ROCKWOOL Fonden

Stort flertal af ukrainerne i Danmark ønsker at blive

Del

En ny undersøgelse viser, at 69 procent af ukrainerne i Danmark ønsker at blive, selv efter at krigen med Rusland ikke længere udgør en trussel mod deres hjemby. Samtidig oplever en stor del en betydelig frygt for at blive sendt tilbage til Ukraine. 42 procent angiver, at denne frygt udgør et stort eller seriøst problem i deres hverdag.

I dag er det tre år siden, russiske tropper invaderede Ukraine og sendte tusindvis af mennesker på flugt. Siden den dag har flere end 40.000 ukrainske statsborgere fået beskyttelse i Danmark ved hjælp af en særlov, der giver dem midlertidig opholds- og arbejdstilladelse. Men selv hvis krigen en dag ikke længere udgør en trussel mod deres hjemby ønsker langt over halvdelen af de herboende ukrainere – 69 procent – at blive i Danmark.  

Det viser en ny, stor undersøgelse foretaget af forskere fra Københavns Universitet og ROCKWOOL Fonden, der har fået svar fra over 8.000 herboende ukrainere. 

”En meget stor del af ukrainerne er tilsyneladende så glade for at være i Danmark, at de ikke ønsker at vende hjem, selv hvis der bliver fred, og krigen med Rusland ikke længere udgør en trussel mod deres hjemby,” siger Mette Foged, seniorforsker ved ROCKWOOL Fonden. 

Hun påpeger, at der er en åbenlys modsætning mellem de mange ukraineres ønske og den førte politik i Danmark. 

”Set i lyset af, at det politiske og juridiske grundlag for deres ophold er, at alle skal tage hjem, når Ukraine er sikkert igen, så må man sige, det er mange, der ønsker at blive,” siger hun. 

Flere vil blive end tidligere 

Sammenlignet med tidligere undersøgelser er der sket en markant ændring i ukrainernes ønsker. I foråret 2023 ønskede 50 procent at blive, selv efter deres hjemby blev sikker. Dette tal er nu steget til 69 procent. 

”Udviklingen kan forklares med, at flere har fundet sig til rette i Danmark, fået arbejde og sociale netværk, og måske ser de også en mere sikker økonomisk fremtid for sig her i landet frem for i et Ukraine, der skal gennem en stor og udfordrende genopbygning,” siger Mette Foged.  

Hun gør dog opmærksom på, at udviklingen skal fortolkes forsigtigt, for en del af dem, der i de første undersøgelser sagde, de ikke ville blive, ér måske taget hjem. Dermed stiger andelen af dem, der ønsker at blive, helt naturligt. 

”Men alt tyder alligevel på, at jo længere tid, du opholder dig her i landet, jo mere attraktivt bliver det for dig at blive,” siger Mette Foged.   

Undersøgelsen viser betragtelige forskelle i ønsket om at blive eller rejse hjem alt efter familieforhold. Blandt de ukrainere, der ikke har partner eller børn i Ukraine, ønsker 73 procent at blive i Danmark. Til sammenligning er der blandt dem, der har partner og/eller børn i Ukraine, ”kun” 57 procent, der ønsker at blive.  

Frygt for at blive sendt hjem 

Ukrainernes ophold i Danmark er midlertidigt og afhængigt af en særlov, der foreløbig er forlænget til marts 2026. Frygten for at blive sendt tilbage til Ukraine er også noget, som mange herboende ukrainere lever med. I undersøgelsen svarer 24 procent, at frygten for tilbagesendelse er et ”seriøst problem”. For yderligere 18 procents vedkommende er frygten ”et større problem”. 

”Frygten giver god mening, når man ser på, hvor mange der ønsker at blive, kombineret med usikkerheden om den midlertidige opholdstilladelse.  Dermed er det nemt at forstå, at evt. hjemsendelse er en væsentlig årsag til bekymring,” siger Mette Foged. 

Undersøgelsen er baseret på data indsamlet mellem oktober 2024 og januar 2025 blandt voksne ukrainere, der er kommet til Danmark siden den russiske invasion i februar 2022. 

Læs hele analysen her

Kontakter

Om ROCKWOOL Fonden

ROCKWOOL Fonden er en upartisk og selvfinansieret fond. Vi leverer uafhængig forskning og viden om mulige løsninger på samfundets udfordringer.

ROCKWOOL Fonden blev etableret i december 1981, hvor seks medlemmer af Kähler-familien overdrog hvad der svarer til 25 % af aktierne i ROCKWOOL International. Fra starten var det et erklæret mål at bidrage med uafhængig, troværdig forskning til gavn for brede dele af befolkningen, og dette er siden blevet komplementeret med tilvejebringelse af viden om mulige løsninger på de udfordringer, samfundet står overfor. 

For både forskning og interventioner er det overordnede mål at bidrage til en styrkelse af velfærdsstatens sociale og økonomiske bæredygtighed ved at skabe ny og uafhængig viden om og mulige løsninger på samfundsmæssige udfordringer.

Følg pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROCKWOOL Fonden

”Tid-til-død-effekten” er med til at redde de danske sundhedsbudgetter5.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

En aldrende befolkning behøver ikke føre til stærkt stigende sundhedsudgifter, Udgiften til de mange flere ældres besøg hos lægen og behandling på sygehus stiger nemlig primært i de sidste år af livet – perioden med behandlingskrævende sygdom bliver ikke nødvendigvis længere, viser ny forskning finansieret af ROCKWOOL Fonden. Til gængæld må kommunerne forvente, at udgifter til plejehjem, hjemmehjælp m.v. til de mange flere ældre vil stige ganske betydeligt.

Gode lederes medarbejdere har lavt sygefravær4.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Værdien af en god leder er noget der kan måles – også på offentlige arbejdspladser. Fx melder offentligt ansatte, som har gode ledere, sig markant mindre syge end ansatte med dårlige ledere. Og når chefen er væk, stiger medarbejdernes sygefravær. Det er bare to af resultaterne af en ny omfattende analyse fra ROCKWOOL Fonden, som måler sammenhængen kvaliteten af ledelse og teamets produktivitet ved blandt andet at sammenligne sygefravær på offentlige arbejdspladser.

Næsten hver tredje ledig søger kun efter job de ikke har erfaring med9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Ud af 60.000 ledige, der søgte nyt job, søgte knap en tredjedel udelukkende på områder, de ingen tidligere erfaring havde med, viser et nyt forskningsprojekt. Og selv om de ledige uden relevant erfaring ofte søgte på områder, hvor der var mange jobåbninger, havde de alligevel sværest ved at få job. Forskerne bag peger på værdien af vejledning til ledige i forbindelse med jobsøgning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye