg godt mærke, at det her er kæmpestort.
Hvordan ser du på konkurrencen – som en udfordring, mulighed eller noget helt tredje?
- Jeg tror, at konkurrencen bliver en spændende udfordring i forhold til at dyrke mit eget fag på konkurrenceplan. Det med at skulle terpe ting igennem så mange gange frem mod konkurrencen, og så kun har det ene skud i bøssen til selve konkurrencen, det tror jeg bliver noget af det mest lærerige og spændende, jeg kan komme ud for.
Hvordan forbereder du dig til konkurrencen, udover værnepligten?
- Udover værnepligten træner jeg med mentorer fra Aarhus Tech og bruger mine kontakter fra TERMA til at få adgang til elektronikværksteder på flyvebasen.
Passion og falig stolthed
Er der noget specifikt ved dit fag, du er særlig stolt af? Fx et projekt, du har arbejdet på, eller en færdighed, du har udviklet?
- I 2023 vandt jeg med TERMA årets innovative læreplads med et projekt, som jeg havde stået for. I projektet lærte vi at bruge en lasergraveringsmaskine til at lave elektroniske printkort og udviklede en teknik til at kunne gøre det på en helt ny måde. Det er et projekt – både i udførslen og resultatet - som jeg er superstolt af.
Hvordan tror du, at EuroSkills kan hjælpe med at ændre folks opfattelse af erhvervsuddannelserne?
- Jeg tror, at EuroSkills kan være med til at vise, hvor vanvittigt dygtige de, der tager en erhvervsuddannelse, er, og hvor krævende deres fag faktisk er.
Hvad synes du, er det vigtigste, folk skal vide om dig som deltager i EuroSkills?
- Folk skal vide, at selvom jeg går op i konkurrencen, så er det vigtigste for mig stadigvæk faget. Det er det at kunne kalde mig elektronikfagtekniker, der betyder allermest for mig.
David er en del af Metalindustriens landshold v. DI - Dansk Industri og Dansk Metal
Nøgleord
Kontakter
Marcus Wennberg Hauerslev
Tlf:33779120mhb@iu.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Sofie fra Lee: Jeg elsker, når min kode gør en forskel – til EuroSkills viser jeg det i praksis14.7.2025 11:20:47 CEST | Pressemeddelelse
Sofie Nørremark Rasmussen er nyuddannet automatiktekniker og elsker, når hun med et par linjer kode kan gøre en kollegas hverdag lidt nemmere. Nu venter en ny og stor udfordring: EuroSkills 2025 i Herning – en oplevelse, der både sætter fagligheden og samarbejdet på prøve.
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum