Brug én time på naturen lørdag den 22. marts
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.

Plant en hjemmehørende art til gavn for havens insekter. Byg et pindsvineskjul til ét af vores pressede vilde dyr. Eller saml affald i naturen.
Det er bare nogle af de aktiviteter, der på kun én time kan gøre en lille forskel for vores fælles natur.
På den årlige mærkedag Earth Hour lørdag den 22. marts opfordrer WWF Verdensnaturfonden danskerne til at give én time til naturen. Dansk natur har nemlig brug for al den hjælp, den kan få.
”Naturen tilhører og gavner os alle sammen, og derfor er det også en fælles opgave at hjælpe naturen til bedre betingelser. Vi håber at gøre danskerne mere opmærksomme på, at mange af vores handlinger påvirker naturen, men med små ændringer kan vi være med til at gøre en positiv forskel. Så min opfordring er at bruge en time på at starte en ny vane,” lyder det fra WWF Verdensnaturfondens generalsekretær Mikkel Aarø-Hansen.
Organisationen har samlet i alt seks forslag til, hvad man kan bruge en time på, og det er alle aktiviteter, der også med fordel kan inddrages i hverdagen. Det behøver nemlig hverken være tidskrævende eller dyrt at hjælpe naturen, og alle aktiviteter kan laves i fællesskab med skoleklassen, familien eller vennerne.
Danskernes store fodaftryk
Danskerne er ét af de folkefærd i verden med størst fodaftryk på naturen. Hvis alle i verden forbrugte som os, ville klodens naturressourcer være opbrugt allerede 19. marts på den såkaldte Overshoot Day. Det er blandt andet vores høje forbrug af kød, der lægger beslag på store arealer, som ellers kunne være skov og blomstrende enge til gavn for pressede arter som sommerfugle og pindsvin.
For at reducere vores fodaftryk på naturen, har vi blandt andet brug for at ændre forbrugsvaner til mere naturskånsomme alternativer, lyder det fra Mikkel Aarø-Hansen.
”De fleste ved efterhånden godt, at naturkrisen findes, men det vil nok komme bag på mange danskere, at det faktisk går den forkerte vej med vores fodaftryk. Alene de sidste to år er vi gået fra en 15. plads over lande med højst fodaftryk til nu at indtage en 12. plads. Det kræver selvfølgelig store politiske initiativer at vende naturkrisen, men som danskere har vi også et betydeligt ansvar gennem vores forbrug, ” siger generalsekretæren.
WWF Verdensnaturfondens forslag til aktiviteter, der gør en forskel for naturen på én time:
1. Saml affald i naturen
Danskerne har europarekord i affald. En del af affaldet ender i naturen, hvor det forurener vandmiljø og jord og risikerer at ende i maven eller om halsen på vores vilde dyr som torsk, pindsvin og spurve.
2. Plant en hjemmehørende art
Danmarks insekter er i voldsom tilbagegang. Insekterne mangler levesteder, men du kan give dem en hjælpende hånd ved at plante én eller flere hjemmehørende arter.
3. Lav et skjulested til pindsvin
Én af naturens største udfordringer er mangel på plads og levesteder. I Danmark har det medført, at pindsvin er mere pressede end nogensinde før. Lav et skjulested til pindsvin og vær med til at hjælpe ét af vores vilde dyr.
4. Lav et bæredygtigt måltid
Kødproduktion belaster både klima og miljø, og så tager kvægbrug og andet dyrehold enormt meget plads fra naturen. Vi skal spise flere planter, bælgfrugter og bæredygtig fisk, så bliver der mere plads til natur. Lav for eksempel en bolognese med linser eller muslingesuppe. Start en ny madvane.
5. Reparér dit tøj
Én af de helt store klima- og miljøbelastninger er tøjproduktion og -forbrug. Danskerne køber i gennemsnit mere end 10 kilo tøj om året. Produktion af stof optager plads fra naturen og indeholder råolie og kemiske stoffer, der forurener og ender i vandmiljøet. Når du reparerer i stedet for at købe nyt, skåner du naturen.
6. Giv din økonomi en grøn gennemgang
Hver gang vi bruger (eller ikke bruger) penge, så kan vi være med til at skubbe økonomien i en grønnere retning ved at skåne naturen eller ligefrem investere i den!
Danskerne har over 4.000 milliarder kroner i pensionsopsparinger. De fleste pensionsselskaber tilbyder en grøn investeringsprofil, så dine penge kan investeres mere bæredygtigt. Du kan ændre din investeringsprofil nemt og online.
I år kan man også være med til at gøre en forskel for naturen sammen med WWF.
Man kan læse mere om de forskellige aktiviteter og tilmelde sig på wwf.dk/earthhour.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum