Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.

Mange unge oplever stadig, at psykisk sårbarhed er forbundet med tabu og fordomme. De frygter at blive opfattet som svage, hvis de åbner op om deres følelser og udfordringer. Som en ung deltager i en af ”Jeg er ikke den eneste”'s workshops beskrev det:
"Jeg synes, at det er spændende at tale om psykisk sårbarhed, men det er ikke noget nemt emne. Tværtimod er det ofte kompliceret og lidt skræmmende til et punkt, for hvordan ser andre på, hvordan jeg har det, og hvordan tror de, jeg ser på dem og deres følelser. Jeg tror, der er en meget stor frygt for at blive dømt, og måske også lidt ”fanget” i sine problemer som om, problemet styrer en og er alt, man er."
Tal om det – selv om det er svært
Flere unge fortæller, at de emner, der berører dem personligt, kan være de sværeste at tale om. Særligt angst, depression, selvmordstanker og ensomhed nævnes som udfordrende, fordi de føles så intime og sårbare.
På trods af denne tilbageholdenhed understreger de unge, at mental mistrivsel er udbredt, og at det netop derfor er vigtigt at tale åbent om det:
"Det skal ikke ses som et tabu, når det er så normalt, og mange mennesker har det", som en ung siger.
Man er ikke sin diagnose
En væsentlig indsigt fra projektet, som de unge understreger, er vigtigheden i at se mental mistrivsel og psykisk sygdom som en del af et menneskes oplevelser – men ikke som det, der definerer dem. Mange unge har udtrykt en forståelse for, at man kan have en diagnose uden at være sin diagnose. Og som endeltager siger:
“Jeg synes, det er fedt, når dem, der taler om det, får pointeret den vinkel, at det ikke er sårbarheden eller sygdommen, som styrer en, som er en og som har den største betydning. Men nærmere en udfordring, hvor det kan være vigtigt at få hjælp til at forstå, hvordan man kan arbejde med det, samt have viden om, hvad det er. Og for at opnå det, kræver det jo netop, at vi taler om det, især når systemet ofte fejler.”
”Ved at fremhæve den pointe understreger de unge, at psykisk sårbarhed ikke nødvendigvis er en permanent eller altoverskyggende tilstand. De oplever, at det gør en forskel, når psykiske udfordringer ikke bliver definerende for deres identitet. På den baggrund er der behov for at tale om psykiske udfordringer på en måde, der ikke fastlåser unge i deres diagnose, men derimod giver plads til deres fulde identitet og udvikling”, siger Selina Hemme, som er projektleder i SIND Ungdom.
Unge vil vide mere
En vigtig pointe fra ”Jeg er ikke den eneste” er, at unge efterspørger mere viden om mental sundhed. De føler sig usikre på, hvordan de skal tale om emnet, og frygter at sige noget forkert. Viden og oplysning kan være med til at aftabuisere emnet og give unge redskaber til at forstå og håndtere deres egne og andres udfordringer, mener SIND Ungdom og Psykiatrifonden.
"Jeg tror, det er vigtigt, at alle får en overordnet viden, og at de dømmende holdninger til psykiske lidelser forsvinder. Man skal ikke ses som svag, bare fordi man har det svært i en periode”, som en af de unge siger.
Trygge rum skaber de vigtige samtaler
Et af de stærkeste resultater fra projektet var, at de unge, der deltog i samtalesaloner og events, oplevede en stor værdi i at kunne dele deres tanker i et trygt fællesskab. Mange fortalte, at de aldrig før havde talt åbent om deres udfordringer, men at det føltes lettere i et forum, hvor alle lyttede uden at dømme.
Derudover understreger mange unge, at det er afgørende at skabe trygge fællesskaber, hvor de kan tale åbent om deres følelser uden at frygte at blive misforstået eller set ned på.
På spørgsmålet: ”Hvad skal der til for, at det bliver lettere at tale om psykisk sårbarhed?” svarer en ung deltager:
"Skab en form for forbindelse mellem de unge og dem, de snakker med, gør dem trygge i selskabet og få dem til at føle sig tilpasse.”
Vær med til at starte samtaler om mentalt helbred
Som en del af projektet har SIND Ungdom og Psykiatrifonden produceret en podcast om at være ung og opleve psykisk sårbarhed – fortalt af unge selv.
”Jeg er ikke den eneste” har også udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale om psykisk sygdom og mistrivsel blandt unge. Materialet kan bruges af undervisere og elever til at skabe en bedre forståelse af mental sundhed og åbne for samtaler i undervisningen. Undervisningsmaterialet kan også bruges uden for skolesammenhæng, fx i gruppeforløb med unge eller hos kommunale ungeindsatser.
””Jeg er ikke den eneste” viser, at unge både har lyst til og behov for at tale mere åbent om mental trivsel. De ønsker sig et samfund, hvor det er lige så naturligt at tale om psykisk sundhed som fysisk sundhed. Men det kræver, at vi alle – voksne, fagpersoner og de unge selv – tager ansvar for at skabe de rammer, hvor disse samtaler kan blomstre”, lyder konklusionen fra SIND Ungdom og Psykiatrifonden.
- Projektet ”Jeg er ikke den eneste” er støttet af Trygfonden og har gjort det muligt at skabe samtaler om mental sundhed blandt unge på tværs af landet.
- SIND Ungdom har 16 rummelige ungefællesskaber på landsplan, hvor unge kan deltage og finde støtte – enten som deltager eller som frivillig. Disse fællesskaber giver unge mulighed for at møde ligesindede i trygge rammer.
- Psykiatrifonden tilbyder gratis rådgivning til personer, der har brug for støtte og vejledning i forhold til psykisk sygdom.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
60 år: Torsten Bjørn Jacobsen6.3.2025 15:17:51 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen fylder 60 år lørdag den 8. marts.
Psykiatrifonden: Råd om angst i en urolig verden6.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Klima, krig, kriser og katastrofer. Nyhederne flyder over af historier om en verdenssituation, der kan virke foruroligende. Psykiatrifondens rådgivning taler med flere mennesker, der ellers ikke har kendt til angst eller alvorlige bekymringer i deres liv, men som mærker det nu og har brug for en snak. Leder af Psykiatrifondens rådgivning Liza Johnson deler en række råd, som kan give ro.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum