Ny redegørelse: Danmark ligger i top i brug af kunstig intelligens

Del

Danmark er fortsat det land i Europa, hvor flest virksomheder benytter kunstig intelligens. 28 procent af danske virksomheder anvendte i 2024 kunstig intelligens, og det er næsten en fordobling sammenlignet med 2023. Det viser Danmarks Digitale Udvikling 2025.

Ny redegørelse fra Digitaliseringsministeriet viser, at Danmark er langt fremme med digitalisering. Danmark ligger på en førsteplads i virksomhedernes brug af kunstig intelligens i Europa. Det er positivt, for kunstig intelligens kan være med til at effektivisere opgaveløsningen og optimere arbejdsgangene, udvikle forretningen og sikre konkurrencefordele.

Tallene kommer fra den årlige redegørelse Danmarks Digitale Udvikling. Den viser, at 28 procent af danske virksomheder med mindst 10 ansatte benyttede kunstig intelligens i 2024. Sammenligner man gennemsnittet for Europa, er det tilsvarende tal 14 procent.

I Danmark er det særligt virksomheder med over 250 ansatte, der er hurtigst til at tage teknologien i brug. Ser man på de mindre virksomheder med 10-49 ansatte, er det hver fjerde virksomhed, der har udrullet kunstig intelligens. I 2023 var det 12 procent af virksomhederne med 10-49 ansatte, der benyttede kunstig intelligens.

”Vi kan være enormt stolte af, at vi ligger nr. 1 i Europa, og at der er sket næsten en fordobling i antallet af virksomheder, som benytter kunstig intelligens på bare et år. Vi har brug for at styrke vores konkurrenceevne. Digitalisering er en oplagt vej mod det, og kunstig intelligens har utvivlsomt et enormt potentiale, hvis vi bruger det klogt og ansvarligt. Derfor glæder det mig selvfølgelig som digitaliseringsminister, at kunstig intelligens i stor stil bliver udrullet i både store og små danske virksomheder,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage.

Samtidig med, at redegørelsen, der årligt tager temperaturen på Danmarks digitale udvikling, slår fast, at Danmark generelt er langt fremme på digitalisering, så står det også klart, at der er udfordringer forbundet med den digitale udvikling. Mens danskerne er digitale og føler, at digitalisering gør hverdagen lettere, oplever flere at blive udsat for digital svindel. Samtidig bruger børn og unge i dag meget tid på skærme og gør tidlig debut på de sociale medier.

”Mens vi på den ene side virkelig skal ud over rampen og udnytte potentialerne ved kunstig intelligens, skal vi på den anden side værne om vores børn og unge og vores demokratiske værdier - og gøre livet surt for dem, der hæmningsløst udnytter andre digitalt. Tillid, ansvarlighed og sikkerhed er forudsætninger for en digital udvikling, der kommer os til gavn,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage. 

Hovedkonklusioner i Redegørelse om Danmarks Digitale Udvikling 2025

  1. Danmark er førende i EU og forventes at være foregangsland
  2. It-specialister udgør i dag en større del af det danske arbejdsmarked
  3. Danske børn og unge gør tidlig debut på sociale medier
  4. Virksomheder med højt digitalt niveau har en højere gennemsnitlig værditilvækst
  5. SMV’er risikerer at miste vigtige skridt i digitalisering og konkurrenceevne
  6. Danske virksomheder ligger i front på brugen af kunstig intelligens
  7. Hurtig udbygning af telenettet har sikret en stærk digital infrastruktur
  8. Flere danskere er udsat for digital svindel
  9. Danskerne er digitale og har høj tillid til digitale services

Find Redegørelsen om Danmarks Digitale Udvikling 2025 her. 

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet

Ny omfattende undersøgelse: Den digitale demokratiske samtale er under pres31.3.2025 07:00:22 CEST | Pressemeddelelse

For første gang nogensinde har danske forskere undersøgt borgernes adgang til, deltagelse i og opfattelse af det digitale demokrati. Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads. Men den viser også, at over halvdelen af danskerne ikke tager del i debatter om samfundsforhold online. Hver femte borger ville egentlig gerne deltage, men afholder sig fra det, fordi tonen er for hård. Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres.

Færre borgere har brug for hjælp til offentlige digitale løsninger24.3.2025 09:27:04 CET | Pressemeddelelse

Ny undersøgelse zoomer ind på borgernes behov for hjælp til offentlige digitale løsninger. I løbet af de seneste to år er andelen af borgere, der har brug for hjælp, faldet næsten 6 procentpoint. Der er ifølge digitaliseringsminister Caroline Stage fortsat behov for at sætte skub på arbejdet med hjælp og vejledning til de borgere, der oplever udfordringer med de digitale løsninger.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye