Nu fjernes rigide regler på kontanthjælpsområdet
Fremover bliver aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere ikke længere ramt af reglen om skærpet rådighedssanktion, som fjerner borgerens ydelse i tre måneder.
Torsdag har Folketinget vedtaget et lovforslag, der fjerner muligheden for, at kommunerne kan gøre brug af reglen om skærpet rådighedssanktion mod aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. Det er borgere, der også har andre udfordringer end ledighed. Lovforslaget træder i kraft fra 1. marts i år.
I dag kan kommunerne anvende den skærpede rådighedssanktion, som betyder, at kontanthjælpen bliver stoppet i tre måneder, hvis kontanthjælpsmodtageren gentagne gange udebliver fra fx beskæftigelsesrettede tilbud eller samtaler med kommunen. Kommunerne kan fortsat anvende de almindelige sanktionsregler ved uberettiget fravær i den aktive beskæftigelsesindsats.
Tidligere viste en praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen, at kommunerne havde store udfordringer med at administrere de komplekse regler. Derfor aftalte regeringen og aftalepartierne bag Aftale om mere enkle og skærpede sanktioner, styrket kontrol med snyd og færre fejludbetalinger (Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti) tidligere i år at fjerne reglen for de udsatte borgere i kontanthjælpssystemet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Vi kan ikke have regler, som kommunerne har så svært ved at administrere, at nogle af de mest udsatte borgere ikke får behandlet deres sag korrekt og mister deres levegrundlag i flere måneder. Derfor er det positivt, at der er bred politisk opbakning til at fjerne den udskældte regel for de aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere.
Med en anden del af lovforslaget bliver reglerne for udenlandsophold for kontanthjælpsmodtagere præciseret. Med præciseringen er det tydeligt, at kontanthjælpsmodtagere fx gerne må køre til Tyskland for at handle.
- Vi har desværre tidligere set nogle uheldige eksempler, hvor folk er blevet trukket i ydelse, fordi de har taget turen over grænsen for at handle. Nu kan kontanthjælpsmodtagere også handle i det nærmeste supermarked, selvom det ligger lige over grænsen. Det gælder selvfølgelig stadigvæk, at man skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man modtager penge fra det offentlige, siger Ane Halsboe-Jørgensen.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for december 202421.2.2025 08:10:51 CET | Pressemeddelelse
I december 2024 var der 3.040.100 lønmodtagere i job. Det er 4.600 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden december 2023 er der dermed samlet set kommet 34.400 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 4.700 flere lønmodtagere fra november til december 2024. I samme periode er der kommet 100 færre offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Igen i årets sidste måned steg antallet af lønmodtagere i job, og 2024 blev hermed det år i historien, hvor flest havde et arbejde at stå op til. Især de private virksomheder trak beskæftigelsen op. Det viser, at danske virksomheder klarer sig godt på trods af uro i verden omkring os". "Nu skal vi gøre, hvad vi kan for at få de sidste med, særligt de unge der står uden job eller uddannelse. For at det skal lykkes, har vi netop lanceret Ungeløftet, hvor kommuner, virksomheder og organisationer er gået sammen for at finde nye veje til at få endnu flere ind i arbejdsfæll
Danmark vil stramme EU-regler i kampen mod social dumping20.2.2025 13:08:59 CET | Pressemeddelelse
Danmark og en række andre lande lægger pres på for at få klarere regler for udstationering af ansatte fra tredjelande.
Ledigheden faldt i januar 202520.2.2025 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Der er 86.300 fuldtidsledige i januar 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed faldet med 1.200 fuldtidspersoner i forhold til måneden før. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er en positiv begyndelse på året, at ledigheden er faldet. Særligt set i lyset af, at vi står i en usikker tid med stor uro i verden. Det vidner om, at det danske arbejdsmarked er robust, og danske virksomheder er gode til at finde løsninger på de udfordringer, de står overfor. Vi skal dog fortsat være opmærksomme på, at nogle områder af Danmark har en højere ledighed. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for februar 2025 den 20. marts 2025.
I dag udbetales forhøjet ældrecheck til 300.000 pensionister med de laveste indtægter31.1.2025 07:02:17 CET | Pressemeddelelse
I dag modtager cirka 300.000 pensionister med de laveste indtægter den årlige ældrecheck fra Udbetaling Danmark. Et bredt flertal i Folketinget vedtog i november at forhøje checken med op til 5.800 kr., så den i 2025 kommer til at være på op til 25.700 kr.
Regeringen, virksomheder og civilsamfund underskriver Ungeløftet – et partnerskab for at løfte unge ind i fællesskabet28.1.2025 13:52:00 CET | Pressemeddelelse
Flere unge skal have en plads i fællesskabet, og arbejdsmarkedet skal rumme unge, der har det svært. Sådan lyder det i erklæringen om Ungeløftet, som regeringen sammen med virksomheder, organisationer, foreninger, arbejdsmarkedets parter og KL i dag har underskrevet ved et topmøde på Marienborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum