Nu fjernes rigide regler på kontanthjælpsområdet
Fremover bliver aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere ikke længere ramt af reglen om skærpet rådighedssanktion, som fjerner borgerens ydelse i tre måneder.
Torsdag har Folketinget vedtaget et lovforslag, der fjerner muligheden for, at kommunerne kan gøre brug af reglen om skærpet rådighedssanktion mod aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er borgere, der også har andre udfordringer end ledighed. Lovforslaget træder i kraft fra 1. marts i år.
I dag kan kommunerne anvende den skærpede rådighedssanktion, som betyder, at kontanthjælpen bliver stoppet i tre måneder, hvis kontanthjælpsmodtageren gentagne gange udebliver fra fx beskæftigelsesrettede tilbud eller samtaler med kommunen. Kommunerne kan fortsat anvende de almindelige sanktionsregler ved uberettiget fravær i den aktive beskæftigelsesindsats.
Tidligere viste en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen, at kommunerne havde store udfordringer med at administrere de komplekse regler. Derfor aftalte regeringen og aftalepartierne bag Aftale om mere enkle og skærpede sanktioner, styrket kontrol med snyd og færre fejludbetalinger (Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti) tidligere i år at fjerne reglen for de udsatte borgere i kontanthjælpssystemet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Vi kan ikke have regler, som kommunerne har så svært ved at administrere, at nogle af de mest udsatte borgere ikke får behandlet deres sag korrekt og mister deres levegrundlag i flere måneder. Derfor er det positivt, at der er bred politisk opbakning til at fjerne den udskældte regel for de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
Med en anden del af lovforslaget bliver reglerne for udenlandsophold for kontanthjælpsmodtagere præciseret. Med præciseringen er det tydeligt, at kontanthjælpsmodtagere fx gerne må køre til Tyskland for at handle.
- Vi har desværre tidligere set nogle uheldige eksempler, hvor folk er blevet trukket i ydelse, fordi de har taget turen over grænsen for at handle. Nu kan kontanthjælpsmodtagere også handle i det nærmeste supermarked, selvom det ligger lige over grænsen. Det gælder selvfølgelig stadigvæk, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man modtager penge fra det offentlige, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Danmarkshistoriens største forenkling af beskæftigelsessystemet9.4.2025 12:35:21 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har i dag indgået aftale om en historisk forenkling af beskæftigelsessystemet, der afskaffer jobcenterregimet skabt fra Christiansborg med alt for mange krav og regler for både kommuner og borgere. Aftalen fjerner ca. 500.000 samtaler og skaber rammerne for en mere værdig indsats, der giver bedre mening for den enkelte borger.
Invitation til doorstep om en reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 11:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået aftale om en ny beskæftigelsesindsats.
Dømte kriminelle i retspsykiatrien får frataget forsørgelsesydelser9.4.2025 10:35:41 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være muligt at få udbetalt forsørgelsesydelser fra det offentlige, når man bliver dømt til anbringelse eller behandling i retspsykiatrien. Det fremgår af en delaftale under forhandlingerne til en ny beskæftigelsesreform.
Entreprenørstoppet styrker kampen mod hensynsløse virksomheder27.3.2025 10:10:36 CET | Pressemeddelelse
En markant større hammer i Arbejdstilsynets værktøjskasse er nu virkelighed. Arbejdstilsynet får nu mulighed for at lukke ned for arbejdet for både entreprenører og underentreprenører, hvis flere virksomheder igen og igen begår alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Det har et bredt politisk flertal i Folketinget vedtaget torsdag.
Ny rapport: Slår myte om øremærket orlov ned25.3.2025 14:07:47 CET | Pressemeddelelse
Da den øremærkede orlov til fædre blev indført, var et af de store kritikpunkter, at børn ville blive sendt tidligere i institution. Men ny rapport viser, at det ikke er tilfældet. Til gengæld holder særligt faglærte og ufaglærte fædre mere orlov end før. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets årlige publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet 2025”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum