Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde

Del

Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, miljøminister Magnus Heunicke og minister for grøn trepart Jeppe Bruus har netop afsluttet det uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre. Ud over ministrene deltog også EU's miljøkommissær Jessika Roswall og klimakommissær Wopke Hoekstra.

Minister for grøn trepart Jeppe Bruus brugte anledningen til at vise, hvordan den historiske grønne trepartsaftale bliver til virkelighed i naturområdet Store Vildmose, fordi man har samlet landmænd og grønne NGO'er ved samme forhandlingsbord.

Mødet blev også brugt til en strategisk drøftelse om retningen for EU’s miljøpolitik frem mod 2030 og finde fælles fodslag for at sikre en effektiv aftale om at gøre en ende på plastikforurening forud for de kommende FN-forhandlinger, som miljøminister Magnus Heunicke skal deltage i på vegne af EU til august.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards drøftelse på dag et tog hul på den vigtige debat om EU's forhandlingsprioriteter for COP30 – klimatopmødet i Brasilien senere i år. Som formandskab skal Danmark forhandle med resten af verden på EU’s vegne. På dag to diskuterede klimaministrene EU’s klimapolitik efter 2030 og vejen til klimaneutralitet. De mødes næste gang i september, hvor målet er at lægge sig fast på et 2040-mål. 

Miljøminister Magnus Heunicke siger:
"Den verden vi står i er presset geopolitisk, og det stiller krav til et samlet Europa. Det er nu, EU skal vise sit værd. Det gælder både, når det handler om sikkerhed, og når det handler om at accelerere den ambitiøse grønne omstilling. Som formandsland skal Danmark sidde med ved forhandlingsbordet på vegne af ministerrådet, når vi i august skal lande en international FN-aftale om plastikforurening. Derfor er det afgørende, at jeg fik lejlighed til at drøfte med mine europæiske kolleger, hvordan vi sikrer en aftale, der reelt gør en forskel forud for de svære forhandlinger, vi går ind i."

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard siger:
”Et klimaneutralt EU er et stærkere, mere konkurrencedygtigt og sikkert EU. Der er vi slet ikke endnu, og for at kunne komme dertil skal vi i gang med arbejdet nu. Det er uhyre vigtigt, at vi får samlet EU om nye klimamål, så vi kan sætte retningen og sikre den nødvendige udvikling. Det bliver en af de største opgaver for os som formandskab. Vi har et meget lille vindue til at få bundet en sløjfe på de forhandlinger, så det er afgørende, at jeg som formand får afdækket, hvor knuderne er,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Minister for Grøn Trepart Jeppe Bruus siger:
”EU har - ligesom Danmark - store mål for den grønne omstilling, miljø og biodiversitet. I Danmark vil vi gerne vise, at det er muligt at skabe et stærkt samarbejde mellem både naturens- og landbrugets repræsentanter, der forener grønne målsætninger med udvikling i fødevaresektoren. For os er det afgørende, at vi både kommer i mål med den grønne omlægning og at vi samtidig har et stærkt landbrug.

I Danmark har vi skabt Den Grønne Trepart, som er en historisk aftale, der skal skabe et helt nyt grønt danmarkskort. Vi er ved at omdanne store dele af vores landbrugsarealer til natur. Jeg er glad for den store interesse fra vores europæiske kollegaer, der kunne opleve hvordan den lokale omstilling helt konkret fungerer, og at vores løsninger rent faktisk virker.”

Fakta:

  • Danmark overtog EU-formandskabet d. 1. juli 2025, og det fortsætter resten af 2025.
  • Der vil være formelle rådsmøder for EU's miljø- og klimaministre d. 21. oktober 2025 og d. 16. december 2025, hvor den danske miljøminister, klimaminister og minister for grøn trepart vil sidde for bordenden som mødeleder, der sætter dagsordenen. Dertil har det danske EU-formandskab planlagt et additionelt rådsmøde for EU’s miljø- og klimaministre d. 18. september af hensyn til 2040-målet.
  • Det uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre blev afholdt i Aalborg d. 10. og 11. juli 2025. Det er det andet af 15 uformelle ministermøde, som det danske formandskab afholder.


På programmet var:

    • En diskussion om vejen mod COP30 i Brasilien med deltagelse af kommende COP30-formandskab
    • En strategisk drøftelse af status for Europas miljøtilstand og vejen frem for EU’s miljøpolitik mod 2030
    • Et besøg i Store Vildmose for at se den grønne trepart i praksis
    • En drøftelse af EU's klimapolitik frem efter 2030 for at sikre klimaneutralitet i 2050
    • Og forberedelser til et stærkt og forenet EU i de kommende FN-forhandlinger om en aftale om plastikforurening.

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse

Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye