Ny politisk aftale: Milliardinvesteringer til klimasikring mod højtstående grundvand
Et bredt flertal bestående af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om at gøre det lettere at klimasikre byområder, hvor ca. 450.000 bygninger med boliger er truet af højtstående grundvand. Aftalen forventes at bane vej for investeringer for anslået 60 mia. kr. i fælles klimaløsninger.
Ca. 450.000 bygninger med boliger over hele landet er i dag truet af højtstående – også kaldet terrænnært – grundvand. Det giver bl.a. problemer med vand i fundamenter og kældre, som efterlader grundejere med vandskader, mange ikke kan sikre deres ejendom mod.
Det skaber også problemer for infrastruktur som f.eks. veje, ligesom det er en udfordring for spildevandsforsyningsselskaberne, når grundvandet siver ind i kloakledninger og belaster rør og renseprocesser.
Derfor er et bredt flertal enige om at stemme for et lovforslag, som vil give mulighed for, at spildevandsforsyningsselskaber kan investere milliarder i fælles løsninger i de kommende årtier med henblik på at afhjælpe udfordringerne.
Det betyder, at spildevandsforsyningsselskaberne kan sikre hele byområder mod oversvømmelser fra terrænnært grundvand, frem for, at hver enkelt grundejer står alene med opgaven.
”Vi skal have klimasikret Danmark, og med denne aftale er der nu bred politisk enighed om, at grundejere ikke længere skal stå alene med problemet med terrænnært grundvand. I stedet skal spildevandsforsyningsselskaberne kunne lave kollektive løsninger i områder, hvor grundvandet forårsager oversvømmelser”, siger miljøminister Magnus Heunicke og fortsætter:
”Kommuner og spildevandsforsyningsselskaber kan derfor allerede nu forberede sig på, at opgaven kommer. Og nu kan de berørte grundejere se frem til, at der bliver etableret kollektive løsninger de steder, hvor det er samfundsøkonomisk hensigtsmæssigt,” siger Magnus Heunicke.
Lovforslaget baner vej for milliardinvesteringer i klimatilpasning de kommende årtier, som spildevandsforsyningsselskaberne vil skulle udføre. Et forsigtigt skøn er, at hvis der gennemføres projekter i halvdelen af de byområder, som i dag er påvirket af terrænnært grundvand, og hvor spildevandsforsynings-selskaberne har ansvaret for at håndtere regnvand, vil det betyde investeringer på 60 mia. kr. henover de næste 75 år.
Stemmeaftalen betyder, at lovforslaget, som bliver fremsat i Folketinget i marts måned, vil blive vedtaget, når det forventeligt er færdigbehandlet inden sommerferien.
Ordførerudtalelser:
Erling Bonnesen, Venstre:
”Vi skal klimasikre Danmark bedre. Med den nye aftale bliver der nu bedre muligheder for at håndtere udfordringerne med terrænnært grundvand, så vi kan hjælpe danskere, som kæmper med højtstående grundvand omkring parcelhusene og vand i kælderen eller risiko for skader på fundamentet. Aftalen baner vej for vigtige milliardinvesteringer i klimatilpasning.”
Henrik Frandsen, Moderaterne:
”Med denne aftale tager vi et stort skridt i retning af at sikre vores byområder mod konsekvenserne af højtstående grundvand, som kan være ret så alvorlige. Ved at give spildevandsforsyningsselskaberne mulighed for at investere i kollektive løsninger, sikrer vi, at det ikke længere er den enkelte grundejer, der skal bære hele byrden alene. Det er en både klog og langsigtet investering i fremtidens klimaudfordringer, som vil beskytte både boliger og infrastruktur.”
Marianne Bigum, Socialistisk Folkeparti:
”Mange byområder allerede nu problemer med højtstående grundvand, og problemet vil kun blive større i takt med at klimaforandringerne tager fat. Denne aftale er en del af løsningen, og giver spildevandsselskaberne mulighed for at investere i fælles løsninger, så vi kan sikre hele byområder. Denne aftale er et skridt på vejen, men det er også tydeligt, at meget mere skal til og at der er brug for en national handlingsplan for klimatilpasning.”
Pernille Vermund, Liberal Alliance:
”I Liberal Alliance glæder vi os over, at vi nu gør det lettere af klimasikre byområder, så de ca. 450.00 boliger i Danmark, der er truet af højtstående grundvand, er bedre rustet til at håndtere fremtidens udfordringer. Grundejerne skal ikke stå alene, og med denne aftale sikrer vi os, at det ikke bliver tilfældet.”
Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten:
”Klimaforandringerne er ikke en fjern trussel – de er her nu og påvirker danskerne. Højtstående grundvand er et voksende problem, der rammer som vandskader i kældre og belaster vores infrastruktur. Det er afgørende, at vi investerer i klimasikring af Danmark i fællesskab. Det er et vigtigt løft, at vi nu giver spildevandsselskaber og kommuner mulighed for at håndtere udfordringer med terrænnært grundvand. Men det er langt fra nok. Vi har brug for en langsigtet, helhedsorienteret og solidarisk plan for klimasikring – både i byer og i kystnære områder – så vi ikke blot lapper hullerne, men sikrer vores samfund mod vandet, der kommer.”
Katrine Robsøe, Radikale Venstre:
”Det er en massiv opgave at tilpasse os et klima i konstant og hurtig forandring. Selvom det er et sundt princip at dem der gavner af klimasikringstiltag, også afholder omkostninger, så er det tydeligt at vi løfter bedst i flok – også når det gælder klimasikring. Derfor er vi også glade for at forsyningsselskaberne og kommunerne nu kan komme i gang med at lave fælles løsninger for at håndtere det stigende grundvand. Håndtering af det terrænnære grundvand er en mindre, men vigtig opgave, og foran os ligger endnu større udfordringer med at sikre de danske kyster mod oversvømmelse – også her er det brug for fælles løsninger, og ikke mindst kollektive bidrag til økonomien.”
Sascha Faxe, Alternativet:
“Konsekvenserne af klimaforandringerne bliver mere og mere håndgribelige, fx at grundvandet stiger op gennem jorden og påvirker mange boliger landet over. I Alternativet er vi glade for, at vi politisk kommer i gang med tilpasningstiltag på området. Forude venter meget mere klimatilpasning, og det er vigtigt, at vi er klar til handling.”
Thomas Monberg, Socialdemokratiet:
”Alt for mange boligejere har oplevet oversvømmede kældre og fugt i fundamentet. Det problem skal vi løse i fællesskab, fordi ingen kan løse det alene. Derfor er vi i Socialdemokratiet meget glade for, at vi nu giver kommuner og spildevandsselskaber bedre mulighed for at sikre mod oversvømmelser gennem kollektive løsninger og baner vejen for milliardinvesteringer i klimatilpasning.”
Hovedpunkter i stemmeaftalen:
- De nye regler skal sikre, at kommunalbestyrelsen i spildevandsplanen skal fastlægge, hvor spildevandsforsyningsselskaberne skal gennemføre grundvandssænkende foranstaltninger inden for eksisterende eller planlagte kloakerede områder til håndtering af regnvand. Det er en forudsætning, at de grundvandssænkende foranstaltninger er samfundsøkonomisk hensigtsmæssige.
- Der stilles krav om samfundsøkonomisk hensigtsmæssighed for at sikre, at spildevandsforsyningsselskabernes investeringer i grundvandssænkende foranstaltninger for forbrugernes spildevandstakster kun må gennemføres i det omfang, at de sparede skader er større end udgiften til forebyggelse. Herved sikres det også, at spildevandsforsyningsselskabernes forbrugere ikke skal betale unødigt meget for løsningerne.
- Aftalepartierne er enige om, at spildevandsforsyningsselskabernes opgave med håndtering af terrænnært grundvand (både samfundsøkonomisk beregning og gennemførsel af grundvandssænkende foranstaltning) med de nye regler, vil kunne takstfinansieres over de almindelige spildevandstakster fra de tilsluttede forbrugere i selskabets forsyningsområde, som det også kendes fra klimatilpasningsprojekter til håndtering af regnvand.
- Aftalepartierne er enige om, at der med de nye regler skal indføres et generelt krav om tilladelse til bortledning eller anden sænkning af grundvandsstanden, men at der dog samtidig fastsættes en minimumsgrænse før, at en tilladelse til bortledning eller anden sænkning af grundvandsstanden er nødvendig.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nye regler skal reducere mikroplastforurening24.4.2025 09:37:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år bliver der alene i EU-landene tabt mellem 52.000 og 184.000 tons plastgranulat i miljøet. Det udgør 7 procent af den samlede mikroplastforurening og sker fx ved, at det bliver tabt under transport. Det udgør en risiko for hav, natur og mennesker, og derfor skal nye EU-regler mindske tab og forurening af plastgranulat gennem strammere regler for transport, opbevaring og oprydning.
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.
Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel7.4.2025 12:48:18 CEST | Pressemeddelelse
De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.
Rent drikkevand: 206 millioner kroner til målrettet beskyttelse3.4.2025 13:01:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalekredsen bag Grøn Fond i dag præsenteret en ny politisk aftale om fortsættelsen af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum