Naturtopmøde skal sikre mere finansiering og mindre fodaftryk
Danmark bør have fokus på at sikre fremdrift i den globale naturbeskyttelse og -genopretning samt sænke fodaftrykket på naturen under det kommende biodiversitetstopmøde i Rom, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden. I første omgang skal verdens rige lande finde 20 milliarder dollars allerede i år.

På 48 timer skal verdens lande nå til enighed om, hvem der skal betale for natur- og biodiversitetsindsatser særligt i det globale syd.
Det sker 25.-27. februar i Rom, når der afholdes anden runde af FN’s biodiversitetstopmøde, som i november endte uden en aftale om penge til naturbeskyttelse og -genopretning.
Topmødet skal rykke verdens lande tættere på målet om at genoprette og beskytte 30 procent af klodens natur inden 2030, som er en del af FN’s biodiversitetsaftale fra 2022. Men uden den rette finansiering vil vi ikke se den helt nødvendige fremdrift i naturindsatserne, påpeger WWF Verdensnaturfonden.
”De tropiske områder på jorden er både der, hvor artsrigdommen er allerhøjest, og hvor biodiversitetens tilbagegang er mest drastisk. Det er samtidig i disse lande, at afhængigheden af naturen er størst, men hvor man ikke har tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at opretholde den. Det er en fælles opgave at sikre vores biodiversitetshotspots, som hele den globale økonomi er afhængige af,” siger generalsekretær Mikkel Aarø-Hansen.
Danmark bør gå forrest
Det anslås, at der mangler omtrent 700 milliarder dollars årligt til biodiversitetsindsatser frem mod 2030.
Velhavende lande som Danmark er forpligtet til at levere hele 20 milliarder dollars tilsammen allerede i år, der skal gå til naturindsatser i det globale syd, hvor tabet af biodiversitet sker i rekordfart.
”Regningen vil kun vokse, hvis ikke der falder en aftale på plads i Rom. Der er mange andre globale kriser, der med rette har fokus lige nu, men de kommende ti år er naturkrisen én af de største risici verden og verdensøkonomien står over for,” siger generalsekretæren, der har en klar opfordring til den danske regering:
”Den danske regering bør fortsætte det gode arbejde for en ambitiøs aftale. Vi skal huske, at vi er ét af de lande med det højeste fodaftryk på naturen, og derfor har vi også et særligt ansvar for at bidrage til, at enigheden ikke nås i laveste fællesnævner, men i det der reelt skal til for at redde den natur, vi alle skal leve af og med” siger generalsekretæren.
Ved biodiversitetstopmødet i november gav Danmark tilsagn om at bidrage med 100 millioner kroner til den globale biodiversitetsfond.
Danmark ligger på en 12. plads over lande med det højeste fodaftryk i verden ifølge Global Footprint Network. Allerede 19. marts har Danmark opbrugt sin andel af naturressourcer for hele året, den såkaldte Overshoot Day. Foruden finansiering er sænkelse af det globale fodaftryk på dagsordenen under COP16 2.0 i Rom.
Om COP16
FN's Biodiversitetstopmøder afholdes hvert andet år. Det seneste topmøde, COP16, blev afholdt i november 2024. Formålet med COP16 er at sikre den nødvendige finanisering, som skal sikre, at det bliver muligt at opfylde Kunming-Montreal-aftalen fra 2022, der sætter mål om bl.a. at beskytte og genoprette 30 pct. af klodens natur på land og i vand i 2030.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum