Miljø- og Ligestillingsministeriet

Nye levesteder til marsvin, torsk og stenbider: Nu starter Danmarkshistoriens største genopretningsprojekt i Øresund

Del

Nye levesteder for marsvin, torsk og stenbider er på vej. Miljøminister Magnus Heunicke markerede i dag genetableringen Taarbæk Rev. ”Genopretning er helt afgørende for at få mere liv tilbage i vores kystnære farvande,” siger miljøminister, Magnus Heunicke.

40.000 tons sten er på vej ud på havbunden ud for Taarbæk. De skal genoprette Taarbæk Rev, der skal sikre nye levesteder til bl.a. marsvinet, torsken og stenbideren på et område på 10 hektar svarende til 14 fodboldbaner. Det er det største genopretningsprojekt i Øresund til dato.

I juni 2024 afsatte regeringen sammen med aftalekredsen bag Havnaturfonden 10 mio. kroner fra Havnaturfonden til opskalering af den allerede planlagte genopretning af Taarbæk Rev. Samlet er der nu afsat 20 mio. kroner til projektet. Revet forventes at være færdiganlagt 1. maj 2025.

Miljøminister, Magnus Heunicke, siger:

"I dag omsætter vi planer til konkret handling med genetablering af Taarbæk Rev. Vi har drevet rovdrift på havets ressourcer alt for længe. Derfor indgik regeringen sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Konservative sidste år aftalen om at afsætte 500 mio. kroner til Havnaturfonden, der skal genoprette havmiljøet. Indsatserne skal sikre flere levesteder, øge biodiversiteten og genoprette de kystnære fiskebestande. Initiativer som genopretning af Taarbæk Rev er helt afgørende for at få mere liv tilbage i vores farvande."

Tal og fakta:

  • Havnaturfonden skal frem mod 2030 genoprette havnatur for 500 mio. kroner. Det er Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs.
  • I juni 2024 afsatte regeringen sammen med aftalekredsen bag Havnaturfonden yderligere 10 mio. fra Havnaturfonden til opskalering af den allerede planlagte genopretning af Taarbæk Rev. I 2020 afsatte den daværende regering (S) sammen med en række partier (SF, EL, RV og ALT) nemlig 10 mio. kr. til genopretning af Taarbæk Rev.
  • I alt lægges der 40.000 tons sten ud på et område på knap 10 hektar (svarende til 14 fodboldbaner).
  • Baggrunden for projektet er, at der tidligere har været et stort stenrev i netop det område. Dette kan dokumenteres ud fra gamle søkort.
  • Stenene er hentet fra et stenbrug i Norge, da sten i så store mængder ikke er mulige at finde i Danmark. Det er dog samme bjergart, som har ligget i Øresund i seneste istid.

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye