På mandag går det løs: Flere end 600 skoleklasser har privatøkonomi på skemaet
I næste uge åbner Pengeuge for 12. gang med målet om at styrke den finansielle forståelse blandt børn og unge. I alt vil flere end 600 skoleklasser landet over få besøg af en bankansat, der i to lektioner gæsteunderviser om privatøkonomi.
Når klokken ringer ind på mandag kl. 8 på skoler landet over, vil det for mange af eleverne være en lidt anderledes time, som de møder ind til. Uge 11 er nemlig Pengeuge, og mange skoler har meldt sig til at få besøg fra en bank, der vil fortælle eleverne om privatøkonomi.
I år har flere end 600 klasser meldt sig til at få besøg. Og mandag morgen på Skolen på La Cours vej vil Finans Danmarks administrerende direktør Lars Gert Lose sammen med Nationalbankens direktør Ulrik Nødgaard stå for den første gæsteundervisning for udskolingsklasserne.
Hermed markeres åbningen af Pengeuge, til stede vil også være Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt, der holder en kort tale inden undervisningen starter.
”Det er en stor fornøjelse, at så mange skoler tager imod tilbuddet hvert år. Dermed er der mange lærere derude, som også tager budskabet til sig – nemlig at tage finansiel forståelse alvorligt. For selvom de unge ikke er myndige endnu, og ikke fuldt ud råder over deres egne penge, så venter det lige om hjørnet. Derfor er det en vigtig mission vi er på sammen med skolerne, de gode pengevaner kommer ikke af sig selv,” siger Lars Gert Lose.
Som noget nyt er årets Pengeuge ikke kun målrettet 7.-9. klasse, men udvidet til også at gælde for 10. klasse og efterskoler.
Større fokus – men der mangler en national plan
Foruden at udvide tilbuddet om besøg i uge 11, har Pengeuge i år også større fokus på investering, hvor skolernes digitale undervisningsmateriale ”Styr på dine penge” har fået tilføjet en ny aktivitet, her lærer eleverne om at investere og hvilke regler der gælder, når man er under 18 år.
”Mange unge bliver konfirmeret i løbet af udskolingen, og står måske for første gang med en større sum penge i hånden. Det gør det relevant og højaktuelt at vide mere om investeringer og risiko, hvis man f.eks. gerne vil have sine penge til at vokse,” fortæller Stine Luise Goll, PA- og kommunikationsdirektør i Finans Danmark.
Generelt oplever Finans Danmark et øget fokus herhjemme for at styrke den finansielle forståelse blandt unge og skabe gode rammer for privatøkonomi. Lokalt planlægger flere kommuner at sætte penge fast på skoleskemaet, ligesom der løbende kommer flere initiativer til, der hjælper unge med at forstå økonomi bedre. Flere myndigheder gør også en indsats, både Skattestyrelsen og Nationalbanken har f.eks. lavet undervisningsforløb rettet mod skoler.
“Der mangler dog en tydelig national strategi på området. Flere af vores nabolande har klare målsætninger og tætte offentlige-private partnerskaber, der sigter mod at højne og styrke den finansielle forståelse hos både unge og bredt i samfundet,” siger Stine Luise Goll, der påpeger, at vi generelt har en høj finansiel forståelse i Danmark og ligger oppe i toppen i Europa, når der måles på tværs af lande.
”Men skal vi blive ved med at ligge højt, skal vi op i gear. Det er ikke sikkert vi bliver ved med at klare os godt, f.eks. ser vi at danske unges matematiske færdigheder er faldende i de her år. Det kan vise sig at få stor betydning for deres økonomiforståelse i fremtiden. Det kunne med fordel undersøges nærmere. En stærk finansiel forståelse er vigtig for både unges trivsel og befolkningen som helhed, så vi vil gerne opfordre til et større fokus, også fra regeringens side.”
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Få seneste nyt fra Finans Danmark: Tilmeld dig nyheder og analyser - og følg os på sociale medier
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse
Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.
Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.
Investorer i danske investeringsfonde tog en pause i marts15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom det samlede nettokøb stort set gik i nul i marts, var der stadig stor interesse for investeringsfonde, der investerer globalt.
Høringssvar - ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.14.4.2025 15:06:20 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har afgivet høringssvar vedr. ændringer til RTS om afviklingsdisciplin.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum