SSI-direktør fem år efter ’patient 0’: Pandemien har rustet os
Da en hidtil ukendt virus dukkede op, fulgte en dramatisk og ressourcekrævende tid, der samtidig gav vigtige erfaringer.

Den 26. februar 2020 blev den såkaldte patient 0 testet positiv i Danmark. Covid-19 var officielt kommet til landet – en virus, der havde udløst en global pandemi og sat sit tydelige præg på verdenssamfundet og sundhedsvæsenet.
Således også på Statens Serum Institut (SSI), som både havde til opgave at diagnosticere og overvåge smittens spredning fra dag til dag.
"Da det første covid-19-tilfælde blev identificeret for fem år siden, var det primære fokus at etablere en hurtig og præcis diagnostik for at begrænse smitten af spredning i Danmark. Det kræver et tæt samarbejde mellem vores laboratorier og kliniske partnere for at sikre en effektiv testning og overvågning i tiden efter," siger Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut.
En af de vigtigste erfaringer fra covid-19-pandemien er betydningen af hurtig reaktion og internationalt samarbejde. Udviklingen af vacciner på rekordtid viste, hvor afgørende forskning og teknologi er i forhold til at redde liv og bekæmpe nye sygdomme. Og samtidig blev det tydeligt, hvor sårbart et globalt samfund kan være over for smitsomme sygdomme.
”Her på bagkant af den hektiske tid kan vi konkludere, at pandemien gav os nogle vigtige erfaringer med beredskab og håndtering af en global sundhedskrise. For eksempel i relation til samarbejde med andre lande og vigtige organisationer som WHO. Og i forhold til dataudveksling og vigtigheden af at have et fleksibelt sundhedssystem, som kan tilpasse sig til nye strategier. Alt sammen erfaringer, der har styrket vores viden og vil styrke fremtidens beredskab," siger Henrik Ullum.
SSI-direktøren understreger i den forlængelse, at der bliver holdt skarpt øje med infektioner, som potentielt kan udløse en ny alvorlig sundhedskrise. Herunder højpatogen fugleinfluenza og andre zoonotiske sygdomme, øget antibiotikaresistens og vektorbårne virusser, som i fremtiden kan rykke nærmere på grund af klimaforandringer.
”Det er vigtigt at være proaktiv for at forhindre nye pandemier, som kan gøre folk alvorligt syge og koste liv. Derfor skal vi fortsætte med at overvåge på højt blus og forske i nye patogener for at være bedst muligt forberedt på fremtidige pandemier,” slutter SSI- direktøren.
Ud over den nationale sygdomsovervågning og sikring af det nationale beredskab er Statens Serum Institut dybt engageret i internationale samarbejder. Blandt andet i en lang række EU-støttede overvågningsprojekter.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk19.3.2025 13:57:00 CET | Pressemeddelelse
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum