Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage

Del

Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.  

I Danmark bruger vi årligt 150 mio. madbokse af engangsplastik, som oftest bliver brugt én gang og derefter ender i skraldespanden – eller i naturen. Forbruget af plastik skader hav og natur, og 20% af det plastik, der bliver fundet på danske strande, er af engangsplastik. Samtidig kræver det mange ressourcer at producere og forbrænde. Derfor er der behov for at ændre måden, vi i Danmark producerer og bruger takeaway-emballage. Der skal indføres et nationalt pant- og retursystem, og nu er det sekretariat, der skal drifte og sikre det tværgående og vigtige Partnerskab for takeaway-emballage, udvalgt. Der er afsat 5 mio. kroner årligt over tre år til at drive sekretariatet.

Aftalen om Partnerskab for takeaway-emballage blev indgået af regeringen, SF og RV i forbindelse med Finanslov 2025. Formålet med partnerskabet er at etablere et vidensgrundlag og komme med konkrete initiativer og anbefalinger til et nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage – eksempelvis kaffekopper og madbokse. Der skal bl.a. arbejdes med designkrav, tiltag, der fremmer, at forbrugerne vælger genbrugelige takeaway-emballager, og organisering, eksempelvis hvordan emballagen bliver indsamlet, sorteret mv.

Miljøstyrelsen har udvalgt Norion som sekretariat for partnerskabet. Norion vil i 2025-2027 årligt modtage 5 mio. kroner til at varetage sekretariatsfunktionen.

”Danskerne bruger hvert år mere end 150 millioner madbokse. Det går udover vores miljø, fordi vi bruger mange ressourcer på at producere og affaldshåndtere engangsemballager, og det er engangsprodukter, vi alt for ofte finder smidt i naturen. Det er et kæmpe problem for både hav og miljø, og derfor skal vi sammen med branchen finde nye måder at lave takeaway-emballager på og udvikle et pant- og retursystem, så vi kan mindske spild og øge genanvendelsen," siger miljøminister, Magnus Heunicke. 

Ordførerudtalelser:

Erling Bonnesen, Venstre:
”Vi arbejder målrettet skridt for skridt på at blive et mere og mere bæredygtigt samfund med fokus på nye teknologiske løsninger og fortsat videreudvikling af pant- og retursystemer, samt nye arbejdsrutiner og nye måder at gøre tingene på for at optimere ressourceanvendelsen og i samarbejde med aktører i branchen.”

Henrik Frandsen, Moderaterne:
”Danmark er storforbruger af plastik. Vi bruger over 2 millioner ton plastik om året. Og det, der er særligt skadeligt, er engangsprodukterne. Blandt andet takeaway-emballage. I Danmark bruger vi 150 mio. engangs takeaway produkter om året. Og desværre ender meget af det i naturen til skade for dyr, natur og klima. Derfor er det afgørende, at Danmark bevæger sig mod mere cirkularitet. Vi tager et skridt mod et grønnere Danmark i dag med partnerskabet for takeaway-emballage. Jeg ser frem til at følge partnerskabets arbejdet – og endnu mere til at føre deres anbefalinger ud i livet.”

Marianne Bigum, Socialistisk Folkeparti:
I Danmark producerer vi alt for meget affald og smider værdifulde ressourcer væk. I SF er vi derfor utrolig glade for, at vi nu sætter et initiativ i gang, som gør op med en brug-og-smid-væk kultur og i stedet bruger ressourcerne så længe som muligt. Affald skal i højere grad designes ud af vores systemer, og derfor er det fantastisk, at vi nu støtter op om de virksomheder, som netop gør dette.

Torsten Gejl, Alternativet: 
”Endelig får Danmark et pant og retursystem for takeaway-emballage. Det sker efter et signaturforslag fra Alternativet. Nu starter det vigtige arbejde med at sikre, at engangsemballage aldrig mere ender i naturen.”

Thomas Monberg, Socialdemokratiet:
"Vi skal gøre det langt lettere for borgerne at genanvende emballage og tage grønne valg i hverdagen. Alt for meget takeaway-emballage bliver kun brugt én gang og ender i skraldespanden eller naturen. Det er hverken bæredygtigt eller fornuftigt. Derfor skal vi udvikle nye systemer, der gør det nemt at vælge genbrug – og som samtidig er bedre for miljøet og klimaet. Med etableringen af et nationalt pant- og retursystem tager vi et vigtigt skridt i den retning, og vi skal som land fortsat presse på for en mere bæredygtig udvikling."

Fakta:

  • Sekretariatet får i 2025-2027 5 mio. kroner årligt til at betjene Partnerskab for takeaway-emballage. Der er tale om en udmøntning med partierne bag aftalen om finansloven for 2024 af en pulje til cirkulær økonomi og midler afsat til handlingsplan for reparationer afsat på finansloven for 2024.
  • Norion er udvalgt blandt to ansøgninger på baggrund af en række kriterier fremsat af aftalepartierne. 
  • Miljøstyrelsens Markedsanalyse og kortlægning af engangsplastprodukter og deres alternativer (juni 2020) viser, at danskerne årligt forbruger 150 mio. engangsplastprodukter (Kilde: Rapport)
  • Plastikaffald udgjorde i 2023 op mod 90 pct. af det affald, der findes på danske strande, og ca. 20 pct. var engangsplastik. Kilde: https://dce.au.dk/fileadmin/dce.au.dk/Udgivelser/Tekniske_rapporter_250-299/TR299.pdf

Yderligere oplysninger:

Pressevagten: Tlf. +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS)
Mail: presse@mim.dk

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye