Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel

Del

De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.

De nyeste resultater fra varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvand (VAP) ligger nu klar. VAP er et dansk system, hvor forskere på testmarker undersøger, om godkendte sprøjtemidler og deres nedbrydningsprodukter siver ned gennem jorden. Prøverne analyseres, og resultaterne danner grundlag for at vurdere, om gennemsnittet af målingerne for sprøjtemidlerne vil overstige kravværdien på 0,1 mikrogram/liter vurderet på årsbasis. 

Resultaterne leverer et unikt indblik i transporten af sprøjtemidler og deres nedbrydningsprodukter til grundvandet og skal i sidste ende bruges til at beskytte danskernes dyrebare drikkevand.

Og nu giver særligt ét middel, Miljøstyrelsen anledning til at se på, om det skal forbydes eller begrænses. I perioden juli 2022 til juni 2024 er der gjort mange fund i høje koncentrationer af ukrudtsmidlet propyzamid og dets nedbrydningsprodukt RH-24644 over kravværdien for pesticider i grundvand. Derfor vurderer Miljøstyrelsen, at kravværdien overskrides som årligt gennemsnit.  

”Den årlige VAP-rapport er et centralt redskab i vores målrettede og aktive indsats for at beskytte Danmarks grund- og drikkevand. Vi har nu konstateret, at der er et ukrudtsmiddel, som har slået ud i kontrolsystemet og overvågningen af kravværdier. Derfor går Miljøstyrelsen nu straks i gang med at undersøge om brugen af ukrudtsmidlet skal begrænses yderligere, om der skal sættes nye restriktioner for brugen eller om, det helt skal forbydes.” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Den årlige gennemsnitskoncentration af sprøjtemidler og deres nedbrydningsprodukter i grundvand under markerne må ikke overskride kravværdien på 0,1 mikrogram pr. liter. Ukrudtsmidlet propyzamid bruges primært om efteråret til vinterraps.

Den nye VAP-rapport 1999-2024 viser resultater for perioden juli 2022 - juni 2024, da en test typisk varer mindst to år. I den periode har man testet tre pesticider og 18 nedbrydningsprodukter.

Rapporten kan findes på www.vap.dk eller læs mere på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Yderligere oplysninger:

Miljø- og Ligestillingsministeriets pressetelefon 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS)

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.

Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse

Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.

Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse

Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye