Beskæftigelsesministeriet

Danmark vil stramme EU-regler i kampen mod social dumping

Del

Danmark og en række andre lande lægger pres på for at få klarere regler for udstationering af ansatte fra tredjelande.

Det skal være sværere for udenlandske virksomheder at omgå danske regler og hive tredjelandsborgere til Danmark for at arbejde under kummerlige forhold og til en lav løn.

Som reglerne er i dag, kan et byggefirma fra et EU-land, der har en opgave i Danmark, udstationere sine ansatte tredjelandsborgere uden krav om, at den ansatte skal have arbejdstilladelse i Danmark. Men reglerne er uklare, når det for eksempel angår krav til perioden for den ansattes beskæftigelse før udstationeringen. Altså er der ingen krav til, hvor længe en tredjelandsborger skal have haft arbejde inden en udstationering. Og det giver firmaer mulighed for at omgå danske regler, løn- og arbejdsvilkår.  

Derfor har Danmark, Holland, Belgien, Tyskland, Luxembourg, Italien og Letland henvendt sig til Kommissionen, hvor de understreger behovet for klare EU-regler om udstationering af tredjelandsborgere. De syv lande opfordrer Kommissionen til at fremlægge et direktivforslag. Der bør for eksempel kunne stilles krav om, at tredjelandsborgeren har haft en vis minimumsbeskæftigelse i det land, vedkommende udstationeres fra.

Det skal ses i lyset af, at udstationering af tredjelandsborgere er et stigende fænomen, samt at tredjelandsborgere befinder sig i en sårbar situation og udsat for dårlige arbejdsvilkår.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

- Vi ser igen og igen uacceptable eksempler på social dumping, hvor udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på det groveste. Det skal vi bekæmpe. Vi skal beskytte dem, der ikke har råd til at takke nej til et arbejde i et fremmed land, selv om arbejdsvilkår og løn ikke er i orden. Og vi skal hjælpe de virksomheder, der spiller efter reglerne, og som har svært ved at konkurrere med dem, der sætter profit over liv og lemmer.

- Men det handler i høj grad også om det principielle i, at vi som land skal have styr på og kontrol over, hvem der opholder sig i Danmark og på hvilke vilkår.

Den hollandske beskæftigelsesminister, Eddy van Hijum, har personligt på vegne af de syv lande overdraget papiret til EU-Kommissionens ledende næstformand for mennesker, færdigheder og beredskab, Roxana Mînzatu, Det er nu op til Kommissionen at beslutte, om der skal fremsættes et direktivforslag.

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for december 202421.2.2025 08:10:51 CET | Pressemeddelelse

I december 2024 var der 3.040.100 lønmodtagere i job. Det er 4.600 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden december 2023 er der dermed samlet set kommet 34.400 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 4.700 flere lønmodtagere fra november til december 2024. I samme periode er der kommet 100 færre offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Igen i årets sidste måned steg antallet af lønmodtagere i job, og 2024 blev hermed det år i historien, hvor flest havde et arbejde at stå op til. Især de private virksomheder trak beskæftigelsen op. Det viser, at danske virksomheder klarer sig godt på trods af uro i verden omkring os". "Nu skal vi gøre, hvad vi kan for at få de sidste med, særligt de unge der står uden job eller uddannelse. For at det skal lykkes, har vi netop lanceret Ungeløftet, hvor kommuner, virksomheder og organisationer er gået sammen for at finde nye veje til at få endnu flere ind i arbejdsfæll

Ledigheden faldt i januar 202520.2.2025 09:05:26 CET | Pressemeddelelse

Der er 86.300 fuldtidsledige i januar 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed faldet med 1.200 fuldtidspersoner i forhold til måneden før. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er en positiv begyndelse på året, at ledigheden er faldet. Særligt set i lyset af, at vi står i en usikker tid med stor uro i verden. Det vidner om, at det danske arbejdsmarked er robust, og danske virksomheder er gode til at finde løsninger på de udfordringer, de står overfor. Vi skal dog fortsat være opmærksomme på, at nogle områder af Danmark har en højere ledighed. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for februar 2025 den 20. marts 2025.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye