Naturtopmøde skal sikre mere finansiering og mindre fodaftryk
Danmark bør have fokus på at sikre fremdrift i den globale naturbeskyttelse og -genopretning samt sænke fodaftrykket på naturen under det kommende biodiversitetstopmøde i Rom, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden. I første omgang skal verdens rige lande finde 20 milliarder dollars allerede i år.

På 48 timer skal verdens lande nå til enighed om, hvem der skal betale for natur- og biodiversitetsindsatser særligt i det globale syd.
Det sker 25.-27. februar i Rom, når der afholdes anden runde af FN’s biodiversitetstopmøde, som i november endte uden en aftale om penge til naturbeskyttelse og -genopretning.
Topmødet skal rykke verdens lande tættere på målet om at genoprette og beskytte 30 procent af klodens natur inden 2030, som er en del af FN’s biodiversitetsaftale fra 2022. Men uden den rette finansiering vil vi ikke se den helt nødvendige fremdrift i naturindsatserne, påpeger WWF Verdensnaturfonden.
”De tropiske områder på jorden er både der, hvor artsrigdommen er allerhøjest, og hvor biodiversitetens tilbagegang er mest drastisk. Det er samtidig i disse lande, at afhængigheden af naturen er størst, men hvor man ikke har tilstrækkelige økonomiske ressourcer til at opretholde den. Det er en fælles opgave at sikre vores biodiversitetshotspots, som hele den globale økonomi er afhængige af,” siger generalsekretær Mikkel Aarø-Hansen.
Danmark bør gå forrest
Det anslås, at der mangler omtrent 700 milliarder dollars årligt til biodiversitetsindsatser frem mod 2030.
Velhavende lande som Danmark er forpligtet til at levere hele 20 milliarder dollars tilsammen allerede i år, der skal gå til naturindsatser i det globale syd, hvor tabet af biodiversitet sker i rekordfart.
”Regningen vil kun vokse, hvis ikke der falder en aftale på plads i Rom. Der er mange andre globale kriser, der med rette har fokus lige nu, men de kommende ti år er naturkrisen én af de største risici verden og verdensøkonomien står over for,” siger generalsekretæren, der har en klar opfordring til den danske regering:
”Den danske regering bør fortsætte det gode arbejde for en ambitiøs aftale. Vi skal huske, at vi er ét af de lande med det højeste fodaftryk på naturen, og derfor har vi også et særligt ansvar for at bidrage til, at enigheden ikke nås i laveste fællesnævner, men i det der reelt skal til for at redde den natur, vi alle skal leve af og med” siger generalsekretæren.
Ved biodiversitetstopmødet i november gav Danmark tilsagn om at bidrage med 100 millioner kroner til den globale biodiversitetsfond.
Danmark ligger på en 12. plads over lande med det højeste fodaftryk i verden ifølge Global Footprint Network. Allerede 19. marts har Danmark opbrugt sin andel af naturressourcer for hele året, den såkaldte Overshoot Day. Foruden finansiering er sænkelse af det globale fodaftryk på dagsordenen under COP16 2.0 i Rom.
Om COP16
FN's Biodiversitetstopmøder afholdes hvert andet år. Det seneste topmøde, COP16, blev afholdt i november 2024. Formålet med COP16 er at sikre den nødvendige finanisering, som skal sikre, at det bliver muligt at opfylde Kunming-Montreal-aftalen fra 2022, der sætter mål om bl.a. at beskytte og genoprette 30 pct. af klodens natur på land og i vand i 2030.
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum