Danmark vil stramme EU-regler i kampen mod social dumping
Danmark og en række andre lande lægger pres på for at få klarere regler for udstationering af ansatte fra tredjelande.
Det skal være sværere for udenlandske virksomheder at omgå danske regler og hive tredjelandsborgere til Danmark for at arbejde under kummerlige forhold og til en lav løn.
Som reglerne er i dag, kan et byggefirma fra et EU-land, der har en opgave i Danmark, udstationere sine ansatte tredjelandsborgere uden krav om, at den ansatte skal have arbejdstilladelse i Danmark. Men reglerne er uklare, når det for eksempel angår krav til perioden for den ansattes beskæftigelse før udstationeringen. Altså er der ingen krav til, hvor længe en tredjelandsborger skal have haft arbejde inden en udstationering. Og det giver firmaer mulighed for at omgå danske regler, løn- og arbejdsvilkår.
Derfor har Danmark, Holland, Belgien, Tyskland, Luxembourg, Italien og Letland henvendt sig til Kommissionen, hvor de understreger behovet for klare EU-regler om udstationering af tredjelandsborgere. De syv lande opfordrer Kommissionen til at fremlægge et direktivforslag. Der bør for eksempel kunne stilles krav om, at tredjelandsborgeren har haft en vis minimumsbeskæftigelse i det land, vedkommende udstationeres fra.
Det skal ses i lyset af, at udstationering af tredjelandsborgere er et stigende fænomen, samt at tredjelandsborgere befinder sig i en sårbar situation og udsat for dårlige arbejdsvilkår.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Vi ser igen og igen uacceptable eksempler på social dumping, hvor udenlandsk arbejdskraft bliver udnyttet på det groveste. Det skal vi bekæmpe. Vi skal beskytte dem, der ikke har råd til at takke nej til et arbejde i et fremmed land, selv om arbejdsvilkår og løn ikke er i orden. Og vi skal hjælpe de virksomheder, der spiller efter reglerne, og som har svært ved at konkurrere med dem, der sætter profit over liv og lemmer.
- Men det handler i høj grad også om det principielle i, at vi som land skal have styr på og kontrol over, hvem der opholder sig i Danmark og på hvilke vilkår.
Den hollandske beskæftigelsesminister, Eddy van Hijum, har personligt på vegne af de syv lande overdraget papiret til EU-Kommissionens ledende næstformand for mennesker, færdigheder og beredskab, Roxana Mînzatu, Det er nu op til Kommissionen at beslutte, om der skal fremsættes et direktivforslag.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Danmarkshistoriens største forenkling af beskæftigelsessystemet9.4.2025 12:35:21 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har i dag indgået aftale om en historisk forenkling af beskæftigelsessystemet, der afskaffer jobcenterregimet skabt fra Christiansborg med alt for mange krav og regler for både kommuner og borgere. Aftalen fjerner ca. 500.000 samtaler og skaber rammerne for en mere værdig indsats, der giver bedre mening for den enkelte borger.
Invitation til doorstep om en reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 11:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået aftale om en ny beskæftigelsesindsats.
Dømte kriminelle i retspsykiatrien får frataget forsørgelsesydelser9.4.2025 10:35:41 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være muligt at få udbetalt forsørgelsesydelser fra det offentlige, når man bliver dømt til anbringelse eller behandling i retspsykiatrien. Det fremgår af en delaftale under forhandlingerne til en ny beskæftigelsesreform.
Entreprenørstoppet styrker kampen mod hensynsløse virksomheder27.3.2025 10:10:36 CET | Pressemeddelelse
En markant større hammer i Arbejdstilsynets værktøjskasse er nu virkelighed. Arbejdstilsynet får nu mulighed for at lukke ned for arbejdet for både entreprenører og underentreprenører, hvis flere virksomheder igen og igen begår alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Det har et bredt politisk flertal i Folketinget vedtaget torsdag.
Ny rapport: Slår myte om øremærket orlov ned25.3.2025 14:07:47 CET | Pressemeddelelse
Da den øremærkede orlov til fædre blev indført, var et af de store kritikpunkter, at børn ville blive sendt tidligere i institution. Men ny rapport viser, at det ikke er tilfældet. Til gengæld holder særligt faglærte og ufaglærte fædre mere orlov end før. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets årlige publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet 2025”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum