Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler

Del

Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.

Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien 2022-2026 (S, V, M, DF, SF, R, EL, K, LA) aftalt at forstærke den målrettede kontrol med landbrugets indberetninger af sprøjtemidler i 2025 og 2026. Det sker som opfølgning på Miljøstyrelsens redegørelse af overtrædelser i brugen af sprøjtemidler i sprøjtejournalindberetningerne.  

Sprøjtejournalindberetningerne er lovpligtige for professionelle brugere af sprøjtemidler, og her skal de oplyse, hvilke produkter, de har anvendt på hvilke afgrøder og mængderne, de har anvendt.

Redegørelsen viser, at det i en del af sprøjtejournalindberetninger fremgår, at landmænd har indberettet at have brugt ulovlige midler eller brugt godkendte midler i større mængder eller i andre afgrøder, end de er tilladt til.

På den baggrund har miljøminister Magnus Heunicke nu sammen med aftalepartierne besluttet, at cirka 120 virksomheder skal udtages til fysisk kontrol på baggrund af mulige overtrædelser i sprøjtejournalindberetninger. De 120 virksomheder udtages som en del af de i alt 650 virksomheder, der i årligt udtages til fysisk kontrol. Miljøstyrelsen vil fokusere på de virksomheder, hvor overtrædelserne vurderes at være mest problematiske for miljøet og sundheden.

"Det er helt uacceptabelt, at der er nogen, der bryder vores meget skrappe regler og sætter vores miljø og drikkevand på spil. Vi skal reagere, når indberetninger viser ulovlig brug af sprøjtemidler. Derfor fokuserer vi nu den fysiske kontrol hos landmændene, så den tager udgangspunkt på de groveste overtrædelser i sprøjtejournalerne," siger miljøminister Magnus Heunicke.

Taskforce skal gentænke indsatsen

Selvom der de seneste mange år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 procent af alle fysiske kontroller. For at styrke indsatsen mod ulovlig brug af sprøjtemidler nedsætter aftalepartierne nu en taskforce, der skal komme med konkrete forslag, der kan sikre, at reglerne bliver overholdt fremadrettet.

"Det er dybt problematisk, at vi fortsat ser så mange overtrædelser, når det gælder landbrugets brug af sprøjtemidler. Det er ikke kun et brud på reglerne, men et svigt af vores miljø. Og det er afgørende for vores miljø, drikkevand og sundhed, at vi får nedbragt antallet af overtrædelser, som i flere år har ligget på et alt for højt niveau. Derfor står det klart, at vi er nødt til at gentænke vores tilgang," siger miljøminister Magnus Heunicke.

Taskforcen skal bestå af eksperter og myndigheder med inddragelse af interessenter, og dens forslag skal præsenteres i et idékatalog, som aftalepartierne vil bruge i de kommende forhandlinger om en ny sprøjtemiddelstrategi, som finder sted i 2026.

Læs tillægsaftalen her. 

Fakta:

  • Midlerne til den forstærkede kontrol findes inden for den økonomiske ramme, Miljøstyrelsen har fået til Sprøjtemiddelstrategiens kontrolindsats.
  • Sprøjtejournalindberetningerne er lovpligtige for professionelle brugere af sprøjtemidler, og her skal de oplyse, hvilke produkter, de har anvendt på hvilke afgrøder og mængderne heraf.
  • I 2023 er der kontrolleret 612 virksomheder. 233 af virksomheder blev udtaget på baggrund af en risikobaseret kontrol, hvor 44 procent af virksomheder overtrådte reglerne. 379 af kontrollerne er stikprøvekontroller, hvor 34 procent af virksomhederne overtrådte reglerne.
  • Det er kun cirka 11 procent af alle landbrugere, der indberetter direkte via sprøjtemiddeljournalerne. De repræsenterer cirka 3 procent af det samlede dyrkede areal.

Yderligere oplysninger:

Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse

Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.

Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse

Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye