Københavns Universitet - Biologisk Institut

Kvælstoffiksering på marine partikler er vigtig i verdens have

Del

Kvælstof er essentielt for alt liv på Jorden. I de globale have er der imidlertid mangel på dette næringsstof, og det marine livs vækst er dermed afhængig af kvælstoftilgængeligheden. Visse bakterier, der findes i havvand, kan omdanne nitrogengas (N2) til ammonium (såkaldt kvælstoffiksering) og derved forsyne den marine fødekæde med kvælstof.

Marin sne består af rester fra forskellige organismer i vandsøjlen. Billedet viser marin sne fra Sargassohavet. Foto: L. Riemann
Marin sne består af rester fra forskellige organismer i vandsøjlen. Billedet viser marin sne fra Sargassohavet. Foto: L. Riemann L. Riemann

Hvordan i alverden?

I årevis har forskere undret sig over, hvordan bakterier, der lever af opløst organisk materiale i havvand, kan udføre kvælstoffiksering. Man antog, at høje iltniveauer, kombineret med en lav mængde opløst organisk materiale i vandsøjlen, ville forhindre den anaerobe og energikrævende kvælstoffiksering.  

Allerede i 1980'erne blev det foreslået, at kvælstoffiksering muligvis kunne finde sted på marine aggregater (såkaldt marin sne), men dette blev aldrig bevist.

Indtil nu…

I et nyt studie, viser forskere fra ’Leibniz Centre for Tropical Marine Research’ i Tyskland sammen med forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet ved hjælp af matematiske modeller, at mikrobiel fiksering af kvælstof kan finde sted på disse ’marin sne-partikler’, der er aggregater af dødt og levende plankton. Og det sker over et bredt temperaturområde i alle verdens have – fra troperne til polerne og fra havoverfladen til dybhavet. Studiet viser også, at bakteriernes aktivitet tegner sig for ca. 10% af den samlede kvælstoffiksering i verdenshavene. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift, Science Advances.

- " Det er næsten fem år siden, vi startede dette arbejde, og dengang var jeg postdoc på Københavns Universitet," forklarer førsteforfatter Subhendu Chakraborty. Han tilføjer: "Men det var bestemt umagen værd, da resultaterne her er et gennembrud. Vores studie udfordrer nemlig paradigmet om, at oceanisk kvælstoffiksering udelukkende er begrænset til øverst i vandsøjlen i tropiske og subtropiske oceaner, og at cyanobakterier er de eneste vigtige diazotrofer."

Med deres model kunne forskerne også vise dybdefordelingen af kvælstoffiksering i vandsøjlen. De fandt ud af, at kvælstoffikseringen blandt andet afhænger af størrelse, tæthed og hastigheden, hvormed marin sne-partikler synker. Desuden viste studiet, at partikelassocierede bakterier kan fiksere kvælstof over et langt bredere temperaturområde end cyanobakterier.

- "Omfanget af kvælstoffikseringen og den særlige fordeling af den partikelassocierede aktivitet i forhold til, hvad vi kender fra cyanobakterier, er meget interessant,"siger Lasse Riemann, professor ved Biologisk Institut og medforfatter på studiet. Han fortsætter: "Ved primært at fiksere kvælstof dybere i vandsøjlenforventes den partikelassocierede bakterieaktivitet at have en indirekte og forsinket effekt på havenes kvælstofkredsløb sammenlignet med cyanobakterier. Disse resultater kan være særligt vigtige, når vi forsøger at forudsige planktonproduktiviteten i fremtidens have, der påvirkes af global opvarmning."

Forskerne håber, at deres studie vil inspirere fremtidig forskning i det mikrobielle liv på marine partikler, da det tilsyneladende spiller en central rolle for, hvordan mange næringsstoffer omsættes i havet.

Kontakter

Links

Om Biologisk Institut

Instituttet er et af de største institutter på Københavns Universitet med et unikt forsknings- og studiemiljø med stærk grundforskning og alsidige uddannelser inden for biologi, biokemi, molekylær biomedicin og bioinformatik.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Biologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Biologisk Institut

AI afkoder hovdyrs følelsesmæssige sprog21.2.2025 11:19:54 CET | Pressemeddelelse

Kan kunstig intelligens hjælpe os med at forstå, hvordan dyr har det? Et nyt banebrydende studie tyder på, at svaret er ja. Forskere fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet har med succes trænet en avanceret machine-learning model til at afkode den følelsesmæssige tilstand af syv forskellige arter af hovdyr, herunder køer, grise og vildsvin. Ved at analysere de akustiske mønstre i dyrenes lyde kunne modellen med en imponerede nøjagtighed på 89,49 %, skelne mellem positive og negative følelser - også kaldet følelsesmæssig valens.

Øget indsigt i termitters ligheder og forskelligheder5.9.2024 10:04:12 CEST | Pressemeddelelse

Termitter har et dårligt ry. De fleste tænker på dem som skadedyr. En status, der ikke bliver bedre af, at de er sociale kakerlakker. Men de termitter, der forårsager alvorlige problemer for mennesker, udgør kun en brøkdel af de cirka 3000 nulevende termitarter. Termitter er afgørende i diverse økosystemer, hvor de ligesom regnorme nedbryder plantemateriale og sørger for, at næringsstoffer cirkulerer. Termitter er med til ´at pløje jorden’, så næringsstoffer og vand kan infiltrere de dybere jordlag – det er livsvigtige processer, der alt sammen er afgørende for planteliv. Et nyt system til klassificering af termitter har netop set dagens lys og er resultatet af et samarbejde mellem 46 forskere fra hele verden, heriblandt forskere fra Københavns Universitet. Deres arbejde bygger på forskellig faglig ekspertise og omfattende dataanalyser og er nu blevet offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Håbet er lysegrønt, men gælder det også fremtidens insekticider?15.5.2024 07:42:58 CEST | Pressemeddelelse

Det synes ubegribeligt, at op mod halvdelen af verdens fødevareafgrøder går tabt på grund af insekter – enten direkte eller indirekte via insektbårne plantesygdomme. Omvendt er det nemt at forstå, at vi derfor har et stort behov for effektiv insektbekæmpelse. En forskningsgruppe, ledet af Kenneth Veland Halberg, der er lektor på Biologisk Institut ved Københavns Universitet, har sat sig for at udvikle en ny type af ”grønne” insektbekæmpelsesmidler.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye